CW Számítástechnika

160 gigabájtos mobil merevlemez

A vállalat által bejelentett merevlemez egy noteszgépekbe szánt, 2,5 hüvelykes meghajtó, melynek kapacitása 160 gigabájt. A Seagate nem kevesebb mint tíz merevlemezt jelentett be, köztük egy 500 gigabájtos meghajtót szórakoztató eszközök számára, egy 1 hüvelykes, 8 gigabájtos merevlemezt hordozható médialejtszókba, valamint az első olyan meghajtót, amely a "merőleges adatrögzítés" technológia segítségével eddig sosem látott kapacitást nyújt noteszgépek számára.

Brian Dexheimer, a Seagate értékesítési vezetője szerint a merőleges adatrögzítés bevezetése szükségszerű lépés a gyártók részéről az egyre nagyobb kapacitásért folytatott harcban. Dexheimer elmondta, hogy a technológia továbbfejlesztése révén a jövőben egy 2,5 hüvelykes meghajtó kapacitása elérheti az 1,5 terabájtot is. "Az iparnak ez több évig tartó munkájába kerül ugyan, de elérhető" - mondta Dexheimer.

A ma kapható merevlemezek esetén az adatokat felépítő bitsorozatok a hordozóréteggel párhuzamosan helyezkednek el. A nagyobb kapacitás eléréséhez a meghajtók gyártóinak növelniük kell az adatsűrűséget, ez az adabitek méretének csökkentésével és egymáshoz közelebb helyezésével érhető el, azonban ennek a megközelítésnek számos körülmény szab gátat. Az egyre nagyobb adatsűrűségű médiumokon egyre kisebb terület áll rendelkezésre az adatbitek tárolására, ami ahhoz vezethet, hogy a merevlemez működése közben felszabaduló hő hatására az adatok mágnesesen instabillá válnak, azaz módosulnak vagy törlődnek.

A leírt problémára (szuperparamágnesesség) megoldást jelenthet a megbízhatóbb, magasabb koercitivitással rendelkező médiumok használata, ám a hagyományos mágneses író-olvasó fejek nem képesek írni ilyen felületre. Az adatbitek merőleges elrendezése esetén azok mágneses orientációja a médiára merőleges, ennek révén akár tízszeresére is növelhető az adatsűrűség, így egyetlen 3,5 hüvelyk átlójú tányéron akár 1 terabájt is tárolható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!