MTI

Felére csökkent a Sony Ericsson nyeresége

A japán-svéd Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó vegyesvállalat adózott eredménye az első negyedévben 61 százalékkal 32 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 82 millió euróhoz képest.

Az első negyedévben 9,4 millió készüléket szállítottak ki, 7 százalékkal többet az egy évvel korábbi 8,8 milliónál, de az elemzők 10,8 millióra számítottak. A forgalom 4 százalékkal 1,289 milliárd euróra csökkent 1,34 milliárdhoz képest, jelentették a cégnél pénteken. Az elemzők átlagosan 1,6 milliárd eurós forgalmat vártak. Az adó előtti eredmény 70 millió euróra csökkent 97 millióhoz képest. Az elemzők 111 millió eurót vártak.

A nagyságra hatodik mobilkészülék-gyártót a világon, a Sony Ericssont 2001-ben alapították az Ericsson távközlési berendezés-gyártó és a Sony szórakoztatóelektronikai vállalat addig gyengélkedő mobilkészülék-gyártó részlegének összevonásából. A tavalyi negyedik negyedben a vegyesvállalat 12,6 millió készüléket szállított ki, többet a 2003. utolsó negyedévi 8 milliónál, és az adózott eredményét is növelte, 140 millió euróra az egy évvel korábbi 46 millióhoz képest, de már akkor is elmaradt az elemzői várakozásoktól.

A Sony Ericsson helyzetének rosszabbodását az elemzők azzal magyarázták, hogy a cég termékpalettája "túlérett", és a mobiltelefonok ára amúgy is meredeken csökken a nagy verseny miatt a telített piacon. Az év további részében azonban esély van a fellendülésre, mert a tervezett új termékek vonzók, mondták szakmai elemzők. A cég által gyártott készülékek átlagos ára az első negyedévben 137 euróra csökkent a tavalyi első negyedévi 152 euróhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!