Berta Sándor

Eddig százan perlik a Sasser féreg íróját

A Sasser féreg alkotója ellen az alsó-szászországi Verden ügyészsége fog eljárni, feltéve, ha majd elkészül a végleges vádirat., melynek elkészültét folyamatosan hátráltatják az egyre gyűlő feljelentések.

A 18 éves diák ellen eddig 100 esetben tettek feljelentést, illetve ennyien követelnek tőle a féreg által okozott károk miatt kártérítést, s a bejelentések száma csak nem akar apadni. A követelt összegek nagysága 50 és 8 ezer euró között változik, és a károsultak között magánszemélyek éppúgy vannak, mint kisvállalatok. Az 50 eurós összeg mindenesetre eléggé meglepő, míg a több ezer eurós kárt, főleg egy cég esetében meg lehet érteni.

A 18 éves, waffenseni fiatalembert a verdeni államügyészség számítógépes szabotázzsal vádolja. A Sasser féreg a vádirat szerint több millió számítógépet fertőzött meg világszerte. A diákot egyik ismerőse adta fel a hatóságoknak, ám könnyen lehet, hogy a nyomravezető is hamarosan a vírusíró mellett találja magát a vádlottak padján. Az okozott kár tényleges mértékéről azonban még mindig nincsenek konkrét információi a szakembereknek. Mindez azért lehetséges, mert Detlev Dyballa ügyészségi szóvivő elmondása szerint például néhány olyan vállalat, amelynek a számítógépeit vagy a számítógépes rendszerét, rendszereit megfertőzte a Sasser, nem hajlandó együttműködni az államügyészséggel, így pedig ugyebár nehéz megállapítani, hogy mennyi is valójában az okozott kár.

A legtöbb cég passzivitása valószinűleg azzal indokolható, hogy semmi kedvük nincs a nyilvánosság elé állni és kiteregetni biztonsági problémáikat, vagy hogy mennyire sebezhető a számítógépes rendszerük. Mindenesetre a verdeni ügyészség továbbra is szorgalmasan gyűjti az újabb és újabb adatokat és kártérítési követeléseket. Legkésőbb ez év augusztus elejéig el akarják készíteni a peranyagot és vádat akarnak emelni a 18 éves fiatalember ellen - hogy a waffenseni diákkal a jövőben mi lesz, az már ezután a bíróságon múlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #7
    Hogy is terjedt ez a virus?
    Meg a sok luzer végre használná a gépet, nem csak bekapcsolná.
    Nem drukkolok neki, de a spamereket ez nem fogja meghatni.
    Jó, grat, tucatnyi viruskészítőből elfogtak egyet.
    (igaz, a mai csávóknak sincs már "hivatástudatuk, küldetés")
    Levele.
  • Tetsuo #6
    Meg legális reklám (pl freemailen qrvasok).
  • Csatti #5
    Nehogy azt hidd, hogy csak te vagy így vele!
    Ezek a seggfejek legalább rájönnek, hogy mégsem volt olyan nagy ötlet megírni ezt a vírust.
  • bunny #4
    Egy-két precedens durva per (mint a néger spammelő 7 éve) talán észhez téríti az ilyen se**fejeket. Nekem már 80% spam és vírus a levelezésem, és nagyon unom a filtereket gyártani.
    Jé, mióta van újra smile ???
  • ollie #3
    te is akarsz? :)
  • SoDI--- #2
    Csak országon belül adnak be vajon papírokat a csávó ellen?
  • Darth Sith #1
    hát megcumta. nem kéne vírusokat irogatni, mega rendszergazdáknak jobban felkészültnek kéne lenni, és akkor nem lennének ilyen károk.