Gyurkity Péter

Tovább nő a túlkínálat a memóriák piacán

A befektetési tanácsadással foglalkozó JP Morgan előrejelzése szerint a felhalmozott készleteknek és az alacsony keresletnek köszönhetően a következő negyedévben tovább nő a túlkínálat.

A vállalat szerint a folyamat a memória modulok további áreséséhez, a gyártók oldalán pedig nagyarányú bevételkieséshez vezethet. A JP Morgan adatai jelenleg 2 százalékos túltelítettséget mutatnak, ami az elkövetkezendő három napban a raktárkészletek folyamatos növekedése miatt 10 százalékosra nőhet, annak ellenére, hogy a gyártók egy része egyre inkább átáll a DDR2 és NAND flash termékek gyártására. Az elemző cég szerint a túlkínálat az egész évre jellemző lesz és a folyamat az idei év utolsó negyedévében sem enyhül.

Egyes memóriagyártók azonban optimistábbak a JP Morgan előrejelzésénél, és abban reménykednek, hogy májustól kezdve megváltozik a helyzet, és csökkenni fog a túlkínálat. Egyes tajvani és dél-koreai gyártók időközben bevezették az árvédelem rendszerét, amely azt jelenti, hogy a nagy tételben vásárló ügyfelek a vásárlástól számított egy hónapon - olykor egy negyedéven - belül készpénz formájában visszakapják az esetleges áresésből bekövetkezett "veszteséget". Ily módon a felvásárlók nyugodtan tervezhetnek, és nem kell azzal számolniuk, hogy az újabb áresések miatt nagyobb összegeket veszíthetnek el.

A gyártók eddig még nem reagáltak az árvédelmi politikát érintő kérdésekre, sőt némelyikük tagadta ezen politikák létezését. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a tartós túlkínálat kizárólag a vásárlóknak kedvez, akik kedvet kaphatnak az újabb befektetéshez. A piac azonban megsínyli a folyamatot, és kérdéses, hogy a gyártók mennyire lesznek képesek átvészelni a számukra vészterhes időszakot. Könnyen előfordulhat, hogy a túlkínálat enyhülésével emelkedni fognak a memóriaárak, ezért sokan - az ilyenkor szokásos módon - még ennek bekövetkezte előtt megejtik a vásárlást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #5
    kartell =)
  • TeszteloPontHu #4
    De szerencsére nem csak 1 importőr van...
  • Sityi #3
    Ugyanmár. Majd az importőr benyeli az árkülönbözetet, és minden marad a régiben...
  • myke #2
    még jó hogy én sem vettem még meg az új gépemet
  • entreri #1
    Három hónapon belül fejlesztek. Remélem addig itt MO-on is lentebb megy az ára.