Berta Sándor

A szépséget méri egy számítógépes program

Nem csalás, nem ámítás - legalábbis ezt állítja a szoftver kifejlesztője, ám az alkalmazás objektivitása mégis némileg megkérdőjelezhető.

A szépség évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Mindig is sok vita folyt arról, hogy ki a szép és mi számít szépnek? Elég csak a festőkre és képeikre gondolni, hiszen volt akinek a telt modellek tetszettek, volt akinek pedig a karcsúak. Mindenkinek és persze minden kornak más a szépségideálja, gyakorlatilag ahány ember, annyi válasz lehet arra a kérdésre, hogy ki a szép? Érthető tehát, hogy ezek után meglehetősen szkeptikusan fogadja az ember, hogy elkészült egy, a szépséget mérő, osztályozó szoftver.

A program Gideon Dror izraeli fizikus állítása szerint egy neurális hálózat-projekt "mellékterméke". A szakember eddig főleg az úgynevezett neurális hálózatokat kutatta és ezekről publikált több tudományos tanulmányt is. Az új szoftver kifejlesztéséről a Maariv nevű izraeli lap számolt be. Az újság információi szerint a nem mindennapi alkalmazást Gideon Dror professzor és csapata alkotta meg és kifejezetten a női szépség mérésére szolgál. A fizikus csapatában a tel aviv-jaffai akadémiai kollégium munkatársai és hallgatói is helyet kaptak.

A csoport először önkéntes tesztszemélyek segítségével - akiknek különböző női portrékat kellett értékelniük - elkészített egy szoftvert, ami a tapasztalatok figyelembe vételével 1-től 7-ig osztályozza a nőket. A program többek között figyelembe veszi és külön értékeli a hajszínt, a bőr állapotát, a szemek nagyságát, az arc szimmetrikusságát vagy éppen az arckontúrokat. Az alkalmazás kétségtelenül előnyben részesíti a szőke hajú nőket, de a sötét hajúaknak is ad esélyt.

A végső tesztekben például Angelina Jolie a szoftvertől 6,8-as, vagyis majdnem "tökéletesen szép" osztályzatot kapott, míg Jennifer Aniston "csak" 5,3-ast. Persze, mint tudjuk a szépség múlandó és szubjektív, végeredményben, pedig ízlések és pofonok, hogy kinek milyen nő tetszik, egyetemes szépség nem létezik. Vagy mégis?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • pemga #16
  Rákérdezhetek? Reptereken és határátkelőkön használják? :)
 • Benedekco #15
  szívemből szóltál :)
 • FirStDeXTeR #14
  kiváncsi lennék arra a neurális hálózat-projektre, mire fejlesztették, hogy ilyen mellékterméket kaptak.
 • Cat #13
  szerintem a szépség bizonyos mértékig "mérhető" dolog, azaz vannak bizonyos ideálok, amiket mindenki szépnek tart. Ilyenek a nagy szemek, az arányosság, a szemfehérje minél inkább fehér legyen, fehér fogak, szimmetrikus arcberendezés, nem előreugró homlok, stb.
  Tehát kurvasok dolog van, ami igenis számszerűsíthető, épp ezért növelik meg pl. a marketingesek a reklámfotókon a lábak hosszát, mert az ugy szebb.
 • Zsoldos #12
  Hat a Joliet tenyleg megvalasztottak asszem legszebbnek. Bar szerintem is vannak 20x jobbak. A progi mukodese attol fugg a proginak milyen mintat adtak neki.
 • Killgore #11
  Na ennyit rólad.....

  Amúgy meg asszem én maradok a jó öreg "Meg hát!" skálánál :D
 • Jobrog #8
  Ja most nézem ott helyben teszelték...akkor nem csoda hogy fegyverrel mászkál mindenki az utcán arrafelé
 • Jobrog #7
  Kíváncsi lennék hol mérték,oda nem megyek. Eléggé sanyarú lehet nőkben a felhozatal arrafelé.
 • [email protected] #6
  Jolie? Ő az aki ráharapott egy hajsütővasra?
 • Jobrog #5
  nekem se Angelina Jolie nem számít szépnek,max átlagosnak,se Jennifer Aniston...Kimegyek az utcára kapásból látok tucat olyat akiknek a nyomába se érnek. Inkább azt méri hogy mennyire nevelték bele az emberbe hogy mi a szépségideál ebben a korban. Én azt se tudom mit esznek pld a Szex és New York főszereplőnőjén...Lópofájú baltával faragott arcú,göbös térdei vannak és tiszta inas az egész nő,kellene a halálnak.