Franczy

IBM-AMD együttműködés a félvezetőpiacon

Az IBM és az Advanced Micro Devices (AMD) képviselői szerdán közösen jelentették be, hogy a két chipgyártó a jövőben közös technológiai fejlesztéseket fog folytatni.

Az érintett cégek munkatársai elmondták, hogy az IBM és az AMD vezetői által aláírt együttműködési szerződés értelmében a két chipgyártó a közeljövőben egyesíti erejét a félvezetők gyártási technológiájának fejlesztése kapcsán, melynek eredményeképp várhatóan rövidebb ideig tart majd egy-egy új technológia kifejlesztése, mintha a két cég egyedül probálkozna meg azzal. A bejelentés kapcsán kiderült, hogy az IBM és az AMD valamikor 2005 táján tervezi az első 0,065 mikronos csíkszélességgel rendelkező újgenerációs mikroprocesszorok piacra dobását, majd ezt követően várhatóan 2007-ben mutatkoznak majd be azon első chipek, melyek már 0,045 mikronos gyártási technológiák segítségével fognak készülni.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az IBM és az AMD által most bejelentett együttműködési szerződés korántsem meglepő, ugyanis a félvezetőiparban manapság az a tendencia, hogy a mindeddig egyedül működő cégek partnereket keresnek maguknak, ugyanis ily módon egyrészt jelentős mértékben csökkenteni lehet a különböző fejlesztésekre szánt összegeket, másrészt pedig közös erővel rövidebb alatt be lehet fejezni egy-egy fejlesztési projektet.

Bill Siegle, az AMD alelnöke, és egyben egyik vezető fejlesztője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az AMD és az IBM jövőbeli együttműködésének várhatóan az lesz az eredménye, hogy kiváló teljesítményű újgenerációs processzorok készülnek majd viszonylag rövid idő alatt, relatíve kis anyagi ráfordítással. Siegle elmondta, hogy a két cég által közösen folytatni kívánt fejlesztések egyrészt a nagyobb teljesítmény, másrészt pedig a kisebb fogyasztás és hőtermelés elérését tűzik ki célul maguk elé. Különböző források szerint az IBM várhatóan komoly segítséget nyújt majd az AMD-nek az SOI (Silicon On Insulator) technológiák gyakorlati megvalósításában, ugyanis az AMD-nek a közelmúltban komoly gondjai adódtak a technológia Barton processzorokban történő alkalmazásában. Az AMD egyébként mindeddig a Motorolától licenszelte az SOI technológiákat. A Motorola képviselői egyelőre nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omegared #3
    Kiváncsi vagyok mi lesz ebből. Világ életemben az AMD processzorait favorizáltam, most is egy XP segít nekem. Szóval ez csak gyümölcsöző lehet az mint az AMD-nek mint az IBM-nek...
    A világ leggyorsabb tranzisztorait gyártó, feltaláló IBM összeáll a legjobban alkalmazkodó csipgyártóval... Nyamm...

    Amúgy észrevettétek hogy az ellenlábasok mindíg három betűsek (ATi, AMD, IBM)??
  • Falabu #2
    :DDDD AMD RULZ!!!
  • sztavrosz #1
    Húúú, Bameg! Ennek nem örülök! Az IBM+AMD az túl sok, de remélem az INTEL legyőzi a gonoszokat!!!