Gyurkity Péter

Az Apple pert indított az új termékeket leleplező személyek ellen

A vállalat bírósági pert kezdeményezett ismeretlen elkövetők ellen, akik a világhálón jó előre lerántották a leplet a vállalat meglepetésnek szánt bejelentéseiről, és a készülőben lévő új termékekről.

Az elmúlt hetekben a különböző Mac híroldalak élénk találgatásokba kezdtek a vállalat fejlesztés alatt álló termékeiről, és úgy tűnik, hogy egyes weboldalakon olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek felbosszantották a vállalatot. Az új termékekről szóló beszámolók igen érzékenyen érintették az Apple vezetését, hiszen mindössze egy hét van hátra a San Franciscó-i MacWorld konferencia nyitónapjáig, ahol a tervek szerint Steve Jobs vezérigazgató ismerteti a vállalat terveit és bemutatja a legújabb termékeket.


Az iPod zenelejátszó stratégiai fontosságú az Apple szempontjából

A döntés nem meglepő, hiszen az Apple amúgy is híres arról, hogy hét lakat alatt őrzi titkait, és nem nézi jó szemmel, hogy egyes rajongói oldalak időről időre fényképeket közölnek a várható termékekről, és találgatásokba bocsátkoznak azok képességeiről. A bírósághoz eljuttatott panasz szerint egy jelenleg ismeretlen személy egyedül, vagy egy csoport tagjaként, a napokban félrevezető információkat jelentetett meg egyes weboldalakon egy még meg sem jelent Apple termékről. A hétoldalas dokumentumban megemlítik, hogy egyelőre nincs tudomásuk az elkövető kilétéről, de amennyiben további információkhoz jutnak a tetteseket illetően, azonnal kiegészítik a vádiratot.

Az Apple rajongók egy része szerint a vállalat egy új iPod bemutatására készül, amely kisebb és olcsóbb a jelenleg kapható lejátszóknál, és merevlemez helyett flash memórián tárolja a zeneszámokat. A találgatások alapján hamarosan két pénzügyi elemző, a Bear Stearns és a Needham & Co is megemlítette a várható termékeket, kihangsúlyozva azok fontosságát.

A vállalat azonban nem szeretné, ha egyesek lerántanák a leplet legújabb fejlesztéseiről. "A tartós siker érdekében az Apple új, innovatív termékekkel készül a következő évre" - áll a bírósághoz eljuttatott dokumentumban. "Amennyiben az Apple versenytársai tudomást szereznek a készülő termékekről, ezt a saját hasznukra fordíthatják, és megzavarhatják az Apple terveit."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • pemga #17
  Ok, ok, de volt bármi hatása is annak, h. ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek? Mondjuk a sales-es mutatókban érzékelhető volt, vagy felmutatott valamit a nyomozás? (A kanálon kívül :)).

  Másrészt szerintem túl sokat feltételezel a cégek biztonságáról, nem feltétlenül kell azt szó szerint ellopni: pl. Gézuka designer, laptopján dolgozik, hazamegy a gépével, otthonról felcsatlakozik, oprencere valamiért helyből megnyitja a foldereket v. belekerül a shared-jei közé valamelyik share-elő hálózaton, és máris kint van. Voilá. Pár hete volt is egy ilyen cikk, hogy a cégek fel sem ismerik, mekkora probléma ez. Ezek után analizálhatsz logokat :).
 • BiroAndras #16
  Olyan is van, hogy BMV : Busz, Metró, Villamos.
 • dez #15
  A képek nem a semmiből jelennek meg a neten, azokat vagy IRL lopják el, illetve használják fel illetéktelenül (IRL nyomozás), vagy elektronikusan lopják el, aminek szintén maradhat nyoma (logok, stb.).

  Ja, és is rosszul írtam, BMW.
 • pemga #14
  Volt hatása? Mármint a BMV-s dolognak? Akár sales, akár rendőrségi vonalon? Nem vagyok egy virológus, de megtalálni a forrást, pláne egy olyan nagyon és kusza helyen, mint a net; hát nem egy könnyű feladat.
 • dez #13
  Nem hiszem. Ez így csak egy kósza hírecske, ezért nem érné meg. Sokkal nagyobb ereje van a meglepetésnek.

  Ilyen esetben az ismeretlen tettes elleni feljelentés a megszokott, mert a rendőrség dolga kideríteni a tettes személyét, és még nekik sem mindíg sikerül hozzájutni pl. fórumlátogatók adataihoz, stb. Épp a nyáron volt egyébként egy olyan botrány, kiszivárogtak a BMV (ha jól emlékszem) új autójának képei, és a cég vezetői a plafonon voltak miatta. (Ők is ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.)
 • dez #12
  Más a találgatás, és más a titkos információk kiadása. Itt az utóbbiról van szó.
 • pemga #11
  Szerintem ez PR-fogás. Most őszintén _ismeretlen tettes ellen_ feljelentést tenni, mert idő előtt kikerülnek publicity fotók meg ilyesmik. Külső embernek pl. rendőrség esélye nincs ez alapján megtalálni bárkit is. Viszont cikkeznek róla az újságok, "annyira újak vagyunk és annyira szeretnek minket, hogy idő előtt meg akarnak tudni mindent a cuccainkról..."

  Érdekes módon az autógyártók is kezelik a kérdést valahogy, de ilyet, hogy ismeretlen tettes ellen, még nem hallottam.
 • arty #10
  pedig látod, van rá "joguk" :) ipodot minden fa alá!
 • rolika #9
  én is ideges lennék, ha azt hinném, a jól fizetett mérnökeim/dizájnereim kitaláltak valami überf.sza dolgot, és közben ugyanerre jut 1-2 csórikám a netes fórumokban...
  csak éppen nem a rajongókat próbálnám bebüntetni ;-D
 • [HUN]PAStheLoD #8
  Persze .. ne gondolkozz, csak fogyassz/vásárolj! ^.^