Gyurkity Péter

A Mozilla újabb területen veszélyezteti a Microsoft pozícióját

A Mozilla Alapítvány nemrég elkészült Thunderbird nevű levelező kliense az alapítvány reményei szerint sikerrel veheti fel a versenyt az Outlookkal, amely az Internet Explorerhez hasonlóan sebezhetőnek bizonyult.

Az alapítvány ennek érdekében újabb funkciókkal szeretné kibővíteni a levelező programot, elsőként egy kalendárium integrálásával, amely az Outlook beépített szolgáltatásához hasonlítana. "Úgy gondolom, az Outlook elegendő teret hagy egy gyors és hatékony konkurens termék kibontakozásának. A felhasználók jó része elégedetlen az Outlook szolgáltatásaival és biztonságával, és kíváncsi vagyok, vajon hogyan alakulna a piac, ha egy nyílt forráskódú szoftver bukkanna fel erős alternatívaként" - jelentette ki az Alapítvány egyik munkatársa, aki nevének elhallgatását kérte.

A legtöbb elemző szerint a Mozilla reményei meglapozottak, és a többszöri halasztgatás és késedelmek után végre valós esélyük van a piac jelentős részének elhódítására. A Firefox böngésző teljes változatát egy hónap alatt több mint 12 millió példányban töltötték le, és a program népszerűsége folytán az Internet Explorer részesedése a mágikus 90 százalék alá süllyedt. A Thunderbird nevű levelező kliens hasonló sikereket érhet el, de csak abban az esetben, ha minél több, már jól bevált funkciót - így például a beépített naptárt - is fel tud sorakoztatni maga mellett.

Chris Hofmann, a Thunderbird fejlesztéséért felelős igazgató elmondása szerint a bemutatkozás sikeresnek mondható, hiszen a felhasználók többnyire kedvezően fogadták a programot, mi több, egy közelebbről meg nem nevezett vállalat nemrég 44 ezer asztali számítógépre telepítette az alkalmazást.

A Sunbird nevű kalendáriumot annak idején az OEone (mai nevén Axentra) adományozta az alapítványnak, de a program nem sok figyelmet kapott a böngésző, valamint a levelező kliens egyidejű fejlesztése miatt. Most azonban, hogy mindkét program elkészült, a Sunbird fejlesztése is nagyobb sebességre kapcsolhat. A program 0.2-es változata tegnap jelent meg, de amint az a verziószámból is kiderül, a Sunbird még további fejlesztésre szorul. A Mozilla weboldalán megjelent információk szerint a projekt első eredményei a következő év közepe felé várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #23
    kösznöm :)
  • Sil78 #22
    Bizony, és épp ez tetszik benne. Sokkal tudatosabban lehet használni, mint a többi böngészőt: elgondolkodsz rajta, mi is az, amit szeretnél, ha tudna (tényleg kell-e neked az adott funkció), megkeresed, és belerakod. Nem olyan "eszi, nem eszi - nem kap mást" alapon megy. És mivel a kiterjesztéseket a felhasználók írják (és a kiterjesztések szerzői figyelembe veszik a visszajelzéseket is, és beépítik a következő verzióba), igazán jól használható dolgok szoktak születni.
  • [HUN]PAStheLoD #21
    Firefox póver a kiterjesztésekben nyugszik ..
  • [HUN]PAStheLoD #20
    Az a legnagyobb baj, hogy az egyszeru juzer nem tudja hogy o olyan egyszeru juzer, erzi legbelul , de azthiszi, hogy ha mar megtudta venni a gepet es bebootol a windoz , es meg a NET is megy huhuhu .. akkor o mar kiraly, es neki az OE meg minden eloretelepitett kacat megfelel.. pedig nem :C es a sok ilyen IQ=0 user miatt kell vírusokkal foglalkozni meg spammel .. mert aki kicsit is intelligens, az nem vásárol spamen hirdetett cuccot..
  • FTeR #19
    köszi, majd benézek oda is.
  • Sil78 #18
    Erre való a Session Saver kiterjesztés (bezárás és crash esetén is meg tudja jegyezni a megnyitott tabokat, Firefoxhoz és Mozillához is jó).

    (Van ám itt Firefox topic is, ott is lehet kérdezni.)
  • FTeR #17
    megnyitott tabok megjegyzésére bezáráskor van megoldásod?
  • Sil78 #16
    Minimize to Tray kiterjesztés...
  • Garfield #15
    Az elvileg igen, de ezért írták meg a MozBackup nevű is progit, amivel mind a Firefox, mind a Thunderbird beállításait elmentheted egy fájlba (TB esetén a leveleket is).

    Egyetlen hátránya, hogy beállítás-mentés ide vagy oda, a visszaállításkor a Document and settings-be fogja berakni a leveleket és a mappát kézzel kell átállítani.
  • Frenzy #14
    Azert a Thunderbird az inkabb az Outlook Express levaltasat celozza meg, ez kiderul abbol is, ahogyan kinez, mert inkabb az OE-re hasonlit.

    Az Outlook pedig tenyleg tobbet tud, nem csak az a naptar, ami kulonbseg. Nem is beszelve arrol, hogy csomo mobil egyseg (gondolok itt mobiltelefonokra illetve PDAkra) peldaul az Outlookkal szinkronizalja a nevjegyzeket, naptarat, es egyebeit (az emlitett Lotus Notes-sal is lehet ilyet szinkronizalni ha jol emlekszem), de a Mozilla termekei ilyen szempontbol meg sehol sincsenek (remelhetoleg azert majd ok is belekerulnek a tamogatottak koze egyszer!). Habar lehet ez nem szempont az egyszeru otthoni usernek, de azert sokan vannak akiknek igen.

    Es itt vissza is kanyarodnek oda, hogy az egyszeru user ugyis OE-t fog hasznalni, es neki eppenhogy jo kis dolog az a Thunderbird, mert azert az OE-t nem nehez lekorozni, es a TB ezt tobbszorosen meg is teszi.