Berta Sándor

A Microsoft megegyezésre törekszik a japán versenyhivatallal

A redmondi szoftveróriás azért kényszerülhet erre a lépésre, mert egyre jobban romlik az amúgy sem makulátlan imidzse a szigetországban. A helyi gazdasági versenyhivatal szerint törvénytelen a telepítéskor megjelenő licenszszerződés egyik pontja.

Mint ismeretes, a Microsoftot nem csak az Európai Unió de több ország is támadta a piaci magatartása miatt. Ezek között az államok között volt Japán is, ahol a helyi gazdasági versenyhivatal, az FTC nevű szervezet kezdeményezett még hónapokkal ezelőtt vizsgálatot az amerikai vállalat ellen. Ez a vizsgálat azonban Michael Rawding, a Microsoft japán részlegének igazgatója szerint csak ártott a cégnek és a társaság imidzsének a távol-keleti országban. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy a konszern feltett kézzel néz szembe bármilyen ítélettel is.

Így természetesen meg fogják támadni azt a múlt hónapban született döntést is, hogy ki kell törölniük egy pontot a licencszerződéseikből, ami szerint a Microsoft szabadalmi vagy szerzői jogi jogsértések miatt nem perelhető be és nem támadható. Az FTC július 13-án egy levélben figyelmeztette a Microsoftot és közölte, hogy haladéktalanul távolítsa el a vitatott passzust a licencszerződésekből, a japán hivatal szerint ugyanis ez lehetővé teszi, hogy az amerikai cég büntetlenül követhessen el szerzői és szabadalmi jogsértéseket. Az ügy a bíróságokon akár két éven át is elhúzódhat, míg a japán versenyhivatal szerint akár még több időbe is telhet, mire pont kell az ügy végére.

A Microsoft azzal védekezik, hogy már az év elején törölte a vitatott részeket az új licencszerződésekből, ám a japánok azt szeretnék, ha ugyanezt megtennék a régi licencszerződések esetében is. A Microsoft azonban - ha számára kedvezőtlen ítélet születik - még mindig fellebbezhet majd. Ám, mint Michael Rawding elmondta: a cég mindenképpen megegyezésre törekszik, mint ahogy tette azt a korábbi esetekben is. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy nem értik, ami Európában és az Egyesült Államokban elfogadottnak és törvényesnek számít, az japánban miért nem számít annak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #9
    Természetesen nem, csak szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy a VILÁG ilyen, nem csupán a MS...
  • NEXUS6 #8
    Miért ettől ez az egész kisebb hülyesg/jogsértés lesz?

    Azért a törvény talán még nem úgy működik, hogy mert a buszon a lábamra léptek akkor megverhetek akárkit!

    Ha meg nagy vagyok akkor értelem szerűen több a konfliktusom is, de ez még nem azt jelenti, hogy akkor most autómatikusan mindíg nekem van igazam, mert hogy nagy vagyok.

  • Pheel #7
    Azért jusson már eszünkbe az is, mikor az MS-t perelték be, mert az IE-ben meg merte jeleníteni a weboldalakat képekkel, miközben az le van védve...
  • NEXUS6 #6
    Azt is keresztül verték mindenhol, hogy a szoftver egy külön kategória legyen, és a kategóriához kapcsolódó jogi paraméterket meg ők határozzák meg.

    Meg ilyeneket csinálnak, hogy levédik a dupla klikket -asszem mobil eszközöknél, az ész megáll! Írok egy progit, ahol duplaklikket használok és már tejelhetek is Bilinek.

    A m$ bepofátlankodik az életedbe, gyakorlatilag megkerülhetwetlen, aztán meg azzal fenyegetőzik, hogy ha nem úgy táncolsz ahogy ő fütyül akkor jön a zsandár és elvisz.
  • Laci #5
    "Ez így megy?" - Ha van sok pénzed? Igen.
  • Noffir #4
    "...nem értik, ami Európában és az Egyesült Államokban elfogadottnak és törvényesnek számít, az japánban miért nem számít annak."
    Én meg azt nem értem, hogy ez Japánon kívül hogy a fenébe "törvényes" mindehol?! Ez tiszta nonszensz!
    Én meg akkor alapítok egy lakásmaffiát és beleteszem a szerződésekbe, hogy minket jogilag megtámadni vagy ellenünk rendőrségi akciót kezdeményezni illegális és punktum. Ez így megy?! Ha ezt előbb tudom már régen én lennék a miniszterelnök!
  • Laci #3
    Ilyen gazdag cég azt fizet le akit akar -> így azt csinál amit akar.

    "Így természetesen meg fogják támadni azt a múlt hónapban született döntést is, hogy ki kell törölniük egy pontot a licencszerződéseikből, ami szerint a Microsoft szabadalmi vagy szerzői jogi jogsértések miatt nem perelhető be és nem támadható"

    Bírom hogy ez egy olyan cég szerződésében van ami kb 9-10 évvel megalakulása óta szinte csak másoktól koppintott és saját rendszerében kritikán aluli módon alkalmazott megoldásokat alkalmazva vari a nyálát és tartja fenn magát.

    "A Microsoft azzal védekezik, hogy már az év elején törölte a vitatott részeket az új licencszerződésekből, ám a japánok azt szeretnék, ha ugyanezt megtennék a régi licencszerződések esetében is"

    Tipikusan az az eset amikor valaki csak annyit vall be amennyit kénytelen, ha kiderül róla valami kompromitáló, ami még nem derült ki azt továbbra is elmismásolja.

    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
  • gz8 #2
    Tiszta real life iddqd, bár ezt már csalásnak minősíteném
  • rolika #1
    "Microsoft szabadalmi vagy szerzői jogi jogsértések miatt nem perelhető be és nem támadható"
    he? ez tényleg benne van? ez a legnagyobb pofátlanság, amit valaha is hallottam...