Berta Sándor

Megmarad a Mozilla webböngésző

A Mozilla Alapítvány néhány programozója úgy döntött, nem hagyják a feledés homályába merülni az egykor szebb napokat megért és a jelenleg a Firefox népszerűsége miatt elfeledett szoftvert.

Bár napjainkban a világháló - némi túlzással - a Mozilla Alapítvány által fejlesztett Firefox internetes böngésző lázában ég, méltánytalanul kevés szó esik az alkalmazás elődjéről, illetve testvéréről, a Mozilla webböngészőről. Sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy maga az Alapítvány is mintha szabadulni szeretne a Mozillától. Erre utal többek között az is, hogy néhány nappal ezelőtt a szervezet bejelentette, miszerint a jövőben elsősorban a Firefox, illetve a Thunderbird nevű levelező program fejlesztésére fog koncentrálni.

Néhány programozó azonban úgy vélte, dicstelen vég lenne a Mozilla számára, ha lassan a feledés homályába veszne. Boris Zbarsky és néhány kollégája éppen ezért úgy döntött, hogy továbbra is fejleszteni fogják az elmúlt hónapokban kicsit talán méltánytalanul a háttérbe szorított internetes böngészőt. A Mozillát továbbra is az eddigi kódneve, vagyis a SeaMonkey alatt fogják készíteni. A programozók első és legfőbb feladatuknak azt tekintik, hogy elkészítsék a Mozilla 1.8-as verziószámú végleges változatát, illetve az ezt megelőző bétaváltozatokat. A szakemberek egyúttal bejelentették, hogy várják olyan munkatársak jelentkezését, akik részt vennének a szoftver fejlesztésében, illetve a hibák felderítésében.

Az új csapat által útjára bocsájtott első Mozilla-verzió az aktuális Gecko-motorra épül, amely az előző, 1.7x-es változathoz képest számos hibajavítást tartalmaz. Ezenkívül a programozói csapat tagjai szeretnék átdolgozni a böngésző kezelőfelületét is, illetve újra elérhetővé tennék a naptárfunkciót. Egyelőre nincs konkrét időpont arra vonatkozóan, hogy az átdolgozott Mozilla mikor jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #14
    mivel én mindig bottom-up módszerrel esek neki az sg fórumozásnak most látom csak, h Zoley megelőzött és tömörebb volt. ettől függetlenül azért jó látni h nem csak nekem pattant ki ez a fejemből.
  • Mice #13
    "ha másnak nem legalább a tényeknek hihetnél , a Firefox már 10%-on áll teljesen megérdemelten,"

    a statisztikák - főleg nem az eladásik - nem egyenlőek a tényekkel. " az előd mozilla még az 3%-ot se lépte át soha.." azért ebben talán egy csipetnyi szerepe a marketingnek is van. ha az operából lett volna egy free (érts nulla reklám) és openné vált volna és a fox előtt kapott volna ekkora hype reklámot, akkor valószínű hatalmas sikert könyvelhetett volna el ő is.

    mint az openoffice vs. msoffice témánál is sokan nem a technikai plusszok (értsd az anno beharangozott xml home user kihasználtsága) miatt msofficeolnak - ugyanúgy sokan az explorerről sem úgy váltottak át firefoxra, hogy rögtön tudtak volna csak a tizedéről is technikai újdonságoknak. (extensionok és társai)

    az már más kérdés, hogy ha utólag felfedezték ezeket..., de egy java része a fox tábornak a hype miatt és amiatt váltott mert megteremtődött egy olyan helyzet amikor valami vagy fehér vagy fekete lett és egyik napról a másikra lett egy fekete bárány (hozzáteszem azért amiatt a jó pár év miatt: megérdemelten)

    amire ki akarok lyukadni, hogy az

    (A) opera is megcsinálhatta volna a szerencséjét csak szevasz, elaludt a volánnál.
    (B) ez nem százalékos tény hanem k$. sok tényező egyszerre.

    /off/Mert azért szimplán a bővebb lehetőségek számlájára írni egy sikersztorit abban a korban amikor a linuxot azért fikázzák mert bonyolult, az openoffice-t azért tartják kúlnak mert a wordperfect6.5 megfelel az átlagigénynek azért elég nehéz kivitelezni, főleg akkor amikor a csapból is az folyik, h higul az itszoc.

    állításomból vagy ez utóbbi nem igaz, vagy a replyom startja...
  • Mice #12
    anno a mozi terjedésekor is, meg még jóval később is sokáig használták az emberek a netscape 7est. Mind a mai napig ugyanígy vannak akik a nagy ff csinnadratta ellenére még mindig mozilláznak. és itt most a mozi alatt mindenütt az 1.4,1.5,1.6-ot értem.

    magam részéről én még mindig a 0.7-es birdre esküszöm. a tabos extensionok terén mind a mai napig káosz van.
  • Zoley #11
    Azert elmondanam, hogy a mozilla korul nem is volt soha akkora hype, mint a firefox korul csak az elmult par honapban. Meg pl egeszoldalas mozilla hirdetes sem volt meg egy orszagos amerikai lapban se (ff meg ugye de)..... Szal media powwa van.
  • Felfedező #10
    A Firefox gyorsabb és biztonságosabb mint az előde volt, egyszerűsített
    kezelőfelület...stb és ha másnak nem legalább a tényeknek hihetnél , a Firefox már 10%-on áll teljesen megérdemelten, az előd mozilla még az 3%-ot se lépte át soha...

    Ezért is fölösleges a Mozilla továbbfejlesztése...

    Azt meg senki ne mondja, hogy olyan nagy fáradság egy levelezőkliens (Thunderbird) feletelepítése.. Mellesleg én inkább az Outlook 2003-at
    használom.
  • galocza #9
    ott (is) a pont.
  • Zoley #8
    En viszont mozillazok es rohadtul utalnam, ha le kellene cserelnem a jovoben tb+ff parosra. Foleg mivel a ff nem is tetszik (a tb-ot meg meg nem lattam). En igy szeretem, hogy minden egyben van es nem kell szarakodnom kulon bongeszovel meg levelezoklienssel.
  • Piscator #7
    Sokáig kérdezgettem, mi a különbség. Ekkora "jólértesültek" pislogtak, mindenfélével átugrottak.
    Hasonlít rá, de eltér a két böngésző, motorban, úgy tudom. Felületben is(nem színek). Szóval azért nem pont ugyanaz.
    Amúgy két másodperc kattintással a mozilla telepítésénél ki lehet választani, mit rakjon fel, lecsupaszítva majdnem ugyanaz a végeredmény, böngészőt kapunk, jé, csak aki erre lusta.
    Lehet kiigazítnai engem, ezt észleltem.
  • Piscator #6
    Ahogy én láttam... legalább félévig még a Mozillát használtam, hiába jött mindenki dicsőiteni divatból egy másik böngészőt.
    akkor még a Firebird 0.9 ment, kétszer felraktam, lefagyott, about:configon túl alig lehetett rendesen beállítani, finom hangolni, toolbarok mozdíthatatlanok votlak, csomó dologban kicsit visszalépés volt a mozzihoz képest, csak böngésző szintjén nézve.

    Mostmár Firefox 1.0-át haználók, valamivel jobb, nem fagy, le, kicsit gyorsabb is,mint két elődje.
    De azért nem tennék pontot a jó öregre se.
  • enkido #5
    Én ezt igazából nem értem...

    Annak idején azért adták ki a Firefox-ot a Mozilla fejlesztői, mert egy olyan böngészőt szerettek volna kiadni amely csak magát a böngészőt tartalmazza, mellőzve a levelező ill. az IRC klienseket.

    Tehát a Firefox maga a Mozilla, mint böngésző...
    Eközben persze fejlesztették a többi kliens programot is, csak külön programokként, nem egy felhasználói felület alatt - jelentősen javítva ezáltal a sebességen.

    Szal szerintem a kettő egy és ugyanaz...

    Javítsatok ki ha tévednék.