Gyurkity Péter

A Microsoft jövő ősszel mutatja be a Longhornt

A szoftveróriás szóvivője bejelentette, hogy a következő generációs Windows operációs rendszer fejlesztésének részleteit jövő szeptemberben, a Professional Developers Conference (PDC) nevű rendezvényen hozzák nyilvánosságra.

A háromnapos konferenciát 2005. szeptember 13-án rendezik meg Los Angelesben, ahol a tervek szerint a fejlesztők végre részletes és pontos információkat kapnak a Microsoft új zászlóshajójáról - igaz, ekkorra már a jelenleginél jóval több információval rendelkeznek majd, hiszen az operációs rendszer első béta változata már a jövő év első felében megjelenik. A szakemberek nagy része felfokozott várakozással tekint a konferencia elé, a Microsoft ugyanis korábban éppen ezen a rendezvényen tárta először a nyilvánosság elé a Longhornban rejlő új funkciókat, és szintén ezen a konferencián mutatták be a az operációs rendszer egyik korai változatát, amely már némi betekintést nyújtott a fejlesztés alatt álló szoftverbe.

"A Microsoft jól választotta meg a bemutató időpontját, ugyanis addigra az új funkciók nagy része minden valószínűség szerint elkészül, és némileg hitelesebb képet tudunk nyújtani a várható végeredményről. Már csak az a kérdés, hogy mikor véglegesítik az operációs rendszer tervezetét, és az integrálni kívánt funkciók listáját" - összegezte véleményét Michael Cherry, a Directions on Microsoft elemzője. Hozzátette, hogy a Longhorn béta változatával nagyjából egy időben a Visual Studio 2005 is elkészül, így a fejlesztők idejekorán felkészülhetnek az új operációs rendszer fogadására.

Ezt megkönnyítendő, a Microsoft megjelentette az Avalon grafikus motor előzetes változatát, és a szoftveróriás megerősítette, hogy az Avalon rendszer, az Indigo névre keresztelt kommunikációs alrendszer, valamint a WinFX fejlesztői felület a jelenlegi operációs rendszereken - Windows XP és Windows Server 2003 - is elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba #50
    Akkor erre a problémára tudsz valami megoldást, ha megkérlek? Az új gépem (xp-vel)királyul megy, de! Néha újraindítja magát (úgy 3-4 óra géphasználat után) ezzel: Irql not legal. Memória kiíratása blablabla. A virtuális memóriára gyanakodtam, és kitöröltem, majd engedtem, hogy automatikusan kezelje a gép. 2 hétig nem is volt probléma, újraindítási gond nem volt, de egy idő után megint csinálja. Most ott tartok, hogy kikapcsoltam teljesen a virtuális memóriát, eddig minden oké. (Egyébként hogy mi a fenének kell virtuális memória 512 mega ramnál, nem tudom, mikor 5-6 ablakom van, megnézem a szabad memóriát, több, mint 200 mega szabad. Minek nyúlkál a virtuálishoz, ha van sokkal gyorsabb fizikai szabadon??) Memória hibára nem is gondolnék, mert 1,5 hónapos samsung modul egy asus alaplapban.
  • Janek81 #49
    Nem, nem használok gyors gépet. Proci 900-as szeleron, lapon 3x128 MB mem (2x133 és 1x100, így 100-on megy mindhárom). Sajna közelében sincs a mai átlag(on aluli) hardcore gamer gépeknek (bár én sem vagyok hardore gamer, nem szoktam játszani). És XP fut rajta, előtte 98, ME, 2000. Pár hónapja kötöték be az ADSL-t, azóta leszámítva a restartokat (3-4 naponta, korábban legfeljebb újraindtást igénylő prg telepítése miatt, legutóbb a VGA ventit olajoztam, mert elkezdett megen zümmögni) gyakorlatilag nonstop be van kapcsolva. Hozzá kell tenni, hogy a gépemben megvétlől számítva csak a VGA lett lecserélve, ezen kívül minden az eredeti configot tartalmazza. Így alkalmam volt egy confin kipróbálni és használni a fent sorolt vindózokat (bár a 2000 nem sokáig volt fent, azt nagyon nem szerettem). Szal van összehasonlítási alapom, nem csak a levegőbe beszélek, amikor kijelentem, hogy XP a nagyobb gépigényét leszámítva szinte mindenben jobb elődeinél.

    A longhornt én is mindenképp ki fogom próbálni, de ha a megjelenéséig nem tudok hardverre költeni, akkor valszeg megmaradok az XP mellett.
  • h4x0r #48
    Ha lattal volna BrainFuck Hello World progit, akkor nem mondanad :-)
  • Csaba #47
    Ha olyan gépet használsz, ami gyors (ez kb. olyan 512 mega ramnál kezdődik és a csillagos égnél végződik), és nincs benne semmilyen hardverhiba, akkor nemcsak az xp stabil, hanem mondjuk a 98Se is (Csak tudom már, 3 éven át nyomtam 98-Se-n 1 installal, és akár 10 órán át is ment netezés meg játék közben restart nélkül). Az xp-re csak azért tértem át, mert hardvert fejlesztettem. Eredmény: Xp-vel is meg vagyok elégedve, de attól még nem fogom azt mondani, hogy a 98 szar, mert nekem az is bevált.
    Csak 1 példa: Ismerősömnek egy ezeréves agyonhasznált noname alaplapra és 64 mega ramra telepítettem 98-at, és tele van kék halállal. Érdekes módon a régi gépemen, ami Mercury alaplappal és 512 mega rammal rendelkezett, nyoma sem volt kék halálnak. (Na jó, ha türelmetlenségből töltés közben vettem ki a cd-meghajtóból a lemezt, akkor előjött, és restart, de az már az én hülyeségem volt) Szóval nem az oprendszer a ludas kék halálokban, hanem inkább a hardver, vagy valamilyen elfajzott rossz install...:-)

    Longhorn? Hmm. Várok vele azzal is annyit, amennyit az xp felrakásával vártam. Használható csak úgyis akkor lesz (kb. 2-3 év megjelenés után) Nem kell elkapkodni (Pl. a nagy Blaster inváziónál én még csak tűzfalat is elvétve használtam 98 alatt, és sosem volt vele gondom. Az csak az xp-t szereti előszeretettel.)
  • Janek81 #46
    Érdekes, hogy ilyet csak linux usertől lehet hallani. :)

    Egyébként amit leírtál többnyire igaz. Legalábbis az a része, hogy a vindóz user is fikázza a régi vindózokad, és ráadásul joggal. Az meg talán a fejlődés jele, hogy mindig a régebbieket fikázzák, és nem az épp aktuális legújabbat. Tény, hogy az XP minden korábbi vindóznál stabilabb, nem fagy, nincs kék képernyő - feltéve, ha olyan használja, aki nem ragadt le a pasziánsznál. Tény az is, hogy ez sem tökéletes (mármint az XP), de az elődjeinél nagyságrendekkel jobb. SP2 óta meg (ha SP2 integrated CD-ről van telepítve) igen jól muzsikál, a pasziánsz szinten ragadt usernek is jó esélye van, hogy 2-3 hónapnál tovább húzza egy telepítéssel. Szal nem értem, amit írtál. Van benne igazság, de ezek olyan igazságok, amivel mindenki tökéletesen tisztában van.
    Bár itt sokan nem ismerik el, a longhorn is fog annyi újat hozni, ami miatt igenis megéri váltani XP-ről - és lehet kezdeni majd az XP fikázását a longhorn tulajdonságaihoz képst. Ha ezzel MS-ék nem lennének tisztában, nyílván nem adnák ki a longhornt.
    No mindegy, ezen hosszasan el lehetne vitatkozni, de nem áll szándékomban, csak "hangot adtam" a véleményemnek. :)
  • neonlight #45
    Érdekes, hogy a windows felhasználók amikor felteszik a legújabb windowst akkor az a legjobb operációs rendszer és amit eddig használtak az egy kalap szar. (lásd amikor mindenki xp-re valtott 98/Me-rol). Aztan használják egy darabig, rájönnek, hogy ez is szar. De akkor már kussolnak, kivárják a következő win-t, attérnek rá és elkezdik fikázni a régit, hogy instabil/fagy/lassu/stb.

    Nyilván ez a hátulütője egy olyan rendszernek, amit a felhasználói nem azért használnak, mert ők ezt választották és nekik ez tetszik, hanem mert rá vannak kényszerítve, hogy ezt használják.
  • Razgon #44
    Semmi sem marhaság, ha tornáztatja az agyat.
  • h4x0r #43
    Megnéztem. Sztem egészen igényes. Meg láttam ott másik HUPos nevét is :-)

    Szal én drukkolok :-)
  • strogg #42
    Nem.:)
    A blog nem a világom:) Az biztos, hogy a strogg.hu például rendkívüli módon elhanyagolt. De épp csak áll a page. Szóval elöször azt szeretném helyreütni.
    Egyébként lehetséges, hogy összefutottunk már.
    [email protected]
    :))))
  • h4x0r #41
    Igen, és egyre több egyetemen kezdik a kutatások eredményeképp születő programokat valamilyen OSS liszenszel kiadni. Ez pedig az innováció miatt jó. A tudomány mindíg is szabad volt, a gondok a technológiáknál vannak.
    Amúgy lehet, hogy találkoztunk már, bár még nem nagyon vettem részt semmilyen projectben. HUPon nem vezetsz véletlenül blogot?