Berta Sándor

A júliusi vírustoplistát is magyar kártevő vezeti

Alighanem sokan szeretnék, hogy Magyarország minél népszerűbb legyen a világban, amíg azonban a legtöbb felhasználó csak úgy találkozik a magyar szóval, ha az egy vírus melléklete, elég nehéz a helyzetünk.

Júliusban ismét egy magyar vírus, a a Zafi-B volt volt a leggyakoribb számítógépes kártevő. A Sophos neves számítástechnikai biztonsági cég kimutatása szerint a júliusi vírusfertőzések 59,2 százalékáért a magyar kártevő volt a felelős. A lista második helyén a Netsky P változata található, míg a harmadik helyre a Netsky D szorult. Az előbbi a fertőzések 15,8, míg utóbbi a károkozások 4,5 százalékáért tehető felelőssé.


Júliusban 1157 új vírust és egyéb kártevőt regisztrált a Sophos, 2001 decembere óta az előző hónapokhoz képest ez a legmagasabb növekedés. A vállalat szerint a Zafi A és B örvendetesnek közel sem nevezhető tevékenysége azonban sajnos a nyáron nem fog véget érni. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy még mindig bukkannak fel olyan jelentések, amelyek arról számolnak be, hogy a Zafi-B változatai időről-időre visszatérnek és megpróbálják kijátszani a különböző vírusvédelmi megoldásokat. Gernot Hacker vírus-szakember szerint a megoldás a felhasználók kezében van, ugyanis csak ők tudják elérni, hogy a vírusirtók folyamatos frissítései által a Zafi B és annak különböző változatai egy idő után már ne jelentsenek fenyegetést a számítógépekre. Amíg azonban ez nem történik meg, mindig kell számolni nem csak a Zafi-val, de más kártevőkkel is.

A Sophos jelentéséből kiderül az is, hogy a július 26-án felbukkant Mydoom M/O kártevő az alkalmazott új fertőzési technikájának köszönhetően máris kétes hírnévre tett szert. Mint ismeretes, a kártevő az internetes keresőoldalakról jutott hozzá az e-mail címekhez, majd az ezekre eljuttatott elektronikus levelek, illetve az így megfertőzött számítógépek segítségével tudott elterjedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #44
    Ha ingyen adnának egy 1 USA zöldkártyát, Lküldeném Bushnak ráírva hogy: from Hungary..
  • Yossarian #43
    hálistennek a rendőrség még nem azokat üldözi, akik nem használnak vírusirtót, hanem a vírus íróját :) Tiszta hülyék... :)
  • Yossarian #42
    én mindenesetre tanultam valamit...
  • Luminas #41
    Még betehetnéd az aláírásodba, hogy "Nincs szánalmasabb, mint amikor Luminas vitázni próbál :D"
  • Luminas #40
    A torz értékrendemhez kapcsolódva: Szívesebben szeretek vesztesként távozni, mert akkor mindig tanulok vlmit. Ezexerint ez most nem fog megtörténni.
  • Yossarian #39
    Ehh, tudod mit? Igazad van.
    Flame OFF
    Offtopic OFF
  • Luminas #38
    Hopsz, efelett átsiklottam.
    1: Nem mondtam, hogy régi motoros vagyok
    2: Ha valaki segítséget kért tőle, akkor én mindig segítettem! És soha nem pénzért. De tudod amikor felteszed a víruskeresőt vkinek a gépére, beállítod hogy frissítődjön, az oprendszeren telepíted a hibajavításokat, felteszed a tűzfalat, beállítod, és 1 hét múlva olyan szemetes gép, hogy undorodom amikor le kell elé ülni, és rögtön észre veszed, hogy nini, firewall off. És miért? "Nem kell az, csak zavart." Hát igen, ha valaki pedofil oldalakat keres, akkor lehe,t hogy a tűzfal megfog vlmit...
  • Luminas #37
    Mit vársz egy 12 éves pöcstől, akinek olyanok véleményét kell olvasni, mint a tied?
  • Yossarian #36
    "hogy teszem azt furikázzon egy kicsit, nem azt kívánnád neki, hogy menjen neki az első fának, mielőtt valaki másban tesz kárt?"

    Nem, nem azt ívánnám neki. Szánalmas, beképzelt alak vagy, s amellett éretlen is, kicsit torz értékrenddel...
  • Luminas #35
    :'( Mami, ez a bácsi most nagyon összezavart :S Most akkor mit is kéne mondanom? Jaj, most gondba vagyok. Talán a legegyszerűbb, ha azt hozom fel példának, hogy a kocsit még nem vezethetek, mert nincs jogsim. A PChez is van jogsi (gyk ECDL). És ha valaki beül jogsi nélkül egy kocsiba, hogy teszem azt furikázzon egy kicsit, nem azt kívánnád neki, hogy menjen neki az első fának, mielőtt valaki másban tesz kárt?
    Bácsi kérem, nagyon le tetszik engem nézni, amit megértek mert a bácsikat nem zavarja ha egy fiatalabbnak más a véleménye, mert nem érdekli. Jólvan. De legalább fogadja el, kérem szépen, hogy valaki mást gondol mint ő. Nem kell egyből pöcsözni bácsi kérem. Rossz példát tetszik mutatni a "kis 12 éves pöcsöknek" Vajh kitől tanulják ezek a jómodort bácsi kérem? (Na most már ezt unom, szal ennyi...)