Gyurkity Péter

Ikermagos Opteron az IBM szervereiben

Az IBM várhatóan holnap jelenti be hivatalosan, hogy az Opteron alapú e325 szerverek erőforrásaként 2005-től már az új, dupla maggal felszerelt Opteron processzorok szolgálnak majd.

Alex Yost, az IBM szerver részlegének marketing igazgatója elmondta, hogy az új e326 szerver már a jövő héten forgalomba kerül, de a következő év második negyedévéig még a jelenlegi Opteron processzorokkal szerelik fel őket. Szakértők emlékeztetnek arra, hogy a Nagy Kék volt az első jelentős vállalat, amely a 2003-as bemutatót követően felhasználta az AMD új fejlesztését - megadva a kezdőlökést az Opteron chipek elterjedésének.

A kezdeti sikerek ellenére azonban az idei évben a Hewlett-Packard, valamint a Sun Microsystems vált az Opteron fő felvásárlójává, mivel a két vállalat hamarosan a középkategóriában is elérhetővé tette az Opteron alapú konfigurációkat, ellentétben az IBM stratégiájával, amely kizárólag csúcskategóriás termékként hirdette a 64 bites chipeket. Az IBM nagy reményeket fűz az ikermagos processzorok sikeréhez, ami a szerverek esetében nagyobb valószínűséggel bír, mint az asztali konfigurációk terén, hiszen a szerveralkalmazások minden bizonnyal hamarabb kihasználják majd a dupla magos felépítés előnyeit.

A processzorgyártók mindenesetre készen állnak, hiszen az AMD a múlt héten mutatta be legújabb termékét, míg az Intel a jelenleg is zajló Intel Developer Fórumon leplezte le az új Opteron vetélytársát. Yost elmondása szerint az e326 szerver induló ára 2189 amerikai dollár, de az extrákkal felszerelt változat ára eléri a 4000 dollárt. A rendszert két 100 MHz-es PCI foglalattal szerelik fel, és legfeljebb 16 GB memóriát támogat.

Elemzők szerint az IBM mellett hamarosan a HP és a Sun is piacra dobja saját megoldását. A két cég jelenleg két-, valamint négyprocesszoros Opteron szervereket árul, de John Fowler, a Sun hálózati rendszerekért felelős részlegének alelnöke elmondta, hogy jelenleg is dolgoznak a nyolcprocesszoros változaton, és az új processzorok megjelenésével várhatóan a Sun is kibővíti terméklistáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!