Alex

A Matáv közzétette a következő évekre vonatkozó stratégiai terveit

A Matáv, versenyképességének erõsítése érdekében középtávú stratégiájában a hatékonyságnövelést helyezi elõtérbe. A következõ években a vezetékes vonalak számának megõrzését és az internet elterjedségének növelését tekintik fõ céljuknak.

A távközlési piac liberalizációja óta folyamatosan erõsödik a verseny, ennek eredményeképp a szolgáltatók egyre olcsóbb ajánlatokkal jelennek meg a piacon. A Matáv vezetésének programja az elkövetkezõ évekre a következõ fõbb elemekbõl áll: a társaságcsoportban rejlõ szinergiák kihasználása, a belsõ hatékonyság javítása és az akvizíciók nyújtotta növekedési lehetõségek kiaknázása. Ennek megvalósítására a társaság átfogó programot dolgozott ki, amely reményeik szerint biztosítja az egyes üzletágak teljesítményének növelését, különös tekintettel a vezetékes vonalak számának megõrzésére, a szélessávú internet elterjesztésére, a mobil üzletág jövedelmezõségének fokozására, valamint a költségek jelentõs csökkenésére.

A magyarországi vezetékes vonalak száma évek óta csökken. Az aktív reklámkampánnyal egyidejûleg bevezetett új csomagjaik segítségével megállították a lemorzsolódást, és a vezetékes üzletág a jövõben is agresszív termékstratégiát fog folytatni olyan új termékek bevezetésével, amelyek vonzóbbá teszik az analóg vonalak használatát. A vezetékes üzletág fellendítésének elsõ lépéseként új, kedvezményes internethasználatot biztosító tarifacsomagokat kínálnak ügyfeleinknek. Ezt követõen - kihasználva a cégcsoport fejlõdõ és bõvülõ szélessávú platformját - új, innovatív kedvezményes hangátviteli megoldásokkal, valamint a tartalomszolgáltatásokhoz kapcsolódó termékekkel jelennek majd meg a piacon.

Növelnék az ADSL elterjedtségét

2003 folyamán a cég megháromszorozta a magyarországi ADSL elõfizetõk számát, amely az év végére meghaladta a 100 ezret. 2004 végére céljuk a 200 ezres elõfizetõi szám elérése, mivel álláspontjuk szerint az ADSL kulcsfontosságú szerepet játszik a vezetékes vonalak számának megõrzésében. 2006-ra az ADSL elõfizetõk számát 400 ezerre tervezik feltornászni, ehhez átgondolt árpolitikával új, differenciált termékkínálatot akarnak bevezetni melyet aktív reklámkampánnyal támogatnának meg, továbbá bíznak a tartalomszolgáltatások növekedésében is.


A mobil üzletágban a T-Mobile Magyarország az ország vezetõ mobilszolgáltatója 47% körüli piaci részesedéssel. A mobilpiacot azonban intenzív versenykörnyezet jellemzi, a versenytársak agresszív marketingtevékenységet folytatnak piaci részesedésük növelése érdekében, ezért a T-Mobile a következõ stratégiát dolgozta ki vezetõ szerepének megvédésére, mely négy fõ kezdeményezésre épül:
  • világos árstratégiával válaszolni a versenytársak lépéseire, elkerülve az árcsökkentéseket
  • proaktív értékesítés és ügyfélérték alapú kiszolgálás, ezáltal optimális szinten tarthatják az ügyfélmegtartásra és -szerzésre fordított költségeket
  • fenn kivánják tartani a nagyobb beszédforgalmat generáló és hosszabb távú hûségszerzõdésekkel rendelkezõ elõfizetéses ügyfelek magas arányát (pl. készülékcsere, hûségprogram, stb.)
  • A vállalat névváltásával elérhetõvé vált a T-Mobile nemzetközi termékportfóliója. Ezt kihasználva kívánják erõsíteni a vállalat versenypozícióját és vonzóbbá kínálatát az ügyfelek számára, melybõl jelenleg a nem hangalapú tartalomszolgáltatások és a roaming feltételek vehetõk igénybe.

    Létszámleépítést terveznek

    Erõsödik a verseny a hazai távközlési piacon, a szolgáltatók új és egyre olcsóbb díjcsomagokkal jelennek meg, ezért az olcsóbban telefonálás érdekében a Matáv is minél több kedvezményes díjcsomagot szándékozik bevezetni. Ennek érdekében azonban javítani kell a vállalatcsoport hatékonyságát, csökkenteni költségeit, melynek része a létszám-racionalizálás is. A tervek szerint 2006 végére az egy alkalmazottra jutó vezetékes vonalak száma 500 fölé emelkedik (a jelenlegi érték 353, múlt év június végén 341 volt). Elõzetes becslések alapján 2004-ben a leépítés költsége (végkielégítés, stb.) mintegy 16 milliárd forint lesz, de az átlagos létszámcsökkenés mértékénél arányaiban magasabb vezetõi pozíciószám megszûntetését tervezik.

    A növekedés és az integrációs lépések együttes hatásaként 2005-ben és 2006-ban egyszámjegyû bevétel-növekedésre számítanak.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • HUmanEmber41st #13
      Ja piliscséven és a környező településeken is már évek óta könyörög a nép a V netnek, de mindig csak hitegetik őket. Már 10000000X aláírták az előszerződéseket. A legutóbbi 3 hónapos határidő most járt le a napokban. Ha idejében megcsinálták volna már rég visszajött volna a hardware ára. Így csak sok csalódott előfizető "öregbíti" a Vnet "hírnevét"
    • [HUN]PAStheLoD #12
      tapasztalat , fel is hívtam őket .. 384-ér fizetek , 326 jön .. modemben mégis 400 körüli érték van megadva .. ilyen olyan encapsulation miatti plusz ... és invitel meg baszik többet adni , mikor van jó sok zsíros x éves szerződése , terjed a falukba ahol megintcsak y darab balfasz fizet elő (mer nincs más) ... persze mikor lejár a szerződés Z % otthaggya őket , a többi meg nem ... és új cégautó már garantált is öltöny meneknek .. na ez van ..
    • Pheel #11
      Ezt kifejthetnéd bővebben! Érdekelne, hogy mit is tudsz erről az egészről. Vagy csak hallottad valahol?
    • [HUN]PAStheLoD #10
      innen hibádzik 1 post , biztos túlfűtött volt érzelmileg :D

      a lényeg ... holnap matáv székházba senki nem menjen :D
    • [HUN]PAStheLoD #9
      és a szokásos , azaz hogy Vnet beleszámítja a PPPoE , ATM ... TCP/IP overheadeket is a sávszélességbe
    • [HUN]PAStheLoD #8
      vnet egy buzi ... a környező falvakban (igény papírok szerint kb 500 %-os a túligénylés , mármint a nemtudom mennyihez képest ) és megkérdeztük a helyi kirendeltségen hogy ugyan , mit tudnak erről .. hát a csajnak fingja nem volt egy jópár milliárd forintos projectről .. mondta hogy majd kész lesz ... hát igen , milyen jó is ez a magyar INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM
    • HUmanEmber41st #6
      Esztergomban a Matáv nekiállt hálózatot építeni, meg is csinálták a felét ( a panelházakban meg 1-2 utcában) 2 évig vártam az ADSL-re. Az utcánkban csak a kábelaknákat csinálták meg, már úgy van hagyva az is 2 éve. Ha a Matáv-Axelero-ra várnék, még most is csak V-netes telefonmodemmel nyomulnék. 4 éve képtelenek befejezni. Tavaly márciusban elmentem az Axelero helyi irodájába, hogy az utcánkban mikor lesznek készen. Azt mondták, hogy "átmenetileg "elfogyott erre a projektre a pénz....Na ideg lettem azóta van Vnet ADSl-m. De azért az nagy gyökérség, hogy pár utcával arrébb az ismerősömnél 512-es vonal Axelero-letöltés 66 kb/s a Vnetes max 55,4 kb/s
    • Mészy #5
      Kár, hogy sávszélességet nem akarnak növelni...
      Én abban is látnék fantáziát!
    • gz8 #4
      Billentyűzetemből vetted ki a stringet!
    • St #3


      Tudjátok mit szimbolizál a cég logója? A fejlesztések sebességét