Rónai György

A DVD Forum elfogadta a 16x DVD-R szabványt

A DVD Forum ugyan mostanában elég keveset hallat magáról, mégis a színfalak mögött komoly munka folyik. Többek között elfogadták az új 16x DVD-R szabványt, valamint megvan a HD DVD logója, és a HD DVD újraírható lemezének specifikációit is meghatározták.

Döntések születtek nem csak a DVD-R, hanem a HD DVD új szabványait illetően is. A DVD-R lemezekből most már a 12x (v5.0), és a 16x (v6.0) sebességeket is elfogadták, ezeket már meg is kezdték gyártani, és várhatóan októberben árasztják el a piacot velük. Emellett a DVD-RW lemezek is gyorsabban írhatóak lesznek - jelenleg a 6x sebességűeket fogadták el. A DVD Forum tárgyalt a kétrétegű DVD-R lemezek 2.9-es verziójáról, és a DVD-R videorekorderek 1.0-s szabványát is elfogadták.

A szervezet még júniusban határozott a HD DVD ROM specifikációiról, most pedig annak az írható verzióit is megtárgyalták. Jelenleg egyedül a HD DVD RW 1x-et fogadták el. A többi, végleges specifikáció várhatóan a DVD Forum következő gyűlésén dől el. A DVD Forum jegyzetei szerint a HD DVD formátum - a Blue-ray megoldásokhoz hasonlóan - meg fogja kapni a "Dolby Digital Plus" és az "MLP Lossless technology" formátum-minősítéseket. A DVD Forum tagjai ezenkívül - valószínűleg nem túl nagy fejtörés után - megállapodtak abban is, hogy hogyan nézzen ki a HD DVD logó a jövő termékein.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A HD DVD gyártása - klikk a nagyobb változathoz

A HD DVD a Sony Blue-ray technológiájával versenyez, és olyan cégek állnak mögötte, mint a Toshiba, a NEC, vagy a Sanyo. A nagyobb adatsűrűség elérése érdekében mindkét megközelítésben újfajta, rövid hullámhosszú kéklézert alkalmaznak. A HD DVD lemezek várhatóan 15-30 GB kapacitással rendelkeznek majd egy, valamint kétoldalas változatokban, és az áruk sem lesz sokkal több, mint a jelenlegi DVD lemezeké. A megjelenésük 2005-re várható. Ezzel szemben a Sony technológiája a cég legújabb nyilatkozata szerint 2007-re 4 réteggel eléri majd a 100 GB-os kapacitást, sőt, később 8 réteggel akár a 200 GB-ot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    Ezt már nem úgy préselik mint a CDt, ugye??
    (Ugyanis -számomra hihetetlen módon- ott préselik a piteket!)
  • dez #12
    erm, 11x annyi adat fér egy körre...
    22x annyi adat jön/megy
  • dez #11
    Ott mindenképp több lesz az alapsebesség. Ha a 100GB egy oldalra kerül, az 22x több, mint a sima DVD 4.5GB-ja. Ha pl. 2x-es sebességgel forog a lemez alapon, mint egy sima DVD, és a körök száma is 2x-es, akkor egy kb. 11x több adat fér. Összességében 22x adatot jön/megy ugyanannyi idő alatt. Az ha jól számolom (egyébként 1000-es váltással) 27.7MB/s. Így lenne tehát kb. 1 óra. Ennek a többszöröse is belefér a gép adatátviteli lehetőségeibe.
  • mechorg #10
    A 4. kepen az uj logo lathato? Nagyon jo kis dizain : )
  • Macc #9
    Az lesz az archivalos nap:)))
  • hungi #8
    tök fasza legy 100Gb-ot kb. egy nap alatt megírni... :)
  • dez #7
    16x-osan írható DVD? De mire jó így növelni a sebességet a megbízhatóság rovására? Ma már talán nem is lehet olyan írható CD-t kapni, amin pár hónap alatt ne jelenne meg egy pár hiba (az egyre gyorsabb írási-lehetőség egyre érzékenyebb adattároló réteget kíván, ami egyben instabilabb is) - miközben az épeszűbbek nem is írnak 8-16x-osnál gyorsabban. Most már a DVD is ilyen lesz?
  • zord #6
    2007-ben lesz még pc? p8, 10GHz, 16Gb RAM....
    vajh a 200Gb-on egy filmnek hány hangsávja lesz?........ :)
  • [HUN]PAStheLoD #5
    a Sony technológiája a cég legújabb nyilatkozata szerint 2007-re 4 réteggel eléri majd a 100 GB-os kapacitást, sőt, később 8 réteggel akár a 200 GB-ot is.

    duuurva ;]
  • Zoley #4
    Nekem mar most is legalabb 4 lemez kellene egy teljes backuphoz :)