Rónai György

Újabb részletek az Alienware két videókártyás gépeiről

A high-end játékos gépek gyártója újabb részleteket árult el új, két grafikus kártyát tartalmazó gépeiről. Az információkból kivehető, hogy az ALX gépek szerves részét képezik az Intel legújabb szerver-technológiái is.

Mint arról már korábban hírt adtunk, az Alienware új ALX számítógépeket mutat be, amelyek két darab PCI Express grafikus kártyát tartalmaznak. A csúcsteljesítményű, gazdag játékosoknak szánt gépeket az év végefelé kezdik majd meg szállítani. Az újdonságok az Intel Tumwater X2 alaplapjára épülnek, amelyek 2 db PCI Express x16 slottal rendelkeznek, ezekbe tehát két, teljesen egyforma videókártya építhető be. Természetesen többféle ALX gép is forgalomba kerül majd, és ezek közül is csak a csúcskategóriás lesz gyárilag több videókártyával is felszerelve. Az alaptípusok már június hónaptól elérhetőek lesznek.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A korábbi értesülésekkel ellentétben az Alienware technológiának semmi köze például a 3DFx SLI technológiájához (amelynél két Voodoo 2-est kapcsolhattunk össze), hanem saját, egyéni és újfajta megoldást alkalmaznak. "Az Alienware egy belső összehangoló szoftvert, és egy hardveres összekötő HUB-ot alkalmaz. Mindkét megoldás saját szabadalom, és védett technológia. Ehhez az Alienware egy saját dual-PCI-Express alaplapot (X2) is kifejlesztett, amely ugyancsak védett szabadalom. Az Alienware értesülései szerint jelenleg ez lesz az egyetlen dupla videókártyás konfiguráció." mondta el a cég szóvivője.

A két grafikus kártya támogatása a gyártók részéről nem igényel majd extra meghajtókat, ugyanis az összehangolásról maga a HUB, és az Alienware szoftver gondoskodik. A Video Array Technology a képernyőt több részre osztja fel, ellentétben a 3DFx SLI technológiával, amely vonalanként osztotta fel a képernyőt a kártyák között. Ha tehát két kártya dolgozik, a kép függőlegesen két részre van osztva közöttük: az egyik videókártya a felső részt, a másik pedig az alsó részt rendereli.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Video Array egy előrejelzéses terheléselosztást is meg tud határozni, amely előre kiszámolja az egyes grafikus chipek várható terhelését. Ennek alapján kiszámítja az eloszlási arányt, és ennek megfelelően húzza meg a vízszintes vonalat, amely alatt az egyik, felette pedig a másik kártya dolgozik. Az elosztás tehát nem 50-50%-os, csak kezdetben, utána 75-25, 85-15, 80-20 stb. felosztások is lehetségesek. Ez a logika lehetővé teszi, hogy a terhelés dinamikusan osztódjon el az egyes kártyákra, maximalizálva a teljesítményt.

A technológia előzetes tesztjei szerint több mint 50%-os teljesítménynövekedés látható, az egy kártyás rendszerekhez képest. Ezen felül pedig minél teljesítmény igényesebb az alkalmazás, annál nagyobb többletre számíthatunk.

Az X2 alaplapok az Intel E7525 Tumwater chipkészletére épülnek. A két PCI Express x16 slot mellett duál CPU foglalat van, valamint kétcsatornás DDR2 memóriavezérlő, Serial ATA RAID, PCI-X, Gigabit Ethernet, és 5.1-es Dolby Digital Audio is található rajtuk.

Az Alienware egyelőre hallgat az árakat illetően, várhatóan azonban az extrém teljesítményű rendszerek akár a 3000 dolláros árat is meghaladhatják majd. Ebből a high-end Xeon DP chipek - amelyek a kétutas rendszerekbe valóak - 851 és 1043 dollár között vannak, a csúcsteljesítményű PCI Express grafikus kártyák pedig nagyjából egy hónap múlva 499 dollár körüli áron fognak megjelenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NasaTm #20
    Nem beszelve a design reszerol.
    Maga a cucc is kemeny amit belepakolnak es vegre adnak stilust is az egesznek.
    Huzos, de aki megengetheti maganak az miert ne venne ilyet ?
    Elvegre, ha ez a hobbia :)
    (Ugyertem, hogy jatszik.)
    En siman bepattintanam magamnak.
  • TeszteloPontHu #19
    3e$ nem olyan sok a kinti népnek. Egy havi fizetés. Olyan mintha nálunk vennél egy 150e-200e-es gépet...
  • Borg #17
    "Igaz, végleges termék nem készült belőle. "

    Akkor nem értem miről beszélsz itt... Ami a tervezőasztalon marad, az nem termék. Ez pedig az, tehát első.
  • k0zi #16
    Veszek ilyen Wordhöz meg Excelhez :P
  • fluga #12
    hűűűűű de savanyú a szőlő némelyeknek!
  • a_n_d_r_e_w #9
    Nekem az tetszik, hogy ha belerakok két különböző kártyát, ugye akkor azok némileg különbözően viselkednek. Ha bekapcsolom az AA-t, akkor lehet, hogy az a csík egész feltűnő lesz majd a monitor közepén :)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    na de ez a Vidijó Örrély Tekknolódzsi nemtudom mért olyan szuper, az SLI simán megtette volna .. na de azért egy ilyen duál lap jöhetne AMD-s kiszerelésben is ;]
  • MaDFoX #1
    Hujjjjj... ...jatekra 3000 dollar... ...hat nem irigylem azt aki mar ilyennel kell jattszon hogy jo legyen... ;D
    Kivancsi vagyok hogy oldottak meg a video szinkront es a hasonlo nyalanksagokat (bar biztos jo)... :D