SG.hu

Repülőgépeken használható Ericsson GSM rendszer

Az Ericsson bemutatta újonnan kifejlesztett, légijárműveken használható GSM-rendszerét, amelynek segítségével a légiutasok használhatják mobiltelefonjukat az utasszállító repülőgépek fedélzetén.

A modern utazók teljes körű GSM-hozzáférést igényelnek, még repülés közben is. A követelmény az elérés és az elérhetőség. Erre most érkezett el az idő, amikor a mobiltelefonokat is használni lehet majd az utasszállító repülőgépeken. Ulf Ewladsson, az Ericsson GSM-termékmenedzsmentért felelős alelnöke a következőket nyilatkozta: "A GSM a világ legnagyobb mobilkommunikációs szabványa, amelyet minden országban használnak. A fogyasztók bármikor és bárhol igénylik a lefedettséget. Ezért az Ericsson most elérhetővé tette a mobiltávközlést az utasszállító repülőgépek fedélzetén is."

A vállalat kifejlesztette a világ legkelendőbb rádió-bázisállomása, az RBS 2708 légi változatát. Az új bázisállomás funkcionalitása megfelel a földi rendszerekének. A cég hagyományos ügyfelei, a távközlési hálózatot üzemeltetők számára az RBS 2708 mindössze a hálózat következő cellája, éppúgy menedzselhetik ezt a rendszert, mint az összes többi rádió-bázisállomást. A társaság közleménye szerint mindössze néhány speciális eljárás szükséges a bevételek jelentős növekedéséhez.

A légitársaságok hozzáadott értéket képviselő szolgáltatást nyújthatnak utasaik számára. A repülőgép szokásos személyzete minimális pluszmunkával képes ellátni a repülőgépeken működő GSM-rendszer kezelését, így az utasok számára lehetségessé válik a híváskezdeményezés és -fogadás, attól kezdve, hogy a repülőgép eléri a repülési magasságot.

Az elektromágneses átvilágító eszközzel (Electromagnetic Screening Device, EMSD) teljes mértékben kompatibilis, és az ARINC 600 típusú, a repülőelektronikai szabványnak megfelelő tokban elhelyezkedő berendezés telepítése állítólag egyszerű, üzemeltetése pedig biztonságos: nem interferál sem a repülőelektronikai, sem a földi rádióhálózatokkal. A rendszeren keresztül akár 60 hívás is bonyolítható egy időben, sőt a kétsávos hívásokat is támogatja. A rendszer első telepítésére 2005 végén kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!