CW Számítástechnika

WiMAX működés közben Las Vegasban

Az Intel a las vegasi Interop rendezvény résztvevőinek működés közben demonstrálta a WiMAX szélessávú vezeték nélküli technológiáját, amely nagysebességű internet-hozzáférést biztosít egy 500 négyzetmérföldes körzetben a város körül.

A demonstráció során élő hang- és videó-folyamot közvetítettek a Mandalay Bay-i konferencia-közponba, a rendezvény helyszínére, továbbá még 12 mérfölddel a sivatagba, a város déli pereméhez közel fekvő golfpályára, valamint egy mozgásban lévő lakókocsiba, amely a híres Las Vegas strip-en hajtott végig. A WiMAX jelzés a város belső részeinek északi peremén elhelyezkedő Stratosphere Hotel tetejéről érkezett. Bár a sivatagi helyszínen az erős szél az audiójel megszakadását okozta, az Intel mobilitás-csoportjának igazgatója, Sean Maloney mégis "lenyűgözőnek" nevezte a jelátvitelt, amely meghaladta a 7Mbit/s-t.

A bemutatóhoz az Intel "PRO/Wireless 5116" szélessávú interfészét használták, amely a Tel Aviv-i Alvarion cég hardverén futott. Az Alvarion francia és spanyol szolgáltatókat lát el a "BreezeMAX 3500" névre keresztelt, WiMAX-ot támogató hardverével. Maloney elmonta, hogy a WiMAX jelet a Stratosphere Hotel etején található Alvarion bázisállomással kommunikáló laptopok segítségével juttatták el a helyszínekre. A bemutatón használt felszerelés még fejlesztés alatt áll, több gyártó dolgozik a tökéletesítésén.

Japánban és Koreában már fejlesztés alatt állnak ehhez hasonló hálózatok. A tokiói belvárosi WiMAX hálózat várhatóan 6 hónapon belül teljesen üzemkész állapotba kerül. Az újságíróknak adott kommentárjában Maloney kifejtette, hogy ugyan az amerikai mérnökök tették a WiMAX-ot hatékony technológiává, de más országok gyorsabban tudták átültetni a gyakorlatba, mivel nagyobb elérhető szélessávú tartomány állt rendelkezésükre, mint amit az USA bocsátott a fejlesztők rendelkezésére. Bár az FCC (Szövetségi Távközlési Bizottság) tisztában van azzal, hogy nagy szükség van további sávtartományokra az olyan felhasználási területeknek, mint amilyen a WiMAX is, ezt még nem engedte át. Maloney szerint a 60MHz-es és a 100 MHz-es hullámhosszokra lenne szükség, és "még továbbiakra".

A WiMAX valószínűleg - kezdetben - a hagyományos Wi-Fi hotspot-ok kiegészítéseként fog funkcionálni mind a nyilvános-, mind a magánszektorban: az olyan területeket fogja ellátni, amelyek nincsenek lefedve a WiFi-elérési pontok által. Egy másik szerepkör a hagyományos hálózatok megerősítése lenne - közölték az Intel tisztviselői. Amikor az iránt kérdezték őket, hogy az USA telefonszolgáltatói nem fogják minden erejükkel meggátolni a WiMAX elterjedését - amely olcsó VoIP szolgáltatásokhoz juttatnának rengeteg ügyfelet -, Maloney azzal érvelt, hogy néhány ázsiai távközlési vállalat felvette portfoliójába a vezeték nélküli- és a Wi-Fi szolgáltatásokat. "A szolgáltatók érthető okokból kifolyólag vonakodnak. A megfelelő reakció 'az ügyfelek legjobb úton történő elérése' lenne."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chriss745 #1
    Én már nagyon várom, hogy végre itthon is legyen.

    Állítólag a DATANET 6 hónapon belül lefedi Budapestet WIMAX-al, és csak 2 antenna kell hozzá. Mondjuk az árakra azért kiváncsi leszek. Mondjuk kb aranyrud/megabájt... :)

    Ez talán egy reális alternatíva lehet a FATÁV ellen a szélessávú internetversenyben.