Rónai György

12x-es külső DVD-író a Plextor kínálatában

A Plextor bejelentette legújabb, PX-712UF jelzésű külső DVD+-R/RW meghajtóját, amely 12X DVD+R és 8X DVD-R írásra képes. Az eszközön dupla csatolófelület van, így USB 2.0 vagy IEEE-1394 (FireWire) porton át csatlakoztathatjuk Windowsos, vagy akár Mac számítógéphez is.

A PX-712UF a fentieken kívül 4x DVD+RW- és 4x DVD-RW-újraírásra képes, DVD-olvasási sebessége pedig 16x. A DVD/CD-író meghajtó kiemelkedően gyors, 48-szoros CD-R-és 24-szeres CD-RW-írásra képes, olvasni pedig 48-szoros sebességgel tudja őket. Az eszközhöz egy sor Windows kompatibilis Roxio program is jár, ilyen például a Easy CD & DVD Creator 6 DVD Edition és a PhotoSuite 5 SE. A Mac felhasználók számára a Toast Lite 5 és 6-os verziója is hozzá van csomagolva. A meghajtóhoz természetesen a PlexTools Professional programcsomag is jár, amely egyedi CD- és DVD-írási lehetőségeket is felkínál. Az említett szoftvereken kívül a Dantz Retrospect nevű adatmentő szoftvert is kipróbálhatjuk vele, igaz maximum 30 napon át.


A meghajtóban a ma már kötelezőnek számító buffertúlcsordulás-védelmi technológia mellett 8 MB memória található. Az USB 2.0 port 480 Mbps és a FireWire port 400 Mbps átviteli sebessége révén egy 4,7GB-os DVD+R lemezt nagyjából 6 perc alatt tud teleírni. A Lossless Linking/ Zero Link technológia révén a felhasználók néhány módosítást közvetlenül a DVD-lemezen is végrehajthatnak, tehát kisebb változtatások miatt nem kell visszatölteni a korong tartalmát a PC-re, majd onnan újra kiírni.

A PX-712UF-et várhatóan már augusztustól lehet kapni az Egyesült Államokban. A gyártó által javasolt bolti ára 299 dollár, ami itthon több mint 60 ezer forintos árat jelent. A termékre egy év teljes körű garanciát vállalnak, ezenkívül a gyártó korlátlan ideig ingyenes technikai támogatást is garantál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #10
    "A Lossless Linking/ Zero Link technológia révén a felhasználók néhány módosítást közvetlenül a DVD-lemezen is végrehajthatnak"
    Ha jól tudom, az LL/ZL nem egészen ezt jelenti, hanem a puffertúlcsordulás védelem megvalósításáanak a neve.
  • TeszteloPontHu #9
    Milyen teszteket néztél? Írás-/olvasásminőséget is?
  • AtomHeart #8
    Biztos...
  • [HUN]PAStheLoD #7
    sose értettem minek külső .. mit kell ezen annyit cipelni ? notebookhoz is van belső .. szal biztos jó valakinek .. de nekem jó a csicsamentes beépíthető is :)
  • Dzsini #6
    plextort tényleg nem, az NEC/LG/MSI ugyanolyan képességű van 16-22ezerért... és a tesztek alapján egyik se rosszabb a Nagy Plexnél.

    amúgy ha 34-35 a plex, akkor is még mindig beljebb vagyok egy 10essel, és nem kevésbé cipelhető egy külső ház (erre van kitalálva)
  • tajfun #5
    Mongyuk jo lenne ha vekonyabb lenne.
  • tajfun #4
    Nem ugyanaz a kategoria. Ez arra jo hogy cipeld magaddal, 1ik geptol a masikhoz. Ha azt nezzuk hogy mezei 2x meg 4x notebook irok kerulnek 60 + tarhaba, akkor ez eleg korrekt. Na persze mire hozzank eljut, a 60 rongybol lesz 600 is.
  • Cat #3
    a dolog ott bukik meg, hogy 20ezeért nem kapsz 12x-es plextor DVD irót :)
  • Dzsini #2
    mennyivel jobb ez így (nem esztétikai, hanem használati szempontból), mint venni egy 20K-s ugyanilyen képességű írót, és még max 10-15ezerért egy USB2/firewire házat? feleannyiból megvan, és könnyebb esetleg a fejlesztése is.
  • zord #1
    egyebet nem tudok mondani.