SG.hu

MNB: alig nőtt tavaly a bankkártya-visszaélések értéke

A Magyar Nemzeti Bank összesítése szerint alig növekedtek tavaly a Magyarországon, illetve magyarországi kibocsátású bankkártyákkal elkövetett visszaélések okozta károk.

A kibocsátói üzletágban felmerült kár értéke 204 millió forint volt 2004-ben, a megelőző évhez képest 1%-kal emelkedett. A kár összegének a kibocsátói forgalomhoz viszonyított aránya azonban 0,005%-ról 0,004%-ra csökkent. Mind értékét, mind az összes kárhoz viszonyított arányát tekintve a hamisított kártyákkal elkövetett visszaélésekből eredő kár a legnagyobb, 77,5 millió forint (38%).

A tavalyi év folyamán az ellopott kártyákkal 68,5 millió forint kárt okoztak (34%). Egyre gyakoribb lett a PIN-kódot is igénylő, ATM-ből történő készpénzfelvétel. A mail, telefon, internet útján lebonyolított vásárlási forgalomban a kártya adatainak jogosulatlan felhasználásából eredő kár 13,8 millió forint volt, amely az összes kár 7%-a. A 41 millió forintot kitevő (arányait tekintve 20%-os), az egyéb kategóriába tartozó kár jelentős része szabályosan igényelt kártyákkal lebonyolított, limit alatti vásárlásokból ered.

Az év második felében elindult chipmigrációs folyamat az üzletág egészét tekintve még nem érezteti hatását a visszaélések korlátok közé szorításában, ugyanis a kártyáknak mindössze 5%-a tartalmazta a mágnescsík mellett az EMV chipet is az elmúlt év végén. A migrációban előrehaladott banknál azonban a chipes kártyák számának növekedésével párhuzamosan csökken a hamisított kártyákkal elkövetett visszaélések összege. A kibocsátói üzletágban leírt veszteség 197,5 millió forint (4%-kal emelkedett a megelőző évhez képest).

A veszteség 46%-át írták le könyveikben a kibocsátó bankok, 37%-át kártyabirtokos ügyfeleikre, 17%-át pedig az elfogadó bankokra terhelték tovább.

Az elfogadói üzletágban felmerült 104,4 millió forintos kár, összegét tekintve, fele a megelőző évinek; a forgalom értékéhez viszonyítva 0,002% volt az aránya. A teljes kár 44%-át hamisított kártyákkal okozták, összegét tekintve ez 45,9 millió forint volt. Az ellopott kártyák használatából származó kár 38,2 millió forint volt, arányát tekintve 37%. A hamisított kártyák használatának visszaszorítását célzó chip migráció keretében a kereskedői elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok 18%-a (5 024 db), a bankfióki POS-ok 2%-a (188 db) volt alkalmas az elmúlt év végén a chip olvasására. A migráció ezen fokán még nem érzékelhető a hamisított kártyákkal elkövetett visszaélésekre gyakorolt hatás. A 106 millió forintot kitevő veszteségnek mindössze 2%-át viselték az elfogadó bankok, 8%-át szerződött kereskedőikre, 90%-át pedig a kártyát kibocsátó bankokra hárították át.

A hazai kibocsátású kártyák használatához kötődő kár összege gyakorlatilag nem változott a megelőző három évben (mindössze 1%-kal emelkedett évente), 204 millió forintot ért el a 2004-es év során. Ez egy kártyára vetítve harmincegy forintot jelent, azaz ennyivel károsulna miden egyes kártya birtokosa, ha a kárösszeg egyenlő mértékben oszlana meg közöttük. A teljes felmerült kár 5167 darab jogosulatlan művelet során keletkezett, vagyis minden visszaélési tranzakció átlag 39  486 forint kárt eredményezett (43 678 forint volt 2003-ban). A kibocsátói forgalomhoz (hazai kibocsátású kártyák hazai és külföldi forgalma) mért arányát tekintve azonban a 2003 évi 0,005%-ról 0,004%-ra csökkent az elmúlt évben. A visszaélések darabszámát tekintve százezer műveletből mindössze három alkalommal éltek vissza valamilyen módon a bankkártyával. A kár értékének 15%-a keletkezett a kártyát kibocsátó bank ATM- és POS-hálózatában, a többi más hazai és külföldi bank berendezéseinél, illetve kereskedőinél.

A megnövekedett forgalomhoz (4769 milliárd forint) képest alacsonyabb arányú kár annak köszönhető, hogy a bankok folyamatosan fejlesztik a visszaélés-gyanús műveleteket kiszűrő monitoring rendszereiket, illetve egyre több kártyabirtokos ügyfél igényli a tranzakciókat követő SMS-értesítéseket.

A második legjelentősebb tétel az ellopott kártyákkal lebonyolított jogosulatlan műveletekből ered - mérsékelten csökkent mind arányait mind értékét tekintve -, tavaly 68,5 millió forint volt. Egyre gyakrabban fordul elő a lopott kártyák ATM-nél történő használata, ami azt jelenti, hogy a kártyával együtt a PIN kódot is ellopják a kártyabirtokostól. Mail/telefon/internet útján, a kártya adatainak jogosulatlan felhasználásával lebonyolított műveletek aránya és értéke is csökkent a megelőző évhez képest. Ez a tétel az elmúlt évben 13,8 millió forintot tett ki.

Az egyéb visszaélések értékének növekedése (duplája a megelőző évinek) a 2004-es év elején indult, több bankot is érintő csalássorozatból ered, amelyet egy bűnszövetkezet tagjai hajtottak végre: szabályos módon igényelt kártyákkal, limit alatti vásárlásokat bonyolítottak le a környező országokban. Az ebből eredő kár értéke 41 millió forint. Az elvesztett és meg nem kapott, valamint a hamis adatokkal igényelt kártyákkal elkövetett kár mértéke elhanyagolható, együttesen a teljes kárérték valamivel több, mint 1%-a.

A nemzetközi kártyatársaságok által szorgalmazott chip migráció, amelynek célja a visszaélések jelentős hányadát kitevő kártyahamisítások korlátok közé szorítása, az elmúlt év számaiban még nem éreztette hatását, ugyanis 2004. végén mindössze 334 628 darab EMV2 chip kártya volt forgalomban (az összes kártya 5%-a). Egyetlen bank kezdte el kártyáinak chippel való ellátását, ennél a banknál a hamisított kártyákkal elkövetett visszaélések összege a migrációs folyamat előrehaladtával párhuzamosan csökken.

A két legnagyobb hányadot kitevő visszaélés fajta - mint minden évben - a lopott kártyák használatából eredő kárösszeg (38 millió forint; 37%), valamint a hamisított kártyákkal elkövetett kár (45,9 millió forint; 44%). A hamisított kártyák használatából eredő kár csökkentését célul kitűző chip migráció keretében két bank kezdte el a kereskedői elfogadóhelyen üzemelő POS berendezések chip olvasására alkalmassá tételét, 5 024 ilyen berendezés (az összes 18%-a) működött az elmúlt év végén; a bankfiókokban és postahivatalokon felszerelt, készpénz felvételére alkalmas POS-ok közül 188 db (2%) volt alkalmas EMV chip olvasására. Az ATM-ek átalakítása még nem kezdődött el. Az alacsony számokból és arányokból arra következtethetünk, hogy a chip migráció a visszaélések csökkenésében még nem éreztetheti hatását.

A felmerült károk körülményeinek kivizsgálása után az elmúlt évben leírt 106 millió forintos veszteség a kártyaüzletág szereplői között a következőképpen oszlott meg: az elfogadó bankok mindössze 2%-át viselik a veszteségnek, 8%-át továbbhárítják szerződött kereskedőikre, a legnagyobb hányadot, 90%-ot pedig a kártyát kibocsátó hazai és külföldi bankokra terhelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!