Gyurkity Péter

Az ASUS nem bízik az új VIA chipsetben

Egy német híroldalnak adott interjúban az ASUSTeK Computer - amely a világ legnagyobb alaplapgyártója - megerősítette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem tervez alaplapot a VIA chipkészletére, mert az elmarad az nForce4 teljesítményétől.

A Hard Techs 4u weboldalán közzétett hír szerint az Asus jelenleg nem tervezi az Athlon 64, Athlon 64 FX és Sempron processzorokhoz szánt, és a PCI Express technológiát is támogató chipkészlet alkalmazását, de ez a jövőben még változhat. A vállalat ezzel szemben továbbra is támogatja az Nvidia által kifejlesztett nForce4 lapkakészletek átvételét - beleértve az SLI támogatást is, amely a cég szerint a konkurens termékek fölé emeli a chipkészletet.

A VIA Technologies még szeptemberben jelentette be a K8T890 lapkakészletet, ennek ellenére azóta sem jelentek meg megbízható hírek a termék teljesítményéről és elérhetőségéről. A chipkészlet az Athlon 64, Sempron és Opteron processzorokat egyaránt támogatja, beleértve a 800, illetve 1000 MHz-es HyperTransport buszt. A K8T890 egyben az első VIA chipkészlet, amely a 64 bites AMD processzorok mellett a PCI Express szabványú grafikus kártyák csatlakoztatását is lehetővé teszi.

Szakértők szerint amennyiben beigazolódnak a lapkakészlet várakozáson aluli teljesítményéről szóló hírek, a VIA számos alaplapgyártót veszíthet el, és az Nvidia jelentős előnybe kerülhet. Az Nvidia által fejlesztett nForce chipkészletek hagyományosan nagyobb sebességet kínálnak vetélytársaiknál, de a VIA termékei megbízhatóságuk miatt legalább ugyanolyan népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében. Ha viszont az nForce4 bemutatkozása sikerrel zárul, és a sorozatgyártás során nem merülnek fel nagyobb problémák, a VIA jelentős piaci részesedést veszíthet, ami azért is érintené érzékenyen a vállalatot, mert a cég vezetése éppen az AMD64 piacba fektette reményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #7
    ASUS anno az intelnek is eladta magát, nem csodálkoznék, ha a hir mogött nvidiás anyagi nyomás állna :(

    ASUS SUX!
  • dez #6
    "nforce pusztán erkölcsi okok miatt nem nyerő nálam"

  • mainruler #5
    Seagate effektus. Milyen ratyik voltak régen, most viszont egész kitűnő termékei vannak. A VIA is fejlődik ezek szerint...
  • SinClaiR #4
    Nekem sincs, és nem is volt.. nforce pusztán erkölcsi okok miatt nem nyerő nálam, de a kt400, kt880 aztán most a k8t800 után mondhatom, jó a VIA még ha kicsit lasabb is :)
  • asysoft #3
    "de a VIA termékei megbízhatóságuk miatt legalább ugyanolyan népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében"
    De vicces ezt olvasni:) Mondjuk nekem sincs semmi problémám vele(KT266A)...
  • sonic4 #2
    Azért annakidején volt is benne vmi......
  • archkoven #1
    Még emlékszem azokra az időkre mikor sokaknál a VIA volt a példa a megbízhatatlan szarra.
    Szerencsére ma már nem lehet hallani efféle őrültségeket.