SG.hu

Kihirdették a StartLab pályázat nyerteseit

A Startlap és a Carnation online kommunikációs ügynökség 2004. szeptemberében hirdetett tehetségkutató pályázatot 16-24 év közötti diákok és fiatalok részére.

A nyertes pályázatok íróinak ma délelőtt ünnepélyes keretek közt adták át díjaikat a cégek szakemberei. "A pályázat célja az volt, hogy lehetőséget és platformot teremtsen azon tehetséges fiatalok számára, akik érdeklődnek a kommunikációs technológiai újdonságok iránt, és ötleteik, elképzeléseik vannak azok fejlődésével kapcsolatban." - fogalmazta meg a pályázat alapötletét Gerentsér Imre, a Sanoma új média divíziójának igazgatója. "Minden olyan pályázati témához kapcsolódó ötletet, alkalmazás, megoldás leírását vártuk, amely régóta foglalkoztatta a fiatalokat, de eddig nem volt lehetőségük elmondani, bemutatni."

Pályázni az alábbi három témakörben lehetett:
  • Szerinted milyen lesz az internet 20 év múlva?
  • Milyen online szolgáltatások ösztönöznék a broadband (szélessávú Internet kapcsolat) terjedését?
  • Hogyan hasznosítanád az online távirányítást?

    "Közel száz esszét kaptunk, melyek értékelése január elején zárult. A legtöbb pályázat a "Milyen lesz az internet 20 év múlva?" kérdésre érkezett. Ez volt a legtágabban értelmezhető témakör, így a beadott ötletek is széles skálán mozogtak. A kiírás szerint vártuk a határon túli magyarok jelentkezését is, és örömünkre éltek a felhívásunkkal." - értékelte a pályamunkákat Szabó Erik, a Carnation kereskedelmi igazgatója. A pályázatokat elismert hazai szakemberekből álló 6 tagú zsűri bírálta el.

    Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok többsége a témák kifejtése során valóságos, már létező alkalmazásokról, vagy a közeljövőben megvalósítható modellekről írt, mint például a digitális televíziózás, online ügyintézés. Nem rugaszkodtak el a jelen lehetőségeitől, bár azokat elég átfogóan ismerik. A pályázók másik csoportja elrugaszkodott a valóságtól, írásaikat elsősorban filmélmények, a sci-fi irodalom inspirálták, például virtuális, ún. "második" világ, cyber szemüveg stb. A témák érdekességét az adja, hogy a legtöbben az internetet a virtuális világ mozgatórugójának képzelik el. A pályázók egy szűkebb csoportja a jelen társadalmi összefüggések és az embereket érintő fontosabb problémákon keresztül próbálta meg az internet társadalomra gyakorolt hatását elemezni.


    A zsűri és a nyertesek

    A díjazott pályamunkák abban emelkednek ki, hogy a választott témákat a legkörültekintőbben, forrásokkal alátámasztva járták körül. Dolgozataikat az alapoktól kezdve építették fel és próbáltak a lehetséges megvalósítási modellekig eljutni, pl. eszköz független digitális tartalom, közlekedési eszközök távirányítása (élő város), kvantumkriptográfia stb. A beérkezett pályaművek közül a zsűri Vajda Milán, Demmel Dániel és Zsámba István munkáját ítélte a legjobbnak.

    Vajda Milán 23 éves kisvárdai fiatalember jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki és informatikai karán tanul villamosmérnöki szakon. A villamosenergia rendszerek és az infokommunikációs rendszerek iránt érdeklődik. Részlet pályázati anyagából: "20 év múlva a félvezető technológia a múlté lesz. A számítógépeink a nanotechnológia esz-közeit fogják használni. 6-8 év múlva megjelennek az első kvantumszámítógépek, amelyeket olyan érzés lesz használni, mint mikor ma átülünk a korábban említett 1500-as Ladából egy új M5-ös BMW-be. A PC-kben ma jelen lévő egy esetleg két processzor helyett n db kvantumprocesszor fog-ja végezni a számításokat. Az internet lassúságának köztudottan a hálózati eszközök (így a számító-gép) a fő okai. Egy optikai kábelen hatalmas mennyiségű jelet lehet átvinni, azonban ezeket az ada-tokat nemhogy feldolgozni, de tárolni is nehéz és időigényes."

    Zsámba István 25 éves nyíregyházi fiatalember 2004-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdász gazdálkodási szakán, ahol marketing és e-busieness területeken is tanulmányokat folyatott. Jelenleg az Axelero portál üzleti elemzője, webes szolgáltatásokkal foglalkozik. "Egy új fogalom, a digitális tartalom alakulásának lehetünk tanúi, amely nem köthető egy bizonyos eszközhöz (Tv, PC, mobil, PDA, játékkonzol) vagy közvetítő csatornához (kábel, DSL, vezeték nélküli technológiák), hanem többfajta módon és eszközön is elérhető. A jövőben nem telefonbeszélgetésben, TV-műsorban, filmnézésben, file-letöltésben kell gondolkodni, hanem a digitális tartalomban, amely valójában 0 és 1-sek sorozata, amelyet IP alapon többfajta csatornán többféle eszközre lehet majd továbbítani, függetlenül attól, hogy az megjelenési formájában hang, kép vagy adat."

    Demmel Dániel 21 éves budapesti fiatalember jelenleg a BGF külkereskedelmi karán nemzetközi marketing és teljeskörű minőségirányítás szakán folytat tanulmányokat. Pályázatát a pay per view / On demand televíziózásból írta: "Bár az ötlet nem újdonság, de nem terjed azzal arányos mértékben, hogy milyen lehetőségek szunnyadnak benne. Persze ez az ezt lehetővé tévő televíziók hiányának is betudható, de addig is lehetne üzemeltetni és a hibáit kiszűrni PC-ken keresztül is a szolgáltatásnak. A választható műsorokat kétféle konstrukcióban lehetne a potenciális nézők rendelkezésére bocsátani: minimális térítés ellenében, reklám nélkül, ingyenesen, de a műsort reklám előzi meg. "


    A díjazottak: Demmel Dániel, Vajda Milán és Zsámba István

    A nyertesek a Sanoma online diviziójának jóvoltából egy éves szélessávú internet előfizetést kaptak. Emellett a három legjobb pályázatot a zsűriben is résztvevő három cég, az Albacomp, a Canon és a PlayStation által felajánlott díjakkal is jutalmazták. A díjak mellett a legtehetségesebb pályázók részére a pályázat kiírói felajánlottak egy-egy hónapos szakmai gyakorlatot Sanoma internet divíziójánál valamint a Carnation Internet Tanácsadó Rt-nél.

    A két cég tervei között szerepel, hogy a pályázatot a jövőben új témakörökkel, esetleg szélesebb célcsoportokat is megszólítva újra meghirdeti.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Tetsuo #1
      Gratula!