Gyurkity Péter

Tesztelőket keresnek a Sendmail új spamellenes szoftveréhez

A Sendmail szakemberei az utolsó simításokat végzik a vállalat új spamellenes szoftverén, amely az elektronikus üzenetek forrásának ellenőrzésével igyekszik megakadályozni a kéretlen üzenetek terjedését.

A cég - jóllehet a szoftver meg némi tesztelést igényel - egy új modullal látta el a Sendmail szervereket, amely a kialakulóban lévő új internetes szabvány - a Sender ID - részeként kizárólag a hitelesített feladóktól érkezett üzeneteket engedi át. "A hitelesítési eljárás automatikusan kiszűri a nem kívánt üzeneteket, és jelentősen megnehezíti a spamküldők dolgát" - jelentette ki David Anderson, a Sendmail vezérigazgatója.

Az interneten feladott elektronikus üzenetek nagy többsége a nyílt forráskódú Sendmail szoftvert használja fel, amely Linux és Unix rendszereken fut. Az új modul révén a rendszeradminisztrátorok egy apró módosítással integrálhatják a hitelesítési eljárást, így a szerver ezután a szükséges Sender ID azonosítóval továbbítja a beérkező üzeneteket.

A Sender ID nem más, mint a Microsoft által kidolgozott Caller ID, és a Meng Wong által kifejlesztett hasonló spamellenes eljárás, a Sender Policy Framework ötvözése. A Sendmail szakemberei munkájuk során igyekeztek egyesíteni a két elképzelés előnyeit, de a cég vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy webes szabványokért felelős Internet Engineering Task Force még nem hagyta jóvá az eljárás végleges formáját, így a Sender ID még jelentős változásokon mehet keresztül. Elmondása szerint az előzetes kísérletek alatt a hitelesítési eljárás 8 százalékkal lassította vállalat tesztoldalának kimenő forgalmát, míg a bejövő adatoknál 15 százalékos lassulást tapasztaltak. Az új modul tesztváltozatát már elküldték az érintett vállalatokhoz, de a cég oldalán a felhasználók is letölthetik a szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #5
    Nem kell használni. Ott van (elvileg) az exim4 v. postmaster.
  • Lola. #4
    tényleg egy kezelhetetlen bughalmaz, szerintem kimondottan rontja a linux jóhírét...
  • h4x0r #3
    Tudod, linuxos vagyok, de totálisan, maximálisan egyetértek. De nem csak a buggiest, hanem a configurálása felér azzal, amikor az ember megpróbál hexeditorral programozni
  • Lola. #2
    kivéve, ha köze van a sendmailhez, a.k.a. buggiest daemon on earth :))
  • [HUN]PAStheLoD #1
    bármilyen spam ellenes kezdeményezés csak jó lehet