Berta Sándor

Jelszavak egy tábla csokoládéért

A legújabb felmérést tekintve senki sem csodálkozhat azon, hogy mennyi kritika éri a vállalatok biztonsági hiányosságait Sőt, csoda, hogy egyáltalán nem váltak még mindennapossá a cégek honlapjai elleni támadások.

A csokoládé hatása már régóta közismert stresszoldó szerként. Sokkal rémisztőbb ugyanakkor az a felmérés, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra az Infosecure Europe 2004 nevű londoni biztonságtechnikai rendezvényt szervező cég. A felmérést a londoni Liverpool Street-i metróállomáson és környékén végezték a szakemberek. A végeredmény megdöbbentő és elgondolkodtató: a 172, az utcán megkérdezett alkalmazott 71 százaléka, vagyis 122 ember egy tábla csokoládéért elárulná a munkahelyén használt belső jelszót vagy jelszavakat!

Mindez úgy derült ki, hogy a kérdezőbiztosok több más válasz mellett kíváncsiak voltak az illető személyes jelszavára, jelszavaira is. A kérdésre a válaszadók 37 százaléka azonnal elárulta a jelszót. A trükkös felvetésre, miszerint: "fogadok, hogy a jelszavának van valami köze a háziállata vagy a gyereke nevéhez", az emberek további 34 százaléka mondta el a hétpecsétes titokként őrizendő információt a vadidegen kérdezőbiztosnak.

A leggyakrabban egyébként a családtagok neve a jelszó, a válaszadók 15 százalékánál ez a helyzet. Ezt követi 11 százalékkal a focicsapatok és 8 százalékkal a háziállatok neve. A leggyakoribb jelszó az "admin" volt. Szinte rémisztő az is, hogy tíz megkérdezett közül négy ismerte a kollégája, kollégái jelszavát is és a válaszadók 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy átadná a főnökének a személyes adatot.

S végül egy érdekesség. A kérdésre, miszerint: átadnák-e a jelszavukat egy, a cégük saját információ-technológiai részlegéből telefonálónak, például a rendszergazdának, a megkérdezettek 53 százaléka nemleges választ adott. Az indoklás szerint ugyanis ezzel súlyosan megsértenék a cég biztonsági előírásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sniper #23
    Nem biztos. Ha 1 kolleganak mondja el, lebukik es kibasszak a munkahelyerol, tehat nem mondja el. 1 idegennek elmondva nincs tanu, nem rugjak ki, tehat miert ne. Egyaltalan nem a ceg erdekei vezerlik az embereket, azok csak a penzert dolgoznak, az allasuk, es ezzel egyutt a keresetuk fontos csak, az hogy ki hekkeli meg a ceg honlapjat, lopja el az uzleti titkokat, azt leszarja.
  • Piscator #22
    Human error.
  • Yfel #21
    wlkifhewioh980357wslkfjdopt97450987

    Ide a csokival :o)

    Y
  • KIP #19
    nemhiába az emberi tényező a legsebebezhetőbb pont a védelmi rencerekbe:D 1xerűbb megkérdezni vagy lenyúlni 1 pass-t mind meghekkelni:D
  • Vlala #17
    Kiket kérdeztek meg?
    Én is mondok egy ilyet:
    "Magyarországon a statisztikák szerint 10-ből 9 ember Veszprémi" <- Igaz, csak eszprémben érdeklődtünk...
  • [HUN]PAStheLoD #16
    hehee amugy a cikket már 3 napja olvastam a pcfórum-on de ott kimaradtak érdekes részek :)

    ez a rendszergazdás nagyonjó :P
  • [HUN]PAStheLoD #15
    ezt nem hiszem el :DDDDD
    de eltudom képzelni , gondolom az amcsik meg egyszerűen nem tudják hogy nincsenek egyedül a földön :DDDDD
  • selwik #14
    Az én jelszavam "lofasz". Kérem a csokit! :D
  • RelakSfromhome #13
    De a vége durva :D 53% nem mondja meg a jelszavát a rendszergarázdának :D:D
    Mondjuk én is inkább azt mondom, gyere, gépeld be!
  • janos666 #7
    Nem a megkérdezettek a hülyék hanem a kérdezők.
    -Elérulod a jelszót 1 tábla csokiért?
    -Miért ne: Tulico (perzse köze sincs az igazi jelszóhoz, mert az valami adme4HJd, de nem akarja magát kirúgatni).
    Ezután elfelejti az egészet és boldogan majszolja a csokiját.