MTI

A MasterCard-ügy nem érinti a magyar kártyabirtokosokat

A magyarországi MasterCard kártyákat kibocsátó magyarországi tagbankok közül egyik sem kapott riasztást hétfő délelőttig.

Nagy valószínűséggel a magyarországi kibocsátású kártyatulajdonosokat nem veszélyezteti a MasterCard egyik szolgáltatójánál történt rendszerfeltörés - mondta az MTI-nek Dunavölgyi Mária, a MasterCard Europe Közép-Kelet-Európai Régió déli országaiért felelős igazgatója hétfőn.

A MasterCardnál működésbe lép az úgynevezett alert system minden olyan esetben, ha a kártyabirtokosok adatait, azok biztonságát veszélyeztető esemény történik. A rendszerfeltörésben érintett tagbankokat még múlt hét pénteken riadóztatták, a magyarországi bankok közül azonban egyetlen egy sem kapott ilyen jelzést - mondta Dunavölgyi Mária - így nagy valószínűséggel a magyarországi kibocsátású kártyák birtokosait, azok adatait nem érintette az ügy.

Nem a MasterCard rendszerébe történt a betörés, hanem az egyik, a MasterCard kártyákat kibocsátó bankok számára szolgáltatást nyújtó cég rendszerébe, hangsúlyozta Dunavölgyi. Szolgáltató cégek rendszerét veszik igénybe a bankok akkor - s erre számos példa van Magyarországon is -, ha egy hitelintézet úgy ítéli meg, nem éri meg számára a teljes kártyaelfogadó-elszámoló rendszer kiépítése, s költséghatékonyabb megoldásként külső szolgáltatóval köt szerződést.

Az atlantai székhelyű CardSystem Solutions rendszerét feltörve az eddigi információk szerint 68 ezer kártyabirtokos adataihoz jutott hozzá egy illetéktelen behatoló. A számítógépes hacker a kártyabirtokosok nevéhez, számlaszámához, valamint a bankkártya lejárati idejéhez jutottak hozzá, az érintett személyek lakcíméhez és társadalombiztosítási számához nem.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2004 végi adatai szerint a magyarországi kibocsátású, összesen 6,65 millió bankkártya közül 4,1 millió darabot MasterCard logóval bocsátottak ki a bankok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)