Gyurkity Péter

Drasztikusan nőtt a Windowsra írt vírusok száma

A Symantec felmérése szerint a januártól júniusig terjedő időszakban a Windows operációs rendszerre írt vírusok száma több mint 400 százalékkal emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az összesített adatok szerint az idei év első felében közel 5000 új vírust regisztráltak az internetes biztonsággal foglalkozó cégek, ami óriási ugrást a jelent a tavalyi eredményhez képest, amikor "mindössze" ezer új kártevőt azonosítottak. A vállalat szerint a növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a vírusok készítői, valamint a spamküldők igyekeznek egyesíteni erőfeszítéseiket, hogy minél több és súlyosabb sebezhetőséget használjanak ki a redmondi cég széles körben használt szoftvereiben.

A Symantec közleménye lényegében megismételte a MessageLabs augusztusi figyelmeztetését, amely szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a vírusírók és a spamküldők számos esetben közösen dolgoznak, hogy nagyobb károkat okozzanak - és hogy némi hasznot is hajtsanak tevékenységükkel. "Ez az első olyan felmérésünk, amelyben már a kereskedelmi szempont is hangsúlyozottan szerepel" - jelentette ki Alfred Huger, a Symantec Security Response Team főigazgatója, és egyben utalt arra, hogy egyes víruskészítők pénzért vásárolják meg a spamküldők által feltört számítógépek címét, hogy megkönnyítsék az általuk írt kártevők elterjedését. A spamküldők ezzel egy időben kéretlen üzenetek ezreivel árasztják el a feltört számítógépeket, amely üzenetek leggyakrabban reklámokat tartalmaznak.

A Symantec szerint a Windows platformra írt vírusok száma a közeljövőben tovább emelkedik majd, de a különböző Linux disztribúciók, valamint a hordozható eszközök elterjedése minden bizonnyal egyre több spamküldő és vírusíró figyelmét kelti fel, és a Microsoft termékek jelenlegi kiemelt helyzete nem lesz hosszú életű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #26
    "...amíg el nem érnek egy fejlettségi szintet aztán szinte mindig kettéválik a fejlesztés (free+premium)"

    Ezert is kivanom, hogy a kelletenel tobben ne hasznaljak a linuxot. Amugy a GPL liszensz ezt egy kicsit hatraltatja.

    "már most is mennyi fizetős lin cumó van amint elkezd majd egyre több progi full extrás és nem free lenni"

    Van, de anelkul is full-extrasak. Van egy-ket, free valtozattal nem rendelkezo progi (pl.: VMWare, bochs meg lassu, ezert nem alternativa), max azokkal warezol az ember.

    "már most is kezd eléggé felhigulni szakértelmet tekintve a linuxozók tábora hisz egyre egyszerűbb és kényelmesebb napról napra"

    Mar amelyik. DEBIAN RULZ :-)

    "a láma usernél meg nincs jobb táptalaj egy vírusnak..."
    Igen, ez igy van. Talan csak a lama rendszergazdik, akik nem frissitenek elegge.

  • lamase #25
    hahahaha
  • [HUN]PAStheLoD #24
    ezaz .. a vírus csak azt aggasztja akit elkap :P

    habár ezek a mydoom-sasser-blaster típusuak már elég zavaróak , hisz vakon minden féle ip-t próbálnak megfertőzni ..
  • mrzool #23
    Azért azt soha ne feledd, hogy még nem volt olyan vindózos vírus / féreg, amely az általa kihasznált sebezhetőségre megjelent patch előtt íródott volna... Akkor miről is beszélünk?
  • Mice #22
    " meg az ingyenesseg miatt linux alatt kevesebben warezolnak.
    "

    a statisztika azt mutatja, hogy minden (még a legszentebb és legtisztább dolgok is) csak addig szoktak free-k lenni amíg el nem érnek egy fejlettségi szintet aztán szinte mindig kettéválik a fejlesztés (free+premium)

    már most is mennyi fizetős lin cumó van amint elkezd majd egyre több progi full extrás és nem free lenni úgy lesz majd itt is egyre több a warez (csak idő kérdése). kevesebben mint a winnél de lesznek

    már most is kezd eléggé felhigulni szakértelmet tekintve a linuxozók tábora hisz egyre egyszerűbb és kényelmesebb napról napra

    a láma usernél meg nincs jobb táptalaj egy vírusnak...
  • comet #21
    Ja, átlagosan 120 nap múlva, van patch is ;))
  • comet #20
    Hm, pedig van legalább 3 különböző kritikus hibája...ha nem több már ;)
  • patrik #19
    az persze igaz hogy Linux alatt nem nagyon van ilyen probléma
  • patrik #18
    gy a Google-ben nem katingatna összevissza minden oldalra amit talál a kereső)
  • patrik #17
    Hi'

    Nem azért hogy az XP királyságát bizonygassam, de nekem 2003 december óta 1 db vírusom sem volt, szóval szerintem lehet vigyázni az XP-re egy kis odfigyeléssel (pl megnézné az ember email címét/tárgyát olvasás előtt, va