Gyurkity Péter

Hadat üzentek a vírusirtó cégeknek a MyDoom készítői

A hírhedt MyDoom féreg legújabb változata már kifejezetten a vírusirtó szoftvereket fejlesztő cégeket fenyegeti újabb, minden eddiginél átfogóbb és hatékonyabb támadással.

Az elmúlt hét vége felé felbukkant vírus egy üzenetet tartalmaz, amelyben a vírus készítői az F-Secure, a Symantec, a Trend Micro, valamint a McAfee cégeket fenyegetik egy kifejezetten ellenük irányuló támadással. A mostani változat - amely a MyDoom.AE nevet kapta - nemcsak a vírusirtó cégekből, de a rivális Netsky féregvírusból is bohócot csinál, és kineveti a Netsky alkotóját, Sven Jaschant, aki nem is olyan rég került a hatóságok kezére.

"Mivel Jaschan lebukott, már nem aktív szereplője a vírusok közötti háborúnak. A MyDoom szeretné mindenki tudomására hozni, hogy megnyerte a csatát. Szerencsések a vírusirtó cégek, mert a Sasser írója fog nekik dolgozni, amíg mi tovább tökéletesítjük a MyDoom vírust, a p2p vírusokat, és újabb, még hatékonyabb férgeket. Meg fogjuk támadni az f-secure, a symantec, a trendmicro, és a mcafee rendszerét" - áll az üzenetben, amelyet Miko Hypponen, a finn F-Secure igazgatója ismertetett.

A MyDoom előnyére válhat, hogy vírusirtókat fejlesztő vállalatok egyelőre óvatosak, és nem igazán tudják eldönteni, hogy mire számíthatnak a közeljövőben. "Nem tudjuk, hogy a MyDoom alkotói mit értenek támadás alatt. Lehet, hogy szolgálat-megtagadási (denial-of-service) támadásról van szó, bár ezzel már jó ideje nem próbálkoztak" - jelentette ki Hypponen. Hozzátette, hogy a vírus jelentette veszély igazi méretét még nem sikerült felmérni, hiszen még csak pár napja bukkant fel a világhálón.

Az F-Secure weboldalán közzétett nyilatkozatban ugyanakkor meglepetését fejezte ki, hogy a vírus készítői a fejükre kitűzött 250 ezer dolláros "vérdíj" ellenére is tovább folytatják tevékenységüket. Pontosan ekkora jutalmat ajánlottak fel ugyanis annak, aki bármilyen információval rendelkezik a készítők kilétét illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #31
    "amig lopod a windózt addig azért se illik... és mon szerintem emberek 99% lopja..., tisztelet a kivételnek :)"

    statisztikák szerint Magyarországon az emberek fele (!) legális szoftware-t használ. Nekem is van több haverom is, aki windows-t vett..
  • quentit #30
    Én azért frissítem a vírus-adatbázisomat
  • Piscator #29
    Kiber háború.

    Virusírók lefejezését csak nyílvánvaló károkozás esetén kérem(fájl vesztés), egyéb esetben teszek rá.
  • zakika #28
    csak egy lehetoseget mondtam, az mar a te dolgod, hogy valositod meg...

    kulonben mindenki a lamakbol el, meg a pek is, mert nem tudod megsutni magad
  • Tetsuo #27
    Ez egy reklámhadjárat kezdete.. minimális befektetéssel..
  • Benoke #26
    Symatec? Nekik nincs mitől félniük a virus irtójuk amúgy sem nagyn irtja a MyDoom -ot vagy mikor épp milyen kedve vana proginak.
  • [HUN]PAStheLoD #25
    huuuuhuuu .. symantec sárgaöltönyös emberei már biztos elhalványultak a félelemtől .. én meg a röhögéstől sárgulok mingyár :D
  • Benoke #24
    Csak egyszer kapnám a kezeim közé a MyDoom készitőit.
    Többet nem lenne mivel hadat üzenniük.
  • HUmanEmber41st #23
    Meg kellene tanítaniaz összes usert a Norton Ghost
    használatára, és már nem is kell rettegni a néha órákig tartó Win. + egyebek installálásától
    Amúgy az ilyen vírusíróktól megvonnám azt a jogot, hogy ne láthassa senki az arcát, újságokban ne jelenhessen meg róluk kép. Egy szinten kellene kezelni a tömeggyilkosokkal,és óriásplakáton kellene mutogatni az arcát, had ismerje meg mindenki az egész Net világon.. Ha kijön a 10-20 év szigorított fegyházból (ahol mindennap követ kell törnie mondjuk) akkor még az élelmiszer boltokból is ki kellene tiltani ezeket örökre..
    A cellájukat meg ellátni jó vastag és erősen rögzített kötéllel, ha kedvük támad felakasztani magukat, legyen rá lehetőség..
  • antijedi #22
    amig lopod a windózt addig azért se illik... és mon szerintem emberek 99% lopja..., tisztelet a kivételnek :)