Gyurkity Péter

Hackerek segítettek az FBI-nak az iPhone feltörésében

Kiderült, hogy nem egy külföldi cég, hanem hackerek egy csoportja törte fel az okostelefont.

Az Apple és az FBI között hetek óta tartó jogi csatározás és verbális adok-kapok nemrég zárult le, miután a cég nemleges válasza után az FBI közölte, hogy sikerült feltörniük a kérdéses készüléket, így nincs már szükség az együttműködés kikényszerítésére. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy ebben külső segítséget kaptak.

Először az a hír kapott lábra, miszerint a nyomozóiroda egy izraeli biztonsági cégnek fizetett 15 ezer dollárt bizonyos szolgálatok fejében, mégpedig ugyanazon a napon, amikor sort kerítettek a sikeres feltörés bejelentésére. Nem sokkal később azonban a Washington Post is közzétett egy cikket, amiből kiderült, hogy nem erről van szó, az FBI-t ugyanis hackerek egy csoportja kereste meg, és az általuk alkalmazott speciális hardver segítségével sikerült behatolni a készülékbe, amelynek biztonságát tehát az iOS9 és annak védelmi rendszer nem tudta garantálni.

A négy számjegyből álló kód megfejtésével immár minden kívánt információ az FBI rendelkezésére áll, az Apple számára viszont nagy kérdés, hogy pontosan miként is tudták megkerülni a beépített védelmet, hiszen ezzel gyakorlatilag bármely hasonló készülék veszélyben forog. Az iPhone 5C természetesen nem tartozik a legújabb készülékek közé, a szoftver viszont egy friss verzió, vagyis ez tartalmaz egy olyan ismeretlen biztonsági rést, amelyen keresztül lehetővé válik a telefonon tárolt információk megszerzése.

Ezúttal az Apple igyekszik bírósági úton kikényszeríteni a kérdéses eljárás kiadását, arra azonban nincs garancia, hogy itt nagy megértésre találnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    4 számjegyből álló kód? Az nem egy bonyolult jelszó...