33
  • OverLord88
    #33
    Ezaz, legyen csak végre béke! Én is mindkettőt használom, igaz főleg wint. Linuxxal még csak ismerkedem, valamiben az egyik, valamiben a másik hasznosabb.
  • Yeti
    #32
    NeverwinterNights ot ne hagyjuk ki a sorból:)
  • whitehawk
    #31
    van pl a Wesnoth, ingyenes körökre osztott stratégia. Kereskedelmiből: Railroad Tycoon2, vagy Civilisation CTP, SimCity3000, Alpha Centauri, Kohan, Majesty, Homeworld, hogy csak néhányat említsek. 3D játékokból lehet, hogy több van. Pl Doomok, Quakek, Unrealek.....Wolfok
  • whitehawk
    #30
    Az UT2003nak van linuxos portja és az OpenGLlel működik.... Látom értesz hozzá. LOL :D
  • ttt ttt
    #29
    A babrálás előtt még sok olvasgatást is javasolok.
    A leírásokból sokszor kiderül, hogy elég egy szimlink.
    A disztrók átjárhatósága nekem még .rpm és .deb alapú rendszereknél sem okoz általában gondot, és én sem tartom magam linux gurunak.

    Játékról meg annyit, hogy szép számmal vannak nem csak lövöldözősök, persze nem mindig a legújabbak.

    A cikkhez:
    " Nincs szó olyan szembenállásról, vagy-vagy kérdésről, amilyenre a média híradásaiból következtethetnénk"

    Érdekes, hogy a média lett a vétkes és nem modjuk Ballmer úr aki belefröcsögte a kamerába hogy a linux így sux meg úgy kommunista, miegymás.
    Ez kemény versennyé nötte ki magát tudom, de úgy látszik az álszent sunyiságot, alattomosságot még nem kívánják levetkőzni, pedig ha magukba szállnának rájönnének, hogy pont ez az ami sok embert irritál a világon és választ helyettük mást. DE ők tudják.
  • Kensin
    #28
    Ajánlom a következő oldalt: http://rpm.pbone.net/
    Szinte mindíg akad valaki, aki az adott programot már lefordította egy diszró-ra.
    Szerintem a fordítás a legvégső eset, mert azt nem is lehet olyan rugalmasan installálni/uninstallálni. Egy rpm-ben benne van, hogy mien dependency-je van, és ha már az megvan, akkor azt is lefordították már biztosan a disztró-ra.

    Amúgy meg: Linux rulez
  • h4x0r
    #27
    Igen, igaz, en is sokat szivtam olyan libek elokeritesevel, amik kellenek, de sokszor egyszeruen csak mas neven volt. Ajanlom neked is a sourceforge.net-et.

    Amugy a babralashoz annyit, hogy tanulj sok C-t es POSIX-ot, megeri :-)
  • Caro
    #26
    Háát... most már én is a /home-nak és a /srv-nek külön partíciót használok, de itt nem ez a kérdés. Úgy értem, ha olyasvalamit akarok felrakni, ami nincs benn a disztribúcióban, azzal meg kell szenvedni. Bár nem vagyok egy linux profi azt elismerem.
    Nem tudom, biztos lehet máshogyan is, de én pl. azt hogy valami elinduljon rendszerinduláskor, azt úgy csinálom, hogy beírom az inittab-ba. Nem valami szép megoldás. Meg elég sokszor van olyan, hogy valami egyszerűen nem hajlandó lefordulni, mert ilyen meg olyan libek kellenek hozzá, amit sehonnan sem tudok előkeríteni. Szóval attól a linux még messze van, hogy az egyszerű user-ek elé odatold. Bár ők nem sokat látnának az egészből. A gond az olyanokkal van, akik már szeretnek babrálni a gépeikkel(mint én:)) de még nem értenek eléggé ahhoz, hogy azt hogyan kéne jól megcsinálni, úgyhogy barkácsolás lesz az egészből.
    A többivel egyetértek.
  • h4x0r
    #25
    "A linuxban tényleg elég nagy a kavarás, az igaz. Minden disztribúcióhoz gyakorlatilag különböző programok kellenek (nem a szoftver, csak a csomag más). Van, hogy még az otthon lefordított program se működik jól, ha egyáltalán le lehet fordítani. Sajna, ha a linuxnál ki akarsz lépni egy disztribúció kereteiből, az meglehetősen nehéz. Ezt úgy próbálják ellensúlyozni, hogy egy disztribúcióba berakják az összes létező GPL szoftvert(na jó, ez így talán kicsit erős)."

    Nem tudom, szerintem egyaltalan nem nehez kilepni egy disztro kereteibol. Nezd, nekem kulon particiom van a home-ra, igy gyak. disztrovaltaskor sem kell ujrakonfigolnom olyan sokmindent. Az egyszer leforditott dolgoknak pedig menniuk kell (kene), ha a cserelt disztroban is megvannak a suxeges libek. Forditasnal detto. Bar tenyleg sok progi "sufniban ganyolt".

    "A linuxban nagy lehetőségek vannak, nem kéne elszúrni."

    Ezt tamogatni tudom :-)

    "A windows alapjaitól kereskedelmi szoftver, de lehet, hogy a Microsoft idővel ezen változtatni fog.(bár nem tudom, de minden bizonnyal érdekes lenne)"

    Szerintem tonkremenne, ha valtoztatna hirtelen. De en megprobalok bizni bennuk, hatha egy kicsit rank is tekintenek :-)
  • asysoft
    #24
    "Nem tudom, hogy a hardverfejlesztés mikor érkezik el a végéhez, de már nagyon várom." Akkor még várhatsz egy jópár évet:)
  • Caro
    #23
    arschsg, neked a microsoft mennyit fizet ezekért a beszólásokért?
  • Caro
    #22
    Nem tudom, hogy a hardverfejlesztés mikor érkezik el a végéhez, de már nagyon várom. Jó lenne, ha az IT világ egységesülne, és akkor lehetne a szoftverekre koncentrálni, és a végtelenségig optimalizálni őket. És a végén ott tartanánk csak, minthogy ma mondjuk milyen gyártmányú villanymotort építünk be a fűnyíróba.
    Egyszerűbb lenne az élet.
    Persze a másik oldalon még nagyon várom a további fejlesztéseket, mert nem akarok leragadni 10-15 GHz környékén... :)
    Van még mit fejleszteni a hardveren bőven.
    De ha tényleg azt mondja majd az intel, hogy ennél tovább nem mehetünk, akkor majd felrakok egy DOS-t az akkori gépemre :)))))
  • neonlight
    #21
    linux-ra csak az ilyen primko lovoldozos stuffok jelennek meg mint az ut meg a doom. normalis jatekot miert nem portolnak?

    persze megertem en hogy a rendszergazdak a melo utan agyhalottak es mar csak lovoldozni kepesek, no de akkoris.
  • Zsoltika 007
    #20
    És milyen jól teszi!
  • asysoft
    #19
    Jaja, ID mindig kiadja Windows mellett Linux, Mac platformokra is a játékait.
  • asysoft
    #18
    Azért azt is vedd számításba, hogy a szervereket többnyire hozzáértők üzemeltetik, s a frissítéseket telepíteni szokták. S ugye mostanság egy már befoltozott biztonsági lyukat szoktak kihasználni a vírusok.
  • arschsg
    #17
    Nekem meg minden megy Windows alatt, és nincs szükségem Linuxra:D
  • lck
    #16
    Nekem Doom3 -linux verzió is szépen megy Mandriván. Úgyhogy van példa linuxon 3D-s játékokra. - De azért a többi játék miatt télleg hiányozna az a randa Win.
  • Drawain
    #15
    Ezt minden windowsos témában leírod, de nem tudom honnan veszed. Én csak azt látom, hogy pl. nálunk az egyetemen pár kivételtől eltekintve mindenki gépén van egy linux, a windows mellett.

    Más: az Unreal Tournament 2004 lazán telepíthető Suse alá, csak előbb normálisan be kell konfigolni vidkarit. A directx nevű förmedvény meg tisztán windowsos dolog, régen rossz ott valami, hogyha a Suse arra panaszkodik :)
  • Hierogli
    #14
    Hah, itt is megmondjak a frankot a senkik. :)
  • NEXUS6
    #13
    Asszem csak okosodik ez az M$.

    Ha nem lett volna eddig is Linuxos a szerverek jelentős része, akkor a jó kis M$ specifikus virnyákok, és egyéb állatfajták miatt a net már jó néhányszor beborult volna az agyába!

    Remélem eljön az az idő is, amikorra otthonra nem ua. szrt akarja megetetni a júzerrel, mint a "nagy" felhasználókkal.
  • jefferson83
    #12
    "Bár ez igazából nem érdekük, mert akkor mindenki 2000-et használna, legalábbis otthon." Szerintem nem az XP a legolcsóbb Microsoft oprendszer manapság, de tegye fel a kezét az aki otthon XP-t használ? Ja, de nem fizetnek érte? Az már más kérdés ugyebár.
  • mousee
    #11
    ugyanmár... A linux jó, és nem microsoft, erről szól a dolog...
  • HUmanEmber41st
    #10
    Már az Unreal Tournament 2003 nak is volt Lin. telepítője. Meg is próbáltuk egy akkori Suse verzióval, persze nem működött, mert nem volt hozzá DX 9 támogatás vagy mi..
    De a legtöbb nagy játéknak van Lin. installja is.
    Az már más kérdés, hogy mit kell telepíteni-beállítani...ahhoz sajna nem értek :(
  • Felfedező
    #9
    Inkább arról van szó, hogy Linuxra nem éri meg kiadni a játékokat, mert nagyon kevesen használják...
  • irkab1rka
    #8
    megbukták az előző stratégiát. Próbálkoznak, amíg lehet.
  • Caprioli
    #7
    Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de ami a játékokat illeti, szerintetek a microsoft mennyit fizet a kiadóknak és a fejlesztőknek azért, h ne jelenjenek meg a játékok linux-verzióban is? Engem, bosszant, mert kicsit nehézkesen működik a wine.
  • Caro
    #6
    Viszont tetszik a Microsoftnak ez az új "megbékélési politikája". :)
  • Caro
    #5
    A linuxban tényleg elég nagy a kavarás, az igaz. Minden disztribúcióhoz gyakorlatilag különböző programok kellenek (nem a szoftver, csak a csomag más). Van, hogy még az otthon lefordított program se működik jól, ha egyáltalán le lehet fordítani. Sajna, ha a linuxnál ki akarsz lépni egy disztribúció kereteiből, az meglehetősen nehéz. Ezt úgy próbálják ellensúlyozni, hogy egy disztribúcióba berakják az összes létező GPL szoftvert(na jó, ez így talán kicsit erős).
    A linuxban nagy lehetőségek vannak, nem kéne elszúrni.
    A windows alapjaitól kereskedelmi szoftver, de lehet, hogy a Microsoft idővel ezen változtatni fog.(bár nem tudom, de minden bizonnyal érdekes lenne)
    Pl.: kijön a Longhorn és kiadják szabadon mondjuk a 2000-et.
    Nagy reklámot csinálnának maguknak sztem.
    Bár ez igazából nem érdekük, mert akkor mindenki 2000-et használna, legalábbis otthon. Az új windows verziók nem hoztak akkora durranásokat, hogy érdemes lenne a váltás.
    A windowsban is nagy lehetőségek vannak.
    Én szerintem a windows az egyszerű felhasználóknak való, az otthoni PC-ikre, a linux pedig szerverekbe, meg routerekbe.
    Sajnos mindkét rendszernél gépigényt áldoznak a használhatóságért. Csak ez nem igazán jön be egyik oldalon se.
  • Lacc
    #4
    Én is mindkettőt használom. Bár a win-t inkább csak azért mert arra irják a játékokat :) Minden másban inkább linux.
  • Totinkhamon
    #3
    Lehet hogy akkor tenné legjobban (üzleti szempontból) a Microsoft, ha saját linuxot kezdene fejleszteni. Ez ugyan elsőre meredeknek hangzik, de ma (illetve a jövőben) már minden megtörténhet.
  • smv
    #2
    Ja, van benne valami
  • jefferson83
    #1
    Én is inkább e megoldás felé hajlok. Mindkét oprendszert használom jelenleg, és akármelyiket el kellene hagynom hiányozna.