Berta Sándor

Az egyetemek nem adják ki a fájlcserélő hallgatók adatait

Az amerikai zenei ipar néhány nappal ezelőtt kénytelen volt egy újabb vereséget elszenvedni a fájlcserélők elleni harcban. A RIAA minden bizonnyal mindenre fel volt készülve, csak erre az eshetőségre nem.

Az ezúttal az amerikai zenei fájlcserélő egyetemisták kontra hatóságok között zajló perben szerdán hozott precedens értékű ítéletet Russell A. Eliason bíró. Bár az Amerikai Zenei Ipari Szövetség (RIAA) szinte biztosra ment, nem a szervezetnek adott igazat a perben a bíróság.

Az Amerikai Zenei Ipari Szövetség az Észak-karolinai Állami Egyetem és a szintén Észak-Karolina szövetségi államban található Chapel Hill Egyetem egy-egy hallgatóját jelentette fel. A per megindításához a RIAA azt követelte a két intézménytől, hogy hozza nyilvánosságra az ügyben érintett két egyetemista személyes adatait. A szerzői és a hasonló jogokat védő szervezet ugyanis csak a zenei fájlokat illegálisan csereberélő két fiatal internetes nicknevét tudta, amelyek CadillacMan és hulk voltak.

A két egyetem vezetői eleinte együttműködtek a RIAA-val, mivel a két hallgató az intézmények számítógépes rendszerét használta a fájlcserélésére. Azonban később a két fiatalt védő ügyvédnek sikerült megakadályoznia a személyes adatok előzetes kiadását és a bíróság elé vinni az ügyet. A két ügyvéd egyike, Michael Kornbluth szerint ők nem a zenei kalóztevékenységet védték, de úgy vélték, hogy az egyén jogai mindenképpen előbbre valók még a szerzői és a szomszédos jogoknál is.

Végül a két hallgatót Russell A. Eliason bíró mentette meg egy pertől és azzal járó esetleges több ezer dolláros kártérítés kifizetésétől, illetve a rájuk leselkedő esetleges börtönbüntetéstől. A bíró úgy döntött, hogy az egyetemek nem kötelezhetők arra, hogy kiadják a hallgatóik személyes adatait - még akkor sem, ha konkrét szerzői jog- vagy szomszédos jogsértéses bűncselekmény elkövetésével vádolják őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #5
    Hát ez nagyon érdekes.. Az egyetemek nem kötelesek, az ISP-k igen ? Jueszéjben is igen furcsa a jogrend...
  • danz #4
    Itt szerintem a 'precedens értékű ítéletet' a kulcsszó:) mivel a későbbi esetekben erre lehet hivatkozni mint jogerős itéletre és akkor azokban is ugyanígy kell majd eljárni.
    De valszeg lesz itt még egy legfelsőbb bíróság előtti megmérettetés....
  • HUmanEmber41st #3
    Majd hirdetnek ítéletet nicknevekkel :) :) :)
  • dez #2
    Viszont érthető, hogy védik a diákjaikat egyes szervezetek túlkapásai ellen.
  • Praetor #1
    Azért én kétlem, hogy ez tömegessé válik. Ahol a pénz, ott idő kérdése és mindent szabad...