Gyurkity Péter

Új módszerrel álcázza magát a legújabb féregvírus

Az Atak nevű féregvírus új módszerrel próbál a vírusirtó szoftverek fölé kerekedni: akár saját magát is leállítja annak érdekében, hogy ártatlan kódnak tűnjön a különböző antivírusok szemében.

A féreg tevékenységére hétfőn derült fény. Az internetes biztonsággal foglalkozó cégek szerint az Atak kevés veszélyt jelent az átlagos felhasználók számítógépeire, bár a vírus a kéretlen elektronikus üzenetek újabb hullámait indíthatja el. Graham Cluley, a Sophos vírusirtó cég tanácsadója szerint a vírusok alkotói általában már a kód megírásánál igyekeznek megnehezíteni a vírusirtó szoftverek munkáját, és az Atak is azonnal érzékeli azt, ha egy másik program megpróbálja beazonosítani.

"Az újabb vírusok esetében ez megszokott eljárás" - jelentette ki Cluley. Mikko Hypponen, a finn F-Secure fejlesztő igazgatója szerint ugyanakkor az Atak fontos kivételt képez még a legújabb vírusok között is. "A vírusok különböző titkosítási eljárásokkal általában megpróbálják elkerülni a keresők figyelmét, de az Atak túlmegy ezen. Aktív érzékelője észleli a vírusirtó program azonosító szándékát, és a lebukás elkerülése érdekében azonnal leállítja magát" - mondta Hypponen.

Az Atak veszélyessége egyelőre nem ismert. Mindössze egy napja fedezték fel, és beépített védelmének köszönhetően még nem senki sem tudja, hogy megírója milyen célra szánta. Az azonban biztos, hogy az új féreg a konkurencia számára is tartogat meglepetést. Hypponen elmondása szerint az Atakban található kódrészletekből arra következtetnek, hogy a féreg valószínűleg megpróbálja meggátolni az olyan rivális vírusok terjedését, mint a MyDoom, a Bagle, és a Netsky. "Még nem vagyunk biztosak abban, hogy az Atak fellép-e egyéb vírusok ellen" - jelentette ki Hypponen. "A féregben található szöveg viszont egyértelműen arra utal, hogy igyekszik megtámadni riválisait."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    :DDDDDD
  • Pheel #10
    Degecc
  • [HUN]PAStheLoD #9
    hÖÖÖÖÖÖÖlye :DDD
  • [HUN]PAStheLoD #8
    huá huá :DDDDDDDDDD
    eddig jó .. ez már már a PAJZS hoz hasonlatos :D
    igaz ebből a próbaverziót nehezebb beszerezni , és kevesebb is hozzá az ámító szöveg :DDD
  • Flashy #7
    ez már annyira fondorlatos vírus, hogy nem terjed és semmit se csinál nehogy észrevegyék :) összesen 1 példány volt belőle de az is még a készítő gépén letörölte magát :D
  • WiLDoR #6
    de, headshot-nak hívják és a Smith&Wesson Co. fejlesztette ki
  • Cleawer #5
    nincs virusirótirtóvirus?
  • Cleawer #4
    Ha ugy van ahhogy gondolom akkor : "féregben található szöveg viszont egyértelműen arra utal, hogy igyekszik megtámadni riválisait."
    egy virustirtóvirus

    Détanak igaza van :bujócska....
  • zakika #3
    olyan skynet fele valami
    csak kicsiben
  • Keroo #2
    [OFF]
    Bazze Déta, már 5 perce a hülyeségeden röhögök! :DDDDDDD
    [ON]