Berta Sándor

Laptopról kezelt intelligens aknák Irakban

Számítógépes játékra hasonlít az amerikai hadsereg Mátrix nevű új intelligens szárazföldi aknarendszere. Magukat az aknákat az amerikai katonák távolról érintőképernyők segítségével, notebookok előtt ülve robbanthatják fel.

A szakemberek szerint a Mátrix kezelhetősége inkább emlékeztet egy számítógépes játék irányítására, mint egy fegyverére. Az aknákban acél- és gumigolyócskák találhatók. A rendszert fejlesztő mérnökök már a névadással is ki akarták hangsúlyozni az intelligens aknák futurisztikusságát.

Az új pusztító fegyvereket már hosszabb ideje fejlesztik az amerikai szakemberek, ám csak most érte el azt a szintet, hogy be lehessen vetni éles körülmények között is. Az aknák első bevetésére idén júniusban kerül sor. A Moszul városa körül állomásozó Stryker dandár ettől kezdve alkalmazhatja majd az iraki gerillák ellen a notebookok érintőképernyőjének segítségével felrobbantható intelligens aknákat. A katonáknak biztos távolságra (de még látótávolságra) kell lenniük az aknáktól.


M18 Claymore aknák telepítés közben - 250 méterig hat, 50 méteren belül halálos

A Mátrix utolsó tesztjeire tavaly szeptemberben került sor és miután a rendszer jól vizsgázott, megkezdték 25 aknaszett, az ezekbe tartozó M18 Claymore aknák és az érintőképernyővel felszerelt laptopok kiszállítását az iraki csapatokhoz. A már a vietnámi háborúban is használt Claymore-ok mellett a csomagok részét képezik még az úgynevezett "nem halálos", gumigolyócskákat használó aknák is.

Az amerikai hadsereg már régebb óta foglalkozik olyan intelligens akna-programokkal, mint a Mátrix, amelyeknek célja a nem kívánt veszteségek (polgári lakosság, véletlen robbantás stb.) megelőzése. Az aknák betiltását követelő civil szervezetek azonban nem elégedettek az ilyen "óvintézkedésekkel". Mark Hiznay, a Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet kutatója szerint eléggé elítélhető és elgondolkodtató az a fajta hadviselés, ahol a 19-20 éves katonák a képernyők előtt ülnek és az akna felrobbanásából csak egy fellobbanó fénypontot látnak. Ráadásul a jogvédő szerint semmilyen garancia nincs arra, hogy ezeket az intelligens aknákat később ne lehetne átalakítani hagyományos aknákká.


A Moszult védő Stryker csapat fogja megkapni a felszerelést

Az amerikai hadsereg korábban azt közölte, hogy a fel nem robbantott aknákat később összegyűjtik. Egyelőre megválaszolatlan kérdés marad az is, hogy a katonák a képernyők előtt hogyan fogják tudni megállapítani, hogy ki (barát, ellenség, polgári személy) alatt robbantják fel az aknákat? Az amerikai hadsereg még idén január elején egy közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a hadsereg vezetése szerint az intelligens aknák "felhasználóbarát" fegyverek, amelyek egyaránt alkalmazhatók a védekezésben és a támadásban is.

A Pentagon, valamint a rendszert kifejlesztő, az amerikai hadsereghez tartozó Picatinny Arsenals, az Alliant Techsystems és a Textron Systems cégek egyelőre nem kívántak reagálni a civil szervezetek kérdéseire, csupán annyit közöltek, hogy a Mátrix egy intelligens rendszer, amelynek a kezelése könnyen elsajátítható. A Globalsecurity.org katonai szakértője, John Pike szerint az eszköz igazán a távoli céloknál lehet hasznos. A mesterlövész puskák 1 kilométeren túl már nem hatékonyak, de ennél jóval távolabb is látni már az ellenséget. Közlése szerint például egy mozgásérzékelővel kombinálva, majd a jelzést távcsővel bevizsgálva van létjogosultsága az eszköznek.


Az aknák a távoli, mesterlövészek számára is elérhetetlen célok ellen lehetnek hatásosak

Ellenben kétségei vannak a gyakorlattal kapcsolatban: "Ha 500 aknát kihelyezel, majd mozgás esetén az idővel versenyezve meg kell állapítanod melyik van legközelebb az ellenséghez, na ez az igazi agytorna." A Mátrix rendszer csak előfutára egy jóval ambiciózusabb aknaprogramnak, mely a Spider (pók) nevet kapta, és ami legkorábban is csak évek múlva állhat majd hadrendbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #18
    Lehet :D
    Túlságosan előrehaladtam a korban. :D
  • Tetsuo #17
    De csak úgy fantáziálgatok. :)
  • Tetsuo #16
    A spider -gondolom- az aknák hálózatba kötését jelenti, vagyis az utolsó fejezetben említett problémára lesz megoldás szvsz. Tehát a név logikai összeköttetésekre ill ezek különböző kombinációjára utalhat mint a Reason zeneszerkesztő szoftverben.
  • Balasnyikov #15
    azert ott az ellentét hogy azert csinalnak ilyen cucokat hogy az emberiéletet végyék de ezekkel ölnke masokat.. bakker ez tényleg el van vagy lesz cseszve ..
  • Kornan #14
    "spider" Hmm remélem nem olyanok mint a hl2-ben,aminek lába is van.Csak itt mondjuk kicsit másként.Tegyük fel az iraki terrorista megközelíti az aknamezőt.Az egyik aknát a távolból beélesíti egy amerikai katona.Az aknába telepített mozgásérzékelő beazonosítja a célpontot,kimászik a földből és odafut az iraki terroristához és boom.Lehet hogy ilyenek is lesznek.A spider nevet szerintem a lábai miatt kaphatta a következő aknatípus.
  • Timber #13
    kiraly az also kepen a 3KHUFos Hama allvany ^.^
  • dondore #12
    javaslom a Szakasz c. film ismetelt megtekinteset. eroszakos szemet emberek.
  • Cactus #11
    EU-ban csökken a lakosság, de pótolják a bevándorlók...

    Az újfajta hadviselés már rég nem az erkölcsről/dicsóségről szól. Ha azon múlna, akkor még most is kardokkal vagy csak ököllel vívnának az emberek. A lényeg: minél több ellenséget lenyomni minél kevesebb emberi áldozattal.
  • Petrolio #10
    De tényleg, mivan, ha vki feltöri a rendszerüket? Mostanában mindenhol csak azt lehet olvasni, hogy ilyen számgép irányítású, meg olyan szuperinteligens távvezérlésű. Lassan nem is katonákat kell képezni, hanem hackereket. Pár jó hacker, és máris irányíthatod az egész amcsi hadsereget.
  • Pharaoh #9
    A túlnépesedéstől nem a hárorú véd meg. Európában most nincs is háború mégis csökken a lakosság. A spanyolnáthában meg sokkal többen meghaltak mint a VH1-ben.