Berta Sándor

Vezetéknélküli internet több ezer gyorsétteremben

Az év végéig 3000 - egyelőre csak amerikai - McDonald'sban lesz lehetőség vezetéknélküli internetezésre. A gyorséttermeket a Wayport vezetéknélküli internet-szolgáltató látja majd el technikai eszközökkel.

A McDonald's egyelőre csak az Egyesült Államokban ad internetet a hamburger, a sült krumpli és az üdítő mellé. A Wayport azonban nem elégedett meg ennyivel és más cégekkel is tárgyal. Amennyiben a másik, "nagy üzlet" is megköttetik, akkor a szolgáltató a Fastfood gyorsétterem-lánc további 10 ezer üzletével bővülhet a vezetéknélküli internet-hozzáféréssel rendelkező vendéglátóipari egységek száma.

Az esztendő eleje óta - kísérleti jelleggel - a Wayport 300 McDonald's-ot látott el vezetéknélküli internet-hozzáféréssel. Hasonlóképpen cselekedett a konkurens Cometa és a Toshiba is. Az utóbbi két cég azonban alulmaradt a gyorséttermi vezetéknélküli internet-bekötési pályázaton. Az elkövetkező hetekben chicagói, New York-i és seattle-i Fastfood gyorséttermekben kezdik el a munkákat. Eddig a Wayport már 700 hotelt és 12 repülőteret szerelt fel hasonló hozzáféréssel. A "bőség korszakát" a cég életében az is jelzi, hogy - a növekvő megrendelések miatt - hamarosan 90 új munkatársat fognak felvenni.

Az éttermekben két órányi, a világhálón való szörfölés 2,95 (körülbelül 600-650 forint) amerikai dollárba kerül majd. Roberta Wiggins, a Yankee Group szkeptikus elemzője szerint azonban kérdéses az egész program sikere, hiszen nem biztos, hogy aki betér egy gyorsétterembe és fizet a szendvicsekért és az italokért, az a vezetéknélküli internetért is fizetni fog. A szakember szerint az egész vezetéknélküli piac jelenleg még egy nagy kérdőjel.

Magyarországon - ugyan nem vezetéknélküli módszerrel hanem szélessávon, persze több gépre elosztva - mintegy 15 Burger King étteremben és 8 McDonald's-ban lehet internetezni, de utóbbiak ráadásul beépített kamerával is rendelkeznek, amivel képeket készíthetünk magunkról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #8
    azér igaza van .. amcsik többet húznak le a jó öreg afrikáról mint amennyit adnak (adnak traktort de a benzint már vehetik tőlük .. etc)

    végülis McDó-nak csak összejön a netes projectje amiről állítólag a "nagy" költségek miatt lemondtak .. hát nem örülök túlzottan, de legalább a net terjed
  • Rincewind #7
    Gondolom te se utalod a fizetésed felét rendszeresen etiópiápa... :)
  • fifi #6
    amcsik
  • fifi #5
    Hát ez aztán tényleg derék dolog! F@szkalap amcsok hízás közben netezhessenek! Más meg éhen-szomjan hal, meg lövik egymást halomra.
  • Punker #2
    azért az nevetséges hogy itthon a szolgáltatók még a városokban sem hajlandók kiépíteni a rendszert rendesen :((((
  • Titan #1
    De, jó! Valaki már megint szarrá keresi magát....