Gyurkity Péter

A BitTorrent egymaga teszi ki az internet forgalmának egyharmadát

A rendkívül népszerű fájlmegosztó alkalmazás - szép csendben meghúzódva a háttérben - óriási hálózattá nőtte ki magát, és jelenleg a világháló forgalmának egyharmadát adja, ami természetesen nem kerüli el a kiadók figyelmét.

A program segítségével olcsó és egyszerű módon oszthatjuk meg fájljainkat, és a legújabb filmektől kezdve a kalózszoftvereken át a nyílt forráskódú alkalmazásokig bármit beszerezhetünk. A sors fintora, hogy a BitTorrent elterjedését nagyban elősegítette, hogy a nagy kiadók több p2p hálózatot is ellehetetlenítettek, és tevékenységük átalakítására kényszerítették őket. Elemzők szerint azonban a program népszerűségének növekedése hamarosan kiválthatja a kiadók - az Amerikai Mozgókép Szövetség, valamint az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének - fellépését.


Letöltési grafikon: a CacheLogic adatai szerint az internetszolgáltatók forgalmának 80%-át a fájlcserélő programok teszik ki


Feltöltési grafikon: A szolgáltatók számára probléma az is, hogy a letöltés helyett (pl. webezés) a fájlcserélők miatt a forgalom nagyrésze szimmetrikus

A brit CacheLogic adatai szerint a BitTorrent egymaga használja ki az internetes forgalom 35 százalékát, és az óriási forgalom helyenként már a weboldalak elérési idejét is megnöveli. John Malcolm, a Mozgókép Szövetség kalózellenes csoportjának igazgatója ezzel egy időben elmondta, hogy a szövetség nagyon is tisztában van azzal, hogy a BitTorrent hálózatán nap mint nap óriási mennyiségű védett tartalom cserél gazdát.

"Ez egy rendkívül hatékony módszer a nagy fájlok továbbítására, amit illegális célokra használnak fel. Mint minden törvénytelen célok érdekében felhasznált új technológia esetében számba kell vennünk minden szóba jöhető lépést, ami közelebb vihet a megoldáshoz" - jelentette ki Malcolm.


A fájlcserélők részesedése 2004 januárjában és júniusában - előretört a BitTorrent

Bram Cohen, a program készítője viszont magabiztosan nyilatkozott a Reuters hírszolgálatnak, és kétségbe vonta, hogy a filmstúdiók a közeljövőben gátat szabhatnak a program terjedésének. Hozzátette, hogy a felhasználók egy része valóban védett tartalmak megosztására használja a programot, de ez az ő döntésük, és kizárólag rajtuk múlik, hogy az alkalmazást milyen célra használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wanax #97
    Igaz, mostmár beletörődtam hogy igy csinálja, csak a ABC utáb furcsa volt. általában az szokott lenni a baj, hogy hely szűkében vagy, hiába a 120 gigás vinyó :) ez egy ilyen aranyszabály, szerintem, hogy bármekorra a vinyód, mindig tele van :)
  • BiroAndras #96
    "mer úgy nekem jobb, ha nem foglal le kapásból 2 gigát a vinyóból, mer elkezdi tölteni a cuccot."
    Azért célszerű előre lefoglalni a helyet, mert különben nagyon töredezett lehet a fájl, ami miatt belassulhat az egész gép. Pár giga meg nem számít, amikor 20K-ért kapsz egy 200 gigás vinyót.
  • dez #95
    Ez amúgy nem egy túl szerencsés beállítás, legalábbis ha sokan így használnák, az történne, hogy a file végefelé egyre nehezebbé válna a letöltés, mert mindenkinél az eleje lenne meg előbb, vagy úgy egyátalán.
  • Totya000 #94
    http://www.f1racingworld.com/browse.php
    NASCAR-kedveloknek es egyeb autosportok
  • Wanax #93
    nah, lenne még1 kérdésem... win 98se alatt nem tudja valaki hogy mennyire állítsam a max kapcsolatok számát? csakmer olyan 40 körül már már hibaüzenetet adott a tracker hogy elértem a max connection és hogy betelt a pufferje... nem lehet ezt valami beállítani?
  • dez #92
    off: miért nem kapcsolod be a tálca automatikus elrejtését? Csak foglalja a helyet...
  • GABOR16 #91
    Szerintem nem kell, de biztosan ezt nem tudom, mert még eddig nem próbáltam meg hálózatban használni.
  • Wanax #90
    thanx, majd kipróbálom hogy igy jó-e már :)
    amúgymeg még 1 kérdésem lenne. szal osztott net alatt, kell valami extra beállítás neki? mert ha jól láttam, akkor ő csinált magának port forwardot az xp-s netmegosztásnál.
  • Sityi #89
    Kijött az NFSU2, gondolom most az összes ISP-nél égnek a vonalak... :)))))))
  • GABOR16 #88
    2 Dolgot kell beállítani:
    Kép ami mindent felfed...