Médiainfo

Világszerte nőtt a tévézéssel töltött idő

Egy frissen közzétett tanulmány szerint tavaly csaknem minden kontinensen nőtt a tévéfogyasztás, ám a japánok töltik a legtöbb időt a képernyők előtt.

Az Eurodata TV Worldwide most megjelent jelentése szerint nemzetközi szinten átlagosan 3 óra 7 percet töltünk naponta tévézéssel. Az eredmények szerint tavaly még az amerikaiak tévéfogyasztása is nőtt 3 perccel: jelenleg átlagosan napi 4 óra 28 percet merednek a képernyőre.

A legtöbbet azonban a japánok tévéztek 2004-ben, kerek 5 órát töltve naponta a TV-készülékek előtt. Az amerikaiak végeztek a második helyen, őket követték az argentínok 4 óra 25 perccel, valamint a görögök 4 óra 4 perccel. A tavalyi év során a legkevesebbet Kínában és Svédországban tévéztek - a két ország lakosai átlagosan csupán napi 2 és fél órát szántak a tévénézésre.

A legnépszerűbb műsoroknak a filmek és sorozatok bizonyultak - ezek tették ki a televízió előtt töltött idő 46%-át. Az amerikai tévé- és moziipar termékei azonban az előző évekkel ellentétben nem uralták a nemzetközi porondot 2004-ben, csupán a már befutott sorozatok - a Jóbarátok, A helyszínelők és a Vészhelyzet - tartották meg népszerűségüket. A tévében megjelent nagy mozisikerek közül a Shrek és a Titanic voltak a legkedveltebbnek.

A fogyasztás növekedése számos országban nagyrészt a híreknek - köztük az iraki háborúnak, az új EU-tagállamok májusi csatlakozásának és az amerikai elnökválasztásnak -, valamint a sporteseményeknek - többek között az athéni Olimpiának, a futball-Európa-bajnokságnak és a 2006-os Világbajnokság selejtezőinek - volt köszönhető.

Az Eurodata jelentése szerint a tévézésre fordított idő 46%-a jutott filmekre és sorozatokra, 36%-a egyéb szórakoztató műsorokra (talkshow-k, paródiák, revük, stb.) és 18%-a hírekre. Az újdonságok közül az NBC A gyakornok (The Apprentice) c. műsora kelt el legnagyobb számban a világban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #3
    Hát korosztályok között ez nagyon eltérő.A városban élő öreg mamik szerintem egész nap a tv előtt ülnek mivel nagyon mást úgysem tudnak csinálni.Meg akik focimeccseket szoktak nézni + megszart és valóvilágot ezek vezetik a listát.
  • pemga #2
    Nem tudom ezeket hogy mérik, karácsony körül pl. magyarok vezettek, még az amerikaiakat is letolták a listáról.
  • smv #1
    Azért elég szomorú már... Akár netezhettek is volna...