Gyurkity Péter

Mindkét processzorgyártó csökkentette árait

A hét első napján mind az Intel, mind az AMD új hivatalos árlistát tett közzé, amelyben ismét árcsökkenésről számoltak be. Az Intel csak mobil chipjeit, míg riválisa asztali és mobil processzorait egyaránt kedvezőbb árral tüntette fel.

Előbbi árlistáján a legtöbb kategóriában nincs változás, az árcsökkenés kizárólag a Pentium M processzorokat, illetve az alaplappal együtt szállított Centrino csomagokat érinti. A csökkenés nem jelentős, és legfeljebb a nagy tételben vásárló PC-gyártóknak jelent némi könnyítést, a táblázatból ugyanis jól leolvasható, hogy a kedvezmény a Centrino termékek esetében 0,28 és 0,74 százalék között mozog.

Legnagyobb mértékben az 533 MHz-es rendszerbuszra támaszkodó Centrino csomagok ára csökkent, de a változás kedvezően érint bizonyos alacsony feszültségű (LV)és ultra alacsony feszültségű (ULV) termékeket is. A pálmát ezen a téren az 1 GHz-es ULV Intel Celeron M processor 373 viszi el, amelynek ára 161 dollárról 144 dollárra esett, ami 10 százalékos csökkenést jelent - az ár természetesen ezer darabos megrendelés esetén érvényes. A kedvezőbb árú termékek kivétel nélkül 90 nanométeres gyártástechnológiával készülnek.


Az AMD valamivel határozottabb változtatásra szánta el magát, és nem csak mobil processzorait, hanem asztali Athlon 64 és Sempron chipjeinek árazását is lejjebb szállította. A hivatalos árlistáról ugyanakkor - most első ízben - hiányoznak az Athlon MP és Athlon XP-M jelölésű chipek. Legnagyobb mértékben a csúcskategóriás Athlon 64 4000+ és 3800+ ára csökkent: előbbi 25 százalékkal 482 dollárra, míg utóbbi 12 százalékkal, 373 dollárra.

Az AMD árban így ismét jelentősen vetélytársa alá ment - már ami a nagyteljesítményű asztali processzorok piacát illeti. Az asztali és mobil Sempron processzorok ára 5 és 10 százalék között csökkent míg az úgynevezett vékony és könnyű laptopoka szánt változatok csökkenése 7 és 20 százalék közé esett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #13
    a celeronM egyetlen hátránya, hogy nem tudja visszavenni az orajelét (és amugy is lasabb, mert a kess fele) - ergo az akkut leszivja :)
  • tehen_m #12
    Ez celeron M ami régebbi gyártástechnológia kevesebb cache és kisebb órajel.
    (Tulajdonképpen "régebbi" pentium m)
  • blaze #11
    Intel Celeron = a hibássan gyártott (selejt) Intel Pentium processzorral.
  • dez #10
    Már nem is kapható olyan újabb proci, amiben ne lenne benne (ki-be kapcsolhatóan) a 64 bites támogatás... :)
  • asysoft #9
    Aki manapság 100 ezerért 32 bites CPU-t vesz, az meg is érdemli. Amúgy abban egyetértünk, hogy egyelőre CSAK a 64 bit miatt felesleges váltani, de ha már vált valaki, a 32 bites eszközöket jobb, ha elfelejti.
  • Felfedező #8
    Szerintem fölösleges 100 ezret kidobni egy 64bites procira... amikor még igencsak csekély a támogatása...
  • dez #7
    "Előbbi árlistáján a legtöbb kategóriában nincs változás, az árcsökkenés kizárólag a Pentium M processzorokat, illetve az alaplappal együtt szállított Centrino csomagokat érinti."

    "A pálmát ezen a téren az 1 GHz-es ULV Intel Celeron M processor 373 viszi el, amelynek ára 161 dollárról 144 dollárra esett, ami 10 százalékos csökkenést jelent"

    Mintha némi ellentmondás lenne itt. Vagy a Celeron M = butított Pentium M? (Én úgy tudtam, nem.)
  • grebber #6
    Jó hogy csökken,de én lehet hogy duplamagos procit fogok venni csak előbb legyen kapható és nem legyen nagyon drága.
  • irkab1rka #5
    a notebookban úgyis lassan csere kellene, végre cserélném mobilra..
  • Killgore #4
    Végre egy értelmes döntés:) Ebben versenyezzenek, ki tudja olcsóbbért eladni :D