Rónai György

Hamarosan Mac OS-t is telepíthetünk?

Egy nyílt forráskódokkal dolgozó fejlesztőcsapat bejelentette, hogy olyan szoftvert dolgoztak ki, amellyel az x86-os processzorokat használó PC-kre is telepíthető lesz a Mac OS, és több Unix alapú OS is, mivel az emulálni képes az IBM PowerPC architektúrát.

A PearPC projekt egyelőre ugyan még nem elég stabil és gyors, tehát nem elég vonzó alternatíva a komolyabb felhasználóknak, azonban a fejlesztőcsapatnak sikerült már tökéletesen futtatnia alatta Mac OS X 10.3-at, OpenBSD for PPC, NetBSD for PPC, Darwin for PPC, és a Mandrake Linux 9.1 operációs rendszereket is.

A PearPC a PowerPC utasításokat x86-os utasításokká alakítja, viszont egyelőre ez a folyamat mintegy negyvenszeres lassulást eredményez, mondták el a fejlesztők. A két főprogramozó, Sebastian Biallas és Stefan Weyergraf most további munkatársakat keres a fejlesztés gyorsításához. A projektnek jelenleg a SourceForge ad otthont, amelyet az OpenSource Development Network Inc. tart a kezében. Egy másik, SoftPear nevű projekt is készülőben van, amely az eredetileg Mac OS X alá írt szoftvereket engedné újrafordítani x86-os környezetre.

A jelenlegi keresztplatform megoldások egyelőre csak a PearPC ellentétét engedik, vagyis hogy Windows programokat futtathassunk Apple hardveren. Az olyan kereskedelmi forgalomban lévő termékek, mint a Microsoft Virtual PC például a nyílt forráskódú Darwine projekttel versenyez, amelyek Mac OS X rendszer alatt engedik a Windows programok futtatását a Wine segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #35
    Megvette a MS. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás valószínűleg sosem fog kilépni a Windows alkotta körből, azaz nem fogod tudni más oprendszerRE TELEPÍTENI, mint a Windows.

    Viszont mivel az alkalmazás egy teljesen új virtuális hardvert emulál, így az általa emulált virtuális gépre MINDEN olyan oprendszer TELEPÍTHETŐ, ami képes elfutni egy PC-n.

    Remélem így már teljesen világos számodra is.
  • Pheel #33
    Hát tényleg nem értem, de ne fokozzuk. Szerintem, amit írtam az világos. :)
  • Pheel #29
    Nem az akart lenni. Mivel PC-t emulál, így bármi fut alatta, ami elfut egy PC-n.
  • Pheel #27
    A Virtual PC-t felvásárolta a Microsoft, innentől el lehet képzelni, hogy milyen oprendszereken fut.

    Egyébként te említetted konkrétan a VirtualPC-t, mint szoftvert. Már amennyiben mindkét unreg nick mögött azonos ember áll ugye...

    Van viszont teljes számítógépet emuláló szoftver, ami több platformot is támogat: VMWare. De éppen amiatt, mert teljes PC-t emulál, így telepíteni kell rá OS-t, amin futhat a kívánt szoftver. Innentől nem lehet stabilabb, mintha simán az futna, mindenféle virtuális gép nélkül. Viszont így tutira nem lesz inkompatibilitási probléma.

    Másik lehetőség az API emulálása. Ez sosem lehet tökéletes, azaz elég korlátozottan használható csupán. Erre jó példa a Wine, ami persze enyhén szólva is kihívásokkal küzd :) A Lindows pedig nem más, mint egy Linux és egy Wine.
  • sniper #22
    "Éppenhogy a PCket cserélik le Mac-re és nem fordítva."
    LOA'L. Szerinted miert epp PC-kkel renderelik manapsag a mozifilmeket is (pl. Final Fantasy), es nem mekkel, vagy meginkabb SGI-vel? Megsugom: mert sokkal olcsobban tudja ugyanazt. De te csak dobald kifele a penzed az ablakon, ha mar annyi felesleges van, meg orulj a (szinte) ures oprencerednek, mert a programokat win ala irjak.
  • sniper #21
    Azzal csak 39szerest. :)
  • sniper #20
    40szerest nem fog gyorsulni, mindenkepp lassabb lesz. Ez teljesen alap dolog kulonbozo architekturak eseten. De 1altalan minek nekunk szar mek os?
  • Pheel #16
    És gondolom a VirtualPC sem fagy, ha már a Windows fagy. LOLLER
  • Zozo76 #13
    FIX TV-n :)
  • Nyiri #8
    Miert is? Szerinted egybol minden softverceg azonnal erre fog fejleszteni? Kotve hiszem...