Rónai György

Ősszel frissíti a GeForce termékcsaládot az nVIDIA

Egy ázsiai weblap valamilyen módon szert tett egy nVIDIA útitervre, amely a 2004 második féléves és a 2005 első féléves menetrendet tartalmazza. Noha az értesülések természetesen nem hivatalosak, mégis teljes mértékben tükrözik az nVIDIA korábbi nyilatkozatait, és terveit.

A MyHard.com weboldalon közzétett prezentációk szerint az nVIDIA az idei második félévben fogja piacra dobni az NV48, NV48e, NV43, és NV44 jelzésű grafikus chipjeit. Mindegyik valamilyen formában a jelenlegi NV40 módosítása lesz, tehát ugyanúgy DirectX 9.0 és Shader Model 3.0 támogatással rendelkeznek majd.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az NV48 kódnevű chip a jelenlegi csúcskategóriás NV40 és NV45 grafikus processzorokat, vagyis a GeForce 6800 sorozatot fogja leváltani. Az NV48 várhatóan AGP8X, az NV48e pedig PCI Express x16 interfészt kap. Az NV43 és az NV44 GPU-kat a középkategóriás és a belépő szintű videokártyákra szánják, és ezek is AGP8X, illetve PCI Express kivitelben fognak megjelenni.

Precíz specifikációkat egyelőre nem lehet tudni, azonban több mint valószínű, hogy a mainstream és a low-end szegmensekbe szánt variánsokban kevesebb pixel és vertex futószalag lesz, valamint más egyéb teljesítménykorlátozások is lesznek. A mai csúcskategóriás megoldásokban 16, illetve 12 futószalag működik, az olcsóbb termékek pedig tipikusan 8 vagy 4 utasításvégrehajtó szálat tartalmaznak. Némelyikben gyárilag kevesebb van, viszont vannak olyanok, amelyekben csak le van tiltva a high-end megoldás tudásának egy része. Az nVIDIA új termékei is várhatóan ezt a sémát követik majd, mivel szinte kizárható, hogy ilyen rövid időn belül komolyabb architektúrális módosításokat eszközölne a cég.

A jelenlegi információk szerint tehát az új chipek mindegyikét még idén bemutatják. Ezek fogják kiszorítani a mostani GeForce FX, és GeForce PCX szériát a piacról, és egészen 2005 második félévéig jelen lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #11
    Érdekes, hogy ugyanaz a típusszám egyszerre AGP-s és PCI-Expresszes (NV43, NV44). Pedig a táblázat szerint ennek már nem kell bridge chip.
  • [HUN]PAStheLoD #10
    ázsiai lap VALAHOGY szert tett ... hát igen taiwan nincs messze .. onnan meg usa van közel :DD
    de lehet sima photoshop is
  • arty #9
    unatkozom, szal röviden: hajrá AGP :)
  • Borg #8
    Amúgy itt a hír :)
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=32909
  • Borg #7
    Főleg mivel AMD fronton is csak év vége felé várható a PCI Express bevezetése... (nforce4)
  • cifuatwork #6
    Furcsa, mindenki esküdözött, hogy ezentúl csak PCI-E csatis videókártyák lesznek, és az X800 és a 6800 volt a két utolsó AGP csatis kártya. A fentiek fényében ez most buktának tünik.

    A PCI-E talán mégse fogja olyan villámszerűen leváltani az AGP-t, ahogy azt eddig mondogatták?
  • Borg #5
    Talán addigra IBM-ék is felfedezik a low-k előnyeit, és persze a 90nm sem elképzelhetetlen, ahogy a kapkodós stílusukat ismerem..
  • RpPRO #4
    Ha az nv48 az nv45-oket hivatott levaltani, akkor az erdekelne, h ezt hogyan fogjak veghezvinni, mivel alig birnak egyaltalan nv45-os sebessegu magokat gyartani, a 98%-uk nem birja ezt a 450mhz-es frekit. Szarazjeghutes? 9 nano?
  • NEXUS6 #3
    "Es ezeken mar 4 tapcsatlakozo lesz, es 3 slotot foglalnak a hazban :-)"

    Ezt, határozottan cáfolom. Az új videohardver nem fog sem 4 tápcsatit, sem 3 slot-ot elfoglalni a házból. Sőt egyáltalán semmit!

    Mert külön házban lesz!!!!
  • Frenzy #2
    Es ezeken mar 4 tapcsatlakozo lesz, es 3 slotot foglalnak a hazban :-)