SG.hu

Internetezési adó Németországban

[E-kereskedelem] Németország a világ első olyan országa, mely magáncélokra használt, "internetképes" számítógépekre adó kivetését tervezi.

A régóta kilátásba helyezett közteher ügyében egy berlini konferencián egyeztek meg a tartományi miniszterelnökök. A hamarosan bevezetésre kerülő adó a közszolgálati médiumok díjainak kiegészítéseként szerepel majd. A díjbeszedésről az igencsak népszerűtlen Gebühreneinzugszentrale (GEZ) gondoskodik, mely az állampolgárokról való információgyűjtés sajátos módszerei miatt lett hírhedt. Az adót az eredeti elképzelések szerint 2007. január 1-jétől vezetnék be. Ez a dátum a vállalkozásokra vonatkozik, magánszemélyeknek azonban legkésőbb 2005. március 31-ig regisztrálniuk kell internetezésre alkalmas számítógépeiket - az internetezés tényének fennállásától függetlenül. Az internetező géptulajdonosok ezután már csak havi 17.03 euró befizetése mellett szörfölhetnek a világhálón - kivéve, ha már jelenleg is teljes összegű díjat fizetnek a GEZ-nek.

A díj bevezetéséről szóló határozat hatalmas felháborodást keltett az ország mintegy 1 millió internetezője között, akik az ARD és ZDF közszolgálati csatornák műsorát megelégelve, korábban már lemondták előfizetésüket. Az ARD és ZDF azonban azzal érvel, hogy weboldalaik szolgáltatásaihoz ily módon ingyenesen férnek hozzá a netezők. A felháborodást tetézve, a szövetségi kulturális miniszter asszony azon szándékát is jelezte, mely szerint az internetezésre alkalmas mobiltelefonokra is vonatkozik majd az új közteher. A miniszter asszony azt is tudatta az Európai Bírósághoz fordulni készülő adófizetőkkel, hogy az ország kulturális ügyei nemzeti szuverenitás alá esnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #20
    Kultúre? Hogy jön ide a TV????
    Úgy látszik a németeknek is vannak dilis politikusaik.
  • Mike #19
    adóra szükség van, csak nem mindegy mennyire. az emberek meg szvsz jobban, hatékonyabban fel tudják használni a jövedelmüket, mintha azt központilag újra szétosztanák
  • Mike #18
    van az 150-200 is
  • Mike #17
    az ilyen közhivatolnokokat akik az ilyesmit kitalálják karóba kéne húzni, de a lámpavas is megteszi :((((((((((((((
  • Mike #16
    eddig azt hittem adó és népnyúzás terén kormányunk élen jár, de látom van még mit tanulnunk
  • Razgon #15
    Sajnos ez egy folyamat. Én "szemét" adónak nevezem ezeket.

    Adókra szükség van, csak nem mindegy hogy milyen címen, és mennyit fizet az ember.

    Ha magát a lehetőséget is megadóztatják, az aztán az igazi szemét adó.

    Nálunk is sok ilyen van, bár van amit illetéknek neveznek.

    Fizetünk jövedelemadót, ÁFÁ-t (meg még aki amit..), de ha az adózott jövedelmünkből pl. házat veszünk akkor még arra külön illetéket kell fizetni, nem is keveset. Időnként nem értem, miért hagyjuk életben a politikusainkat....
  • fapapi #14
    Mmegvalami ha az adriara megyek nyararli olcsobban kijovok mint ha elmegyek tolem 15 km re levo masik balatonparti felauba varosba nyaralni es jovalolcsoban. Es nezd meg a kulombseget.
  • fapapi #13
    Balatont mar bele ne keverd semmi koze a kettonek egymashoz az hogy a balatoni turizmus miert nem megy az csak a mi hibank!
    mocskos undorito a viz raadasul nincs es olyna magasak az arak hogy itt alig tudok megelni lejott pestrol egy baratom hozott magaval lovet 10 napra hogy eleglesz 6 nap mulva elfogyott nem hiaba es ugyanugy elt mint pesten hat ennyit a balatonrol.
  • Tetsuo #12
    A köcsög magyar politikusok biztos leutánozzák ezt a ge*i törvényt.....
  • Frank99 #11
    innen is látszik, hogy bajban vannak a németek régóta.

    hiába is várjuk, hogy a Balatonon jobb lesz néhány évig...