Berta Sándor

Amerikai minisztériumi vizsgálatok a fájlcserélő hálózatok ellen

Az amerikai államügyészek minden erejükkel megpróbálják felszámolni az illegális tevékenységeket folytató fájlcserélő (Peer-to-Peer, P2P) hálózatokat.

Az ügyészek komolyan gondolják a dolgot, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hadjárat élére maga az amerikai főállamügyész, John Ashcroft állt. Az első vizsgálatok már meg is kezdődtek és már sor került az első házkutatásokra is. A szövetségi nyomozók eddig öt személy lakását és egy internet-szolgáltató több szövetségi államban található helyiségeit kutatták át. Az eljárások hivatalosan szerzői jogvédelem alá tartozó filmek, szoftverek, játékok és zeneszámok, illetve zenei albumok fájlcserélő rendszereken való illegális terjesztése miatt indultak. A házkutatások során a nyomozók lefoglaltak több számítógépet, szoftvereket és más számítástechnikai eszközöket is.


John Ashcroft amerikai főállamügyész

John Ashcroft elégedetten nyilatkozott az első akciók után. Mint az amerikai főállamügyész elmondta, szeretné, ha az emberekben tudatosulna az, hogy ha online bűnözők a szerzői jog által védett anyagokat illegálisan lemásolják és terjesztik, akkor a cselekedetükkel veszélyeztetik a megélhetésükért keményen dolgozó amerikaiak munkahelyeit és ártanak az Egyesült Államok gazdaságának is.

A vizsgálatokat egyébként az amerikai igazságügyi minisztérium kezdeményezte és gyakorlatilag minden szervezet, így az ügyészségek, a rendőrségek, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei részt vesznek az akciókban. John Ashcroft szerint a minisztérium eltökélt abban, hogy érvényt szerezzen a szerzői jogi törvényeknek, még akkor is, ha az illegális tevékenységet folytató felhasználók megpróbálnak elbújni a P2P-hálózatok által nyújtott személyek anonimitása mögé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #36
    És ezt tudja az amcsi átlag diják is?

    Különben is az izlandi parlament már vagy ezer éves. Ha jól tudom akkoriban a németalföldön csak Edda dalokat gajdoló vizigót hordák tengtek lengtek. Ez meg asszem meg egyetemi tananyag;)))
  • h4x0r #35
    Felvilagositalak, hogy a demokracia szulohazaja nem az USA, hanem Nemetalfold. Kozepiskolai tananyag...
  • NEXUS6 #34
    Visszautalnék egy korábbi cikkre:
    1. a nagy "népelnyomó" kameneista Kinában (alliteráció, de szép!!!;))) egy az interneten tevékenykedő, az érvényben levő politikai rendszer ellen uszító ellenzékit a BIRÓSÁG három év börtönre ítélt
    Hát igen, ez nem egy szép dolog. De ...

    2. A demokrácia szülőhelyének számító USA az általa politikai/biztonsági szempontból gyanúsnak talált embereket, külföldi állampolgárokat is!!!mindenfajta BÍRÓSÁGI TÁRGYALÁS NÉLKÜL évek óta fogva tart a Kubában levő Guantanamó-i támaszponton.
    Ez ráadásul nem egy svéd börtön, videóval színestv-vel a zárkákban.

    Amúgy az a véleményem, hogy az USA vezetése ugyan olyan reklám politikát csinál nagyban, mint kisebb mértékben a M$. Botrányokat kreál, hogy mindenki ráfigyeljen, mert a negatív kampány is kampány, és így sozza rá mindenkire az átlagos vagy az alatti színvonalú portékáit.

    Ott tartunk mint amivel a '80-as években már riogattak a Szovjetunióval kapcsolatban: sem gazdasági erejét, sem a lakosság lélekszámát tekíntve nem sorolható a Szuperhatalmak közé. Csak a fegyvereivel tudja a nála nagyobb politikai erőket sakkban tartani.
  • Razgon #33
    Egyébként világos, hogy miért a P2P van kipécézve: ellenőrizhetetlen, és a lenyomozás költsége sem alacsony valszeg. Egy 1xű Internet szolgáltatóra könnyű nyomást gyakorolni, de a fájlcserélőkre nagyon nehéz.

    Értelme semmi, ahogyan annak idején a szesztilalomnak sem volt.
  • Razgon #32
    Mindentől és mindenkitől rettegnek. Viszont társadalmilag már tényleg kezdenek csődbe menni. Már nem az a nyitott és kreatív társadalom, mint régen. Hihetetlenül ostoba az amerikaiak többsége, és roppantul fel vannak háborodva, hogy nem mindenki kér belőlük.
  • Laci #31
    A nagy "liberalizmusuk" oda vezetett, hogy mindenkit mindenhol figyelnek és a bűnözők helyett ártatlan embereket ítélhetnek el mégtöbb pénz bekebelezéséért...
  • muerte2 #30
    Amerika így is úgy is csődbemegy, ha nem háborúzhat, mert ugy e a nemzetijövedelem több mint 70%-a a hadiiparból származik. A hadiipar meg hol lenne háborúk nélkül? Nem véletlen gerjesztik a helyzetet a Jugo-knál mgint.
  • fonak #29
    Attorney General valóban szó szerint olyasmit, jelent hogy főállamügyész, de a szokás szerint igazságügyminiszternek szokták fordítani nálunk. (mivel a kormány tagja, és az igazságügyminisztérium (department of justice) vezetője)
  • gz8 #28
    Mondjuk egy szkúterestől nem is vártam ennél jobb hozzászólást, ez az ő színvonaluk
  • gz8 #27
    A műszaki feljettséggel nincs is gond, de rosszra és rosszul használják nagyon sokszor, börtöntelep meg ugye Ausztrália volt anno :)

    Nézd csak meg: mennyi ember tüntetett bush ellen, hányan kritizálják! Szerintem nem volt még egy olyan elnök (na jó, talán Nixon), akit ennyire nem szerettek.