Berta Sándor

Firefox - több mint egymillió letöltés hat nap alatt

Szinte példátlan sikert könyvelhetett el az elmúlt napokban a Mozilla alapítvány. A szervezet alig tette hozzáférhetővé a Firefox 1.0-s verziójú internetes böngésző program előzetes változatát, azt négy nap alatt egymillióan töltötték le.

Kedd délig, vagyis a megjelenéstől számított hatodik napra a letöltések száma meghaladta az 1,3 milliót. A fejlesztők talán álmukban sem merték remélni, hogy a Firefox ilyen sikeres és keresett program lesz. Bár korábban elhangzottak olyan kijelentések, miszerint szeretnék, ha tíz nap alatt egymillióan töltenék le a Firefoxot, ám ekkora sikerre minden bizonnyal ők sem számítottak. Ahhoz hogy elérjék a tíz nap alatti egymillió letöltést, életre hívták a Spread Firefox nevű kezdeményezést, amelynek fő célja a szoftver népszerűsítése volt. Ehhez többek között bannereket, logókat is hozzáférhetővé tettek az akcióban résztvevő önkéntesek számára.

Az eltelt hat nap alatt szinte szabályos Firefox-őrület tört ki az interneten. Ma már léteznek előre elkészített digitális e-mail aláírások is, amelyek egy Firefox letöltőhely linkjére mutatnak.

Mint azt Bart Decrem, a Mozilla Foundation szóvivője elmondta, jelenleg 7500 önkéntes vesz részt világszerte az internetes böngésző új változatának népszerűsítésében. Szerinte ez ez a számdadat és a tény, hogy hat nap alatt eddig 1,3 millióan töltötték le a számítógépükre a Firefoxot, egyértelműen azt mutatja, hogy a felhasználók igenis készek átállni, váltani az Internet Explorerről (IE) egy nyílt forráskódú szoftverre, csak meg kell találni a szükséges hangnemet az emberekkel.

Persze azt a szóvivő is elismerte: ahhoz, hogy a Firefox ennyire népszerű legyen kellett az is, hogy a konkurens Microsoft már nem fejleszti tovább az Internet Explorer külön letölthető verzióját és olyan apróságok is, miszerint például az IE-ben például csak akkor használható a felugró reklámablak-blokkoló, ha a Windows XP operációs rendszerre fel van telepítve a nemrég kiadott 2-es szervizcsomag. Akinek más, régebbi Windows operációs rendszere van, azok számára ez a funkció nem elérhető, mint ahogy az Internet Explorer alapból nem képes az úgynevezett Tabbed Browsing funkcióra sem, csak akkor, ha a felhasználó keres és letölt egy ezt lehetővé tevő kiegészítő plug-in modult. Az utóbbi azt jelenti, hogy több oldalt is meg lehet nyitni egyetlen ablakban.

A cookie-k jó és átlátható rendszerezése és kezelése, a beépített letöltésvezérlő és a meglévő funkcióbővítési lehetőségek is a Firefox mellett szólnak, mint ahogy az is, hogy az Internet Explorer újabb és újabb biztonsági hibáiról, hiányosságairól és réseiről szinte hetente jelennek meg hírek.

Letöltés

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #41
    Te figy! Installalasnal nem pipalod be a chatzilla-t a mail kliens, stb telepiteset. Ennyi....
  • Spenser #40
    Aha köszi...
  • Razgon #39
    Szerintem nincsen, majd csak a végleges 1.0-hoz lesz valszeg.
  • Spenser #38
    Hali
    Ehez a változathoz van már magyarosítás???
    És ha van hol?
  • Mice #37
    nekem csak az a bajom a mozival h. bár lehet h uakkora az extensionokkel a mérete (bár ezt kétlem), viszont a composer/mail dlljeit akkor is betölti amikor csak egy guglit akarok nézni

    ha ezt (már hogy milyen dll-ek töltődjenek be) az egy optimálisabb megoldás lenne a mozi usereknek

    ettől függetlenül maradok a light sárkánynál :)
    csak javítanák már ki a tabbrowser extension-t :(((
    még mindig nincs frissebb:((
  • Mice #36
    ja :) adamantium shield és sárkányfejsze :D
  • Mice #35
    azt nem firtattam h saját forrásod -e csak sajnálom h. elk$-k azt az oldalt is. a képből csak az látszik, hogy melyik verzió mikorra várható de a régi oldal ahol a megvalósítandó dolgok egyesével voltak áthúzva az sokkal informatívabb volt.
  • Hellhammer #34
    Tudnál nekem is küldeni egy szűrési listát az adblockhoz? Köszi :)))
  • quentit #33
    Félreértést elkelülendő, nekem ingyen sem kellene a GMail, már van reklámmentes, 2 GByte-os tárterületem máshol...
  • quentit #32
    "Szép" kis kezdeményezés ez a Spread Firefox... Pénzért, pontosabban szolgáltatásért ÁRULJÁK a gmail-t, amit ugye TILOS lenne ilyen célokból terjeszteni...

    Aki nem tudná a gmail-hez, a google ingyenes e-mail szolgáltatásához 1 Gibabyte-os tárthelyel, elvileg úgy lehet hozzájutni, hogy a barátod ír neked egy meghívó e-mail-t... Nos ezt a google felhívása szerint csak baráti alapon lehet megtenni, üzleti célok nélkül...

    Ezt ugye sokan megszegik (még hír is volt róla), többek között pont az említett Spread Firefox oldal... Kár, hogy idáig sűlyedtek... Ezzel csak unszimpatikussá váltak, a helyett, hogy minden FireFox rajongót meghívtak volna egy gmail-re, ez jó reklám lett volna nekik.

    Mert ellenszolgáltatásért egy, a leveleimet olvasó rendszert... Köszi nem.... Akkor inkább a Yahoo!