Berta Sándor

A magyar Zafi vírus vezeti a Sophos júniusi toplistáját

A brit vírusirtó-specialista cég, a Sophos hónapról-hónapra elkészíti az adott időszakban legelterjedtebb és legpusztítóbb kártevők havi toplistáját. A Sophos júniusi vírus-toplistájának első helyén a magyar Zafi végzett.

A ZDNet online magazin röpítette világgá a hírt, miszerint először végzett egy magyar fejlesztésű vírus egy vírus-toplista élén. Amikor magyar termékről tudósít az írott és az online világsajtó, mindig jó érzés tölti el az embert, most azonban a Zafi "sikerét" elnézve, kicsit keserű lehet a szánk íze. A magyar féreg a globális riasztások 30,4 százalékáért volt felelős, így nem is csodálkozhatunk azon, hogy a Zafi-nak sikerült letaszítani a trónról a Netsky-t és a Sasser-t.


Mint ismeretes, a Zafi-B társadalmi problémákról és felvetésekről tudósít, így igyekszik elterelni a felhasználók figyelmét és ezzel éri el azt, hogy az illető megnyissa az e-mail mellékletét, ezáltal aktiválja a vírust. A felvetések között szerepel a magyar büntetőjogi törvények megváltoztatása, hogy vissza lehessen állítani a halálbüntetést. A több nyelven is "beszélő" kártevőt június 11-én fedezték fel, és főleg a fájlcserélő hálózatokon keresztül terjed szélvész gyorsasággal.


A Sophos júniusi vírus-toplistájának második helyére a Netsky-P, míg a harmadik helyre a Sasser szorult. Előbbi a globális vírusriasztások 9,9, míg az utóbbi a riasztások 6,8 százalékáért volt felelős. A Sophos szerint egyébként a Sasser visszaesése nem meglepő. A brit biztonságtechnikai vállalat technológiai igazgatója, Gernot Hacker mindezt azzal magyarázza, hogy a Sasser túl gyakran szerepelt az utóbbi időben az írott és az online sajtóban. Mint emlékezetes, a Sasser- és a Netsky-férgek készítőjével még interjú is készült, ezáltal pedig a kártevőre nagy figyelem irányult és a felhasználók minden lehetséges módon (vírusirtók frissítése, biztonsági javítások stb.) megpróbálták elérni, hogy nehogy megfertőződjön a számítógépük a vírussal.

A Sophos júniusban 677 új vírust fedezett fel, és a vállalat adatbázisában összesen 91 ezer 488 kártevőt tartanak nyilván. A cég információi szerint a júniusban világszerte küldött elektronikus levelek hét százalékában volt valamilyen vírus, féreg vagy más kártevő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • boci55 #32
    vírusírás eszközeiben a terrorizmussal azonos (ártatlan embereket megtámadni -lehelőleg minél több áldozatot produkálva- vélt vagy akár valós sérelmek miatt. Ennek megfelelően is kellene büntetni, természetesen figyelembe véve az okozott károk arányát.

    Ahogy vannak nemzetek, akik büszkék a terrorakcióikra, így mi is büszkék lehetünk a SNAF team gazembereire. Az üzenet egyébként politikusi hozzáállást mutat. Tények nem érdekesek (hol itt halnak éhen, pláne szomjan százezrek?), a lényeg, hogy minél többen beszéljenek róluk.
  • Mice #31
    "mice: hol lesz a gyülekező? :)" bocs este van és már nem fog az agyam, miii?
  • mrzool #30
    Hangoztasd csak a 'nem tett semmi rosszat ez a féreg' véleményed pl. azoknak a hazai antivírus cégeknek, amelyeket megpróbált leDoS-olni. Biztos meg fogják simogatni a buksidat...
  • Piscator #29
    Formázza a winchestert, mekkora adatvesztést okoz?
    Persze igazad van, attól, hogy megmaradnak az adatok, még időben elkell jutniuk a kivánt helyre.
  • irkab1rka #28
    A politikai "mondanivaló" ide is betette a lábát. Shame on you.
    A hüJegYerekek :) meg akik "megírták" a vírust nem jobbak és nem rosszabbak egy brazil scriptkiddie-nél. Kb 18-25 évesek max, Pécsre járnak főiskolára vagy egyetemre, felteszem, kollégisták. Shame on the police ha a logok alapján még ezeket a lamákat sem tudják elkapni :)

    mice: hol lesz a gyülekező? :)
  • Mice #27
    "A hálózat bizonyos mértékű leterhelésén túl milyen halálos bűnt követ el a virus?"

    ha neked ez nem elég....
  • Mice #26
    senki nem mondta, hogy jó, de ami ellen úgysem tudok tenni, azon minek rágódjak?

    nézd meg Don Quiote-t, egész életében ilyesmivel szórakozott. Mit ért el? Egy muksó megírt róla egy könyvet. Kell ez nekem?
  • [HUN]PAStheLoD #25
    én nem mondtam hogy jó dolog , sőt rossz dolog , de ezzel kivételt teszek , ugyanis ennek tényleg van valami "üzenete" ellenben a többivel ...

    a legtöbb vírussal nem is találkozom az a pár amit küldenek emailban simán mennek a /dev/null -ba , nem vagyok szívbajos , ha elkapok 1 vírust (friss xp után 1x bejött a blaster) leállítom kitörlöm kézzel amit tudok , aztán ha még mindig gondok vannak akkor ott a NOD32 is , felteszem és kész . szal nekem aztán édesmindegy hogy épp melyik vezeti a toplistát , de ezen elkellett hogy gondolkodjak ...

    ha neked jó minden úgy ahogy most van a világban akkor csak magadat jellemzed azzal.
  • Piscator #24
    ...A brit biztonságtechnikai vállalat technológiai igazgatója, Gernot Hacker mindezt azzal magyarázza...,

    Belekötésképp: Jó neve van...
  • Piscator #23
    De most komolyan!
    A hálózat bizonyos mértékű leterhelésén túl milyen halálos bűnt követ el a virus?
    Leformázza a vinyódat? Esetleg valamit kiéget?

    Nem védem a vírusírót, tényleg nem a legbarátságosabb módja véleméye közlésének, de ne rugaszkodjunk el a felelőségrevonás tekintetében. Köszönjük.
    A tartalma nagyjából igaz.
    Valaki belekötött, hogy százzerek.
    CSAK? Ez is menniység, akik rosszul élnek.
    Szerintem...durván az ország fele szegény.
    Csak az összközműves lakóparkok, nagy berhuzásások, látszatok a gazdagabbaok elől gondosan elrejtik.
    Igazság szerint a szocik eléggé lopnak, de a többi kormány hasonlóan müködött.
    S A J N O S.