Gyurkity Péter

Köröket ver az RTX 3090 az AMD kártyáira

Legalábbis a játékosok által végrehajtott vásárlásoknál, a Steam szerint.

Az nVidia jelenlegi generációja nemrég bővült ki egy szerényebb párossal, ezzel a mostani család meglehetősen népessé vált. A pontos forgalmi adatokat ugyan nem ismerjük, a Steam felmérése viszont arra mutat rá, hogy a játékosok körében hatalmas a cég előnye, az AMD messze lemaradva követi csak őket.

A Steam oldalán minden hónapban szemügyre vehetjük a friss adatokat, legalábbis ami a játékosok által használt hardvert és szoftvert illeti. Ennek pontos részleteit a Valve soha nem közölte velünk, viszont a havi összegzés mindenképpen hasznos, hiszen a kriptobányászok által felhalmozott példányok nem kerülne bele ebbe a körbe, így némileg jobb képet kapunk arról, hogy az egyes generációkon belül miként alakul a két nagy rivális versenye. A friss típusok ugyan még nem jelennek meg a listában (ehhez ugyanis minimum 0,15 százalékos részesedésre van szükség), viszont a DirectX-verziókra lebontott felsorolás révén már betekinthetünk a jelenlegi viszonyokba, hiszen itt kizárólag az újabb fejlesztések bukkannak fel.

Ez utóbbi lista alapján a GeForce RTX 3090 egyedül megveri az AMD teljes jelenlegi generációját, ami alatt jelen pillanatban az RX 6700 XT, RX 6800, RX 6800 XT és RX 6900 XT kártyákat kell érteni – az érkezőben lévő RX 6600 XT értelemszerűen nem bukkanhat itt még fel. A két cég termékei közötti különbséget jól mutatja, hogy márciusban az RTX 30-sorozat 20-szor nagyobb részesedést tudott felmutatni, bár ez a különbség júliusra 11-re csökkent, elsősorban az RX 6700 XT megérkezésének köszönhetően, ez a típus ugyanis rögtön a legnépszerűbb családtaggá vált. A hatalmas különbség nem a teljesítmény, vagy éppen a kereskedelmi ár miatt jött létre, az AMD egyszerűen nagyobb hangsúlyt helyezett a konzolokra, emiatt a TSMC nem tudta kielégíteni a grafikus vezérlőkre vonatkozó igényeket, ami a Samsung gyártókapacitására építő nVidiának kedvezett.

A helyzet a következő generációval változhat, a jelek szerint ugyanis mindkét rivális a TSMC 5 nanométeres megoldására támaszkodna majd, amit a tajvani cég a most beígért bővítési program ellenére sem tud majd gondok nélkül megoldani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caprine #17
  A cikk írója miről beszél??? Megnéztem a linket 2db 3090-es elem volt együtt 0,6%, a HD 6700 összeadva meg 4%. Meg kénbe tanulni olvasni meg összeadni!
 • igazamvanvagyig #16
  Tobb nvidia van igen.Es? csak azt bizonyitja,hogy az emberek sznobok. mennyivel tobb 2060-2070 van vagy 7-8 szor mint rx5700 pedig jobb vetel volt.
  Amikor az intel meg csak 6 maggal nyomta es az amd 6 mag 6 szallal akkor is voltak akik Intelt vettek:)

  Ez olyan mint az autoeladasok.Europaban a nemet autokbol sok fogy ,mert dragak es aszt hiszik az emberek,hogy a draga mindig jobb (legtobszor igaz is de nem mindig),meg hat a villogas a szomszednak, mikozben a japan,koreai megbizhatosaga sokkal jobb.Bizonyos orszagokban meg ahol akar az eletuk is mulhat a megbizhatosagon csak jappanokat hasznalnak,pl sivatagok,pl vagy svajc rengeteh a subaru a hegyek miatt stb.....

  Iphone eladasok azsiaban a nagykepernyosoket vettek euban amcsiban a kicsiket.
  Ez mit jelent? Hogy azsiaban azert veszik ,hogy kihasznaljak a mobil keppessegeit,pl videozezes,jatek stb.... eu ,usa elmondhassak,hogy iphone-uk van ,nem baj,hogy kicsi ugysem hasznaljak a telefont arra amire van.
  Utoljára szerkesztette: igazamvanvagyig, 2021.08.09. 07:58:14
 • Vanek úr #15
  Hűha. Nem kötöttem beléd, csak jeleztem, hogy rossz állításokat tettél. Teljesen mást jelent az egyik, mint a másik. Mindkét esetben. Ha nálad nem, akkor nálad van a baj. És megpróbáltam viccesen jelezni mindezt, hogy ne vedd támadásnak, de ugyanakkor érezd, hogy nagyon nem mindegy, hogy idd ki a bilit, vagy vidd ki a bilit; nagyon nem mindegy, hogy a fokabel az főkábel, vagy fókabél, vagy hogy az állapotom ideális, vagy az ideálom állapotos, vagy hogy halmozod az élvezeteket, vagy élvezed a halmazokat. És még sorolhatnám, mert rengeteg ilyen van. És ezek csak a betűk keveredése a mondatokban; ha lehagysz egy fontos infót, akkor már nem ugyanarról beszélsz, mint amire más gondol. Ha azt írod, hogy a páros számokra értesz valamit, akkor nagyon nem ugyanaz lesz, mint a prím páros számok, amire esetleg gondolnál (lásd: összes AMD kártya vs. új generációs AMD kártya); ha azt írod, hogy még zajlik a második világháború, akkor nagyon mást jelent az, hogy már régen vége (lásd: márciusban volt valami, ami már júliusra megváltozott, miközben meg a mára írod). Igen, kicsit sarkított példákat hoztam, de csak azért, hogy lásd: hibáztál, mert nagyon nem azt jelenti az, amit leírtál, mint amit a cikkben olvasni. Így, ha kioktatsz valakit, akkor bárki más is kioktathat ugyanazért a hibáért.
  És csak annyit kérek, hogy gondolkozz el rajta. Vedd észre, hogy miben hibáztál. Nem kell ide reagálnod sem, mert nem várok mást, csak hogy legalább magadnak ismerd be, hogy igazam van. De engem annyira nem mozgat meg a dolog. Utoljára írtam ezzel kapcsolatban bármit is (ide se jövök vissza még olvasni sem), úgyhogy tényleg úgy kezeled a dolgot, ahogy akarod.
 • Macropus Rufus #14
  lazán kapcsolódik:
  https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

 • ddt500 #13
  Rettentően visszaütött. Az egyik olvasni nem tud, a másik el se olvassa.
  Én meg arról beszéltem ami a cikkben volt.
  Te meg belekötöttél a minden meg az újgenerációs közötti különbségbe.
  Gratulálok.
 • Vanek úr #12
  Lehet, hogy szőrszálhasogatás, de ha kritizálsz mást, mert valamit félreért/félrenéz/..., akkor legalább a te hozzászólásod legyen korrekt, mert különben a kritika visszaüthet. :)
  Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2021.08.07. 19:13:18
 • ddt500 #11
  Hát ez szőrszálhasogatásnak jó volt másnak nem nagyon.
  De legyen. Igazad van.
 • Vanek úr #10
  Akkor már baj van, ha nem esik le. De akkor kezdjük. Két állításod volt. Ezek:
  1. "Sőt úgy tűnik a legdrágább 3090-ből több van a játékosoknál mint az összes AMD együtt." - a cikkben pedig: "a GeForce RTX 3090 egyedül megveri az AMD teljes jelenlegi generációját, ami alatt jelen pillanatban az RX 6700 XT, RX 6800, RX 6800 XT és RX 6900 XT kártyákat kell érteni". A különbség remélem, szembetűnő. Pláne, hogy a cikk folyamatosan csak az új generációs megoldásokat emlegeti, és azokat hasonlítgatja. Nem az összes VGA-t.
  2. "Hanem azt, hogy 20X annyi játékos használ Nvidia kártyát mint AMD-t." - ide is jön a cikkből egy idézet: "márciusban az RTX 30-sorozat 20-szor nagyobb részesedést tudott felmutatni, bár ez a különbség júliusra 11-re csökkent". Remélem, itt is érezhető, hogy mi a különbség múlt (közeli és távoli), meg a jelen között.
  De beleköthetnék mindkét állításban a "játékosok" megfogalmazásba is, mert ami a Steam-en van stat, az nem csak és kizárólag a "játékosok" választása (lásd a sok Intel megoldást). Viszont ezt elengedem, nem akarok a kákán is csomót keresni.
  Vagyis értelmezés, értelmezés. Persze, a kolléga az #1-ben teljesen benézte (gondolom, csak cím alapján reagált), de te is kihagytál részeket.

  (Mondjuk a részesedések 'nagyságára' jellemző, hogy a cikk szerint is "minimális" részesedéssel bíró 6700 a 20-szoros előnyt egyedül majdnem lefelezte. Mintha egy 0,001 és 0,02 százalékos részesedést hasonlítgatnánk. A hibahatáron is túl. Nem véletlen az alábbi állítás is: "A friss típusok ugyan még nem jelennek meg a listában (ehhez ugyanis minimum 0,15 százalékos részesedésre van szükség)". Vagyis ez egy olyan írás, aminek nem sok értelme van. Ha azt hozták volna ki belőle, hogy 'az új generációs VGA-k mennyire nem jutottak el a vásárlókhoz, hanem "a fiúk a bányában dolgoznak" ', annak sokkal több értelme lett volna.)
 • cateran #9
  "az AMD egyszerűen nagyobb hangsúlyt helyezett a konzolokra,"
  Masreszt a DLSS bizony nem rossz dolog....
 • Vanek úr #8
  Öööööö. Biztosan nekem szántad? :)