Gyurkity Péter

Júniusban jelenik meg a Longhorn első bétája

A Microsoft egyik vezető beosztású tisztviselője megerősítette, hogy a következő generációs operációs rendszer első béta változata még idén júniusban megjelenik, míg a végleges verzió 2006 végén várható.

Az elmondottakból kiderült, hogy bár a Microsoft nyilvánosan az év végére ígérte a béta változatot, a belső kommunikációban mindvégig 2005 első felét tartották a legfontosabb célnak. "A Longhorn béta 1 [...] még az év első felében megjelenik" - jelentette ki John Montgomery, a Microsoft fejlesztői részlegének igazgatója a VSLive konferencián adott interjújában. Elmondása szerint ez a verzió elsősorban a fejlesztők számára nyújt majd újdonságokat. "Mégis úgy vélem, hogy mindenki azon lesz, hogy kiderítse, mit tartalmaz az előzetes, és mit nem" - tette hozzá az igazgató.

A Béta 1 az első jelentős fejlemény azóta, hogy a szoftveróriás 2004 tavaszán megjelentette a következő generációs operációs rendszer előzetesének frissített változatát. A Microsoft szerint a Longhorn azóta nagy változáson ment keresztül, és ezen változások a szoftver mindhárom fontosabb funkcióját érintették. Ezek közül az Avalon prezentációs motor, és az Indigo névre hallgató, webes szolgáltatásokat összefogó rendszer nem kizárólag a Longhorn részeként jelenik meg, hanem a jelenleg kapható operációs rendszerekkel is felhasználható lesz. A harmadik jelentős funkció, a WinFS fájlrendszer viszont késni fog, és ennek béta változata csak a Longhorn megjelenésével egy időben lesz elérhető. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a WinFS mikor kerül be végleg az operációs rendszerbe.

A fejlesztői részleg igazgatója nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy pontosan mit tartalmaz majd a júniusban megjelenő béta változat, de néhány apróságot a nyilvánosság elé tárt. Elmondása szerint elsősorban olyan funkciók kerültek be az operáció rendszerbe, amelyek megkönnyítik annak használatát, és ezzel egy időben megbízhatóbb működést garantálnak. Az újragondolt eszköztelepítő, illetve a meghajtók modelljének modernizálása egyike ezen változásoknak. Hozzátette, hogy az elkövetkezendő hetekben a Microsoft újabb szoftverekkel készül el: jó esély van rá, hogy a Visual Studio 2005, valamint az SQL Server adatbázis újabb tesztváltozata még március előtt megjelenik, míg a végleges verziók a nyár vége felé várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MainStream #27
    "Longhorm" by Palika22, lol
  • NEXUS6 #26
    Majd akkor írok jobb oprendszert mint a win, ha a M$ végre hajlandó lesz jobb oprendszert írni mint a következők:

    Amiga
    BeOs
    Linux
    FreeBSD
    QNX
    stb.

    Addig ugyanis nem nagy kihívást látok a dologban;))))
  • Ahhoj #25
    najó, de van akinek van ideje/kedve/tudása erre, van akinek meg nincs .)
    meg hiába, van olyan pozitív tulajdonsága is azért a win xp-nek, ami a linuxról nem elmondható, de ez már csak igényektől függ hogy kell-e neked ez vagy sem ;)
  • Ratty #24
    Hát az a félig nyílt foráskód is jobb lsz mint a semmi:) A GUI meg nem pont a classic nézetre váltás. Meg valahogy jobban szeretem magamnak összerakni az oprendszert, és tudni h mit csinál:)
  • Ahhoj #23
    így így
  • RpPRO #22
    Mennyi lelkes windows fikazo osszegyult itt kerem szepen.

    Irjatok jobb oprendszert es aztan oszthatod az eszt.
  • Ahhoj #21
    ja, tényleg meg lehetne kisebb gépigényűre írni a programokat... assembly-ben :P
  • Keldor #20
    erre majd veszek 1 külön vinyót az bizti:)
  • benczurzs #19
    Ez így van.
    Egy Nagy Cég(!) egyik benfentesével volt szerencsém beszélni, és ő elmondta:
    Tényleg, azért adnak ki egyre nagyobb hardvert igénylő programokat, hogy mennjen a
    hardwer-iparnak is.

    Beszélgetünk vele a cége által fejlesztett programról, és hogy milyen gép kell alá.....
    és kérdeztük, hogy miért kell alá ilyen nagy ?
    Mi meg tudnánk írni kissebb gépre is.
    Látta, hogy mi is értünk hozzá.....
    Így elmondta, hogy így kell(!) csinálni.
    Mert különben a hardveripar leáldozik.

    Végiggondoltuk........
    Ha minden program a következő 5-10 évben menne a mostani gépemen (nem csúcs, de jó)
    akkor ki venne új gépet ?
  • Jinx McHale #18
    Ez esetben részben beszélhetünk GUI váltásról, noha nem olyan mint Linux alatt. A kék, szürke, és olajzöld csilivili skin a Luna (már ha jól emlékszem a nevére) rendszerre alapul, a "classic" mód pedig az előző Windows (2000) megjelenítő továbbfejlesztett rendszerére.