Berta Sándor

Újabb két rajongói oldalt perelt be az Apple

Az Apple két újabb online portált perelt be, név szerint az AppleInsidert és a PowerPage-et. A két híroldalt a vállalat azzal vádolja, hogy információkat közöltek a cég új, Asteriod fantázianevű FireWire audiointerfészéről.

A Think Secret után két másik hasonló webportál is az Apple haragjának az áldozatául esik. Mint ismeretes, korábban az amerikai vállalat üzleti titok megsértésével, illetve információk kiszivárogtatásával vádolta meg a Think Secret nevű rajongói oldalt, illetve az azt üzemeltető fiatalembert. Az eset nagy vihart kavart internetes berkekben, ám akkor úgy tűnt, ez volt az Apple első és egyben utolsó ilyen lépése. Sajnos azonban úgy tűnik, a cég nagyon megharagudhatott az új vagy még fejlesztés alatt lévő termékeiről rendszeresen híreket, pletykákat és részletes információkat közlő internetes oldalakra, amelyeket legtöbbször a vállalat egyszerű rajongói üzemeltetnek.

Ezt bizonyítja az is, hogy az Apple két újabb, a Think Secret-hez hasonló online portált is beperelt, és a vád szerint a website-ok üzemeltetői üzleti titoknak számító információkhoz jutottak hozzá. A vállalat ezért azt kérte az ügyeket tárgyaló bíróságtól, hogy kötelezze a két online portált informátoraik megnevezésére. Az érintett újságírók azonban tiltakoznak ez ellen és kapóra jött a számukra az Electronic Frontier Foundation (EFF), az internetes felhasználók jogait védő polgári szervezet segítsége is.

A vádlottak ügyvédjei azt kérték a kaliforniai bíróságtól, hogy ne adjon helyt az Apple beadványának és utasítsa el a vállalatnak az informátorok kiadására vonatkozó kérését. Az ügyvédek szerint az online újságírókra ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint az írott sajtóban dolgozó társaikra és ezek szerint a zsurnalisztákat nem lehet informátoraik megnevezésére kényszeríteni. Az Apple ezzel szemben azzal érvel, hogy azok a munkatársai, akik a szóban forgó információkat kiadták, megsértették az üzleti titkokra vonatkozó jogszabályokat.

Jelenleg tehát már három ügyben is eldöntésre vár a kérdés: mi a fontosabb az üzleti titok sérthetetlensége vagy a vélemény- és a sajtószabadság? Könnyen lehet azonban, hogy az Apple darázsfészekbe nyúlt, amikor elkezdte beperelni a rajongói híroldalait, hiszen több kára származhat ebből, mint haszna. Hogy csak egy példát említsünk: ezek után, a perek miatt sok felhasználó kiábrándulhat az Apple-ből, és ez semmiképpen nem tesz jót a cégnek, sem a termékeladásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mainruler #8
    Nem feltétlenül. A multikat is csak emberek vezetik. Néha ilyen korlátolt parasztok, mint ennek a stratégiának a szülőatyja.
  • neonlight #7
    sztem ha apple lenne az ms piaci poziciojaban, kb ugyan olyan szemet modszereket hasznalna. semmivel se jobb. de gondolom minden multi igy viselkedne.
  • pemga #6
    SteveJobs kevesli az 1 dolláros fizetését? :).

    Normális esetben a cégek direkt szoktak így szellőztetni, ugyanis ez a létező legolcsóbb reklám. Csak ők utána nem perelik be a haverokat.
  • Tetsuo #5
    A Munkás Pista bá' is elmehet a jóbüdös francba..
  • h4x0r #4
    Ha az MS kiesik, akkor pofátlanságban ez fogja jobbról előzni... (bocs az emesezést)
  • arty #3
    jo kis cég az apple is ... :D

    legalább a gépei "szépek" és nagyon jók "fotosoppra" :D
  • gz8 #2
    Kukacoskodik az alma?
  • mireez #1
    ehhh ehhh