Gyurkity Péter

Jövő héten jön a GeForce 7800

Az Nvidia megerősítette, hogy a következő generációs GeForce grafikus kártyák árusítását a következő héten, a GeForce LAN 2.0 elnevezésű rendezvényen kezdik meg, ahol a hardcore játékosok élőben is letesztelhetik az új termékeket.

A gyártó a CNET érdeklődését követően ismerte el, hogy az új kártyákat június 21-én dobják piacra, mégpedig a rendezvény alatt, ahol a résztvevők a Doom 3, a Battlefield 2 és a Splinter Cell című játékokban indulhatnak. Most már bizonyos, hogy az Nvidia következő generációs grafikus chipje három változatban kerül forgalomba, és a három változat GeForce 7800, GeForce 7800 GT és GeForce 7800 GTX néven jelenik meg.

Magáról a chipről a mindig "jól értesült" The Inquirer szolgált friss adatokkal, amely beszámolt arról, hogy a korábban G70 néven futó processzor 110 nanométeres gyártástechnológiával készül, és 302 millió tranzisztort foglal magában, amivel elnyerte a legnagyobb asztali grafikus chipnek kijáró elnevezést. Értesüléseik szerint a GTX változat 24 pixel és 8 vertex futószalagot foglal magában, és a 430 MHz-en futó grafikus chip 1200 MHz-es, 256 bites GDDR 3 memóriára támaszkodik.


Információik alapján a kártya fogyasztása 110 wattnál tetőzik, bár némi kavarodást okozhat, hogy egy helyen "GeForce 7800 Ultra" néven hivatkoznak a kártyára, amely elnevezés eddig sehol máshol nem bukkant fel. Az oldal mindenesetre újabb képpel is szolgál az érdeklődőknek, igaz, ennek hitelességét eddig nem igazolták.

Ami a kártyák árát illeti: a CNET az eddigi tapasztalatok alapján 500 és 700 dollár közé teszi a kezdeti árat, ami végeredményben megfelel az újonnan bemutatkozó termékek megszokott árának. Ezt alapul véve valószínűsíthető, hogy itthon kezdetben 150-200 ezer forint körüli áron juthatunk majd hozzá az új kártyákhoz, és minden bizonnyal várnunk kell egy darabig, míg ezek az árak megindulnak lefelé, hiszen a piacon még a GeForce 6, illetve a Radeon X sorozat sem terjedt még el.

Nem kétséges tehát, hogy ezek a kártyák még jó ideig csak a vastag pénztárcájú fanatikusok körében hódíthatnak, bár egyelőre az sem világos, hogy a megnövekedett teljesítménynek hol vennénk hasznát. Azt ugyanis bátran kijelenthetjük a jelenlegi csúcskategóriás - sőt, sok esetben a középkategóriás - grafikus kártyák is bőven elegendőek az élvezhető játékhoz, így egyelőre nem indokolt ezek lecserélése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SZULTA #84
    császtok Tudna valakitek egy konkrét biztos árat adni hogy mennyibe kerül ez a kari??? És hogy hol lehet venni?:)
  • dez #83
    Kevesebbet fogyaszt, mint a 6800... :)
  • Cukros #82
    durva lesz ez a szerkentyü
  • jojo #81
    Én csak arra lennék kíváncsi, hogy nyáron, 40C melegben is stabilan hűthető-e, vagy alapból szerezzek hozzá vízhűtést!
    Villanyórát már cseréltettem, úgyhogy 1000W-ig mehet a táp!
  • Xcentric #80
    És hogy mit tudhat SLI-ben?Egyesek szerint ezt:
    http://www.tweakers.net/nieuws/37702
  • Xcentric #79
    Amúgy a G70 állítólag 7700 körül teljesít 3DMark05-ben.Az átlag 31fps(ami feltételezhetően annak köszönhető hogy 15-20 fps mellett a könnyebb jelenetekben felugrik 50 körülilre).Úgy látszik 05-ös 3Dmarkot az elődöknél kicsit gonoszabra sikerült megírni...
    Mellesleg ha ez igaz akkor az a 150%-os sebesség növekedés nagyjából még meg is lehet.

    http://www.tweakers.net/nieuws/37680
  • Xcentric #78
    Geforce4-et 20K-ért? Nekem van egy Gf4 4400Ti-m.20K-ért bárkinek odaadnám :D
  • ewtoto #77
    Kedves Péter
    Az utolsó pár sorral nem igazán értek egyet, nem vagyok fanatikus de évek óta versenyszerűen játszok FPS játékokat gondolom nem egyedűl magyarországon..)
    Nos aki ilyennel foglalkozik az gondolom tisztában van vele hogy akár 5 fps is rengeteget számít, Jelenleg a FarCry-t nyopmjuk Online Ahol egy Face2Face szituban az FPS Map tól függően leeshet akár 15/20 ra természetesen a Referencia gyártó Csúcs NV kártáyval hogy világosabb legyen a dolog miért is rossz ez, hát azért mert elötte a Return To Castle Wolofensteint 333 Fps el játszottam a csúcs Ti4600 al vagy FX5900 el. Az online game egyre felkapottab dolog a magyar hálón is rengeteg magyar szerverek is ezt mutatják. Külföldön de ma már Hazánkban is beszált a merketing az online gamerek körébe mint sponsor felfigyelnek a user teljesítményére és a kiemlekedőbb egy adott gamer vagy clan simán megveszik a 2 zsék pénznyi VGA -kat.
    Végére mégy annyit hogy átlag felhaszánlóünak valojában elég a középkategoria most, de igy lessz ez a stalker nél is?:)
  • BiroAndras #76
    Vegyél GeF4-et, azt már most megkapod 20K-ért.
    Sőt, én szereztem GeF3 Ti200-at ingyen.
  • Raszkolnyikov #75
    Prescot