SG.hu

A Matáv veszi meg a montenegrói telefontársaságot

A Montenegrói Köztársaság Kormányának Privatizációs Tanácsa úgy döntött, hogy a Matávval kezd kizárólagos tárgyalásokat a montenegrói távközlési társaság, a Telekom Crne Gore AD (TCG) megvásárlásáról.

Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: "Nagyon örülünk, hogy a montenegrói kormány mellettünk döntött. Ez a kedvező fejlemény ismét igazolta, hogy nemzetközi stratégiai befektetőként felmutatott tapasztalatunkat és teljesítményünket elismerik a régió döntéshozói. Várakozásaink szerint ez a tranzakció lehetővé teszi majd, hogy a Matáv középtávú stratégiai céljainak megfelelően további növekedési lehetőségeket biztosítson."

A most következő tárgyalásokat lezáró részvényvásárlási megállapodás megkötését követően a Matáv megveszi Montenegró kormányától a részvények 51,12%-át 114 millió euró összegért, valamint ajánlatot tesz a kisebbségi részvényeseknek további legfeljebb 48,88%-os tulajdonrész megvásárlására. A TCG 100%-áért ajánlott maximális ár 165 millió euró, amit a Matáv döntően hitelből fog finanszírozni. A pénzügyi zárásra várhatóan 2005 első felében kerül sor.

A Matáv az általa vállalt fontosabb kötelezettségeket és a további részleteket a végleges megállapodások aláírása után hozza nyilvánosságra. A tranzakció lezárásának időpontjától kezdődően a Matáv teljes körűen konszolidálja pénzügyi kimutatásaiban a TCG-t. A montenegrói távközlési társaság megszerzése átmenetileg növeli a Matáv eladósodottsági szintjét, de a cég osztalékpolitikája nem változik emiatt.

A TCG Csoport vezetékes, mobil- és internetszolgáltásokat nyújt ügyfeleinek. A tagvállalatok auditált pénzügyi kimutatásai alapján a Csoport konszolidált bevétele 2003-ban 92,4 millió eurót tett ki, és mintegy 191 ezer vezetékes vonallal rendelkezett 2003 végén, ami 28%-os vonalsűrűségnek és alkalmazottanként mintegy 160 vonalnak felel meg. Az internet üzletág, az Internet CG gyorsan növekvő internetszolgáltató, amely az erősödő verseny ellenére megőrizte domináns pozícióját az 5,7%-os ellátottságú piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!