SG.hu

DSS - Sun - Sybase a banki kockázatok ellen

A készülő EU direktívának az alkalmazását támogató informatikai megoldást mutatott be a három cég a hazai pénzintézetek számára.

Április 2-án a Kempinski Hotel Corvinus-ban a DSS Consulting, a Sun Microsystems és a Sybase Magyarország "Bázel II a gyakorlatban" címmel konferenciát tartott. Az előadások hallgatósága mintegy 50 olyan pénzintézeti projektvezetőkből, kockázatkezelési és informatikai szakemberből állt, akiknek feladata az EU készülő "Bázel II" direktívájának való megfelelés, illetve az arra történő felkészülés támogatása és hatékony megvalósítása. A Bázel II a BIS Bázeli Bizottsága által kidolgozott tőkeegyezmény, melynek célja, hogy a bankokat a minél magasabb szintű kockázatkezelésre ösztönözze azáltal, hogy a fejlettebb szintű megoldás kézzelfogható anyagi előnyökkel járjon. A rendezvény - mellőzve az e témában gyakori elméleti vizsgálódásokat - olyan gyakorlatban alkalmazható megoldást mutatott be, amely a felkészültség jelenlegi fokától függetlenül minden pénzintézet számára előnyt jelent az előírt kötelezettségek teljesítéséhez, illetve a Bázel II megfelelőséget megvalósító rendszer kínálta előnyök mind teljesebb kihasználásához.

A rendezvényt George Khouri, a Sybase közép-kelet európai igazgatója nyitotta meg, majd az MNB meghívott vezető elemzője, Szombati Anikó tartott aktuális összefoglalót a bázeli ajánlással és az EU tőkemegfelelési direktívájával kapcsolatos legújabb fejleményekről. Ezt követően Angus Passmore a Quadrant Risc Management International képviseletében ismertette cégének a Sybase-zel közösen kialakított Bázel megoldását. Előadásában kiemelte, hogy cégük Bázeli Bizottságban is szerepet vállaló szakértői különös tekintettel voltak a megoldás kialakításakor az európai sajátságokra és a készülő EU direktívára, valamint hangsúlyt fektettek arra, hogy az elkészülő rendszer a megfelelőség mellett egy ún. "Best Practice" néven említett, nagyon fejlett kockázatkezelési gyakorlatot vezessen be a pénzintézeteknél.

A folytatásban a DSS Consulting pénzintézeti megoldásokkal foglakozó munkatársai, Lippert Krisztián és Somfai Zoltán a Basel II projektek hazai implementációjáról és az integrációs kérdésekről beszéltek. Elmondták, hogy ebben a DSS Consulting, mint Magyarország vezető adattárház és üzleti intelligencia szaktekintélye fontos szerepet tölt be, mivel a cég tevékenysége az adatintegrációtól a riporting rendszerek kialakításán át egészen a komplex matematikai modellezési feladatokig számos feladatkört lefed.

A rendezvény további részében a Sybase Magyarország részéről Dinnyés Ferenc a megoldás alapjait képező Sybase-technológiáról - a Sybase adatmodelljéről és rendkívül hatékony adatmotorjáról - beszélt, míg Zsemlye Tamás a Sun részéről cége általános banki architektúráját, valamint a folyamatos rendelkezésre állást és az információk platformfüggetlen terjesztését biztosító megoldásaikat ismertette. A rendezvény a hallgatóság és az előadók kötetlen eszmecseréjét követően Dinnyés Ferenc zárszavával ért véget.

A DSS, a Sun és a Sybase együttműködése - építve az angliai székhelyű Quadrant megoldására és támogatására - a magyar pénzintézetek számára olyan átfogó eszköz- és szolgáltatáscsomagot tesz elérhetővé, amely minden szükséges stratégiai, taktikai és technológia eszközt tartalmaz a pénzintézeti kockázatkezelés területén valaha volt legradikálisabb reformok és elvárások megvalósításához. A rendszer fontos eleme a Sybase nemzetközi szoftverház pénzügyi modelljére épülő, a Quadrant Risk Management International együttműködésével született Basel II adatmodell, mely 25 év kockázatkezelési tapasztalatát ötvözi a legmegbízhatóbb technológiák nyújtotta lehetőségekkel. Mindezt kiegészítik a DSS elmélyült pénzintézeti és adattárházi ismeretei és a SUN megbízható banki architektúrája, amivel az EU direktíváknak megfelelő rendszer a hazai viszonyok figyelembe vételével, reális költségek mellett valósítható meg. Az előadások során felvázolt koncepció a teljes Bázel II megoldás kialakítására vonatkozik, de a rendszer és a technológia rugalmasságának köszönhetően lehetőség van arra is, hogy egyes elemek a korábban elindított projektekben is felhasználásra kerüljenek, építve az eddig előállt részeredményekre és a belső banki informatikai szabványokra.

"Célunk, hogy az egyszerű módszereket valóban egyszerűvé, a fejlett módszereket pedig minden bank számára elérhetővé tegyük" - nyilatkozta Lippert Krisztián, a DSS Consulting Kft pénzintézeti megoldások üzletágvezetője. "A DSS-Quadrant-Sybase-Sun közös megoldása révén ügyfeleink nemzetközi "Best Practice" tudáshoz és vezető technológiai megoldásokhoz jutnak, ugyanakkor nem kell lemondaniuk a helyi sajátosságok figyelembe vételéről és az egyedi igények megvalósításáról sem. Ráadásul mindehhez magyarországi viszonylatban is versenyképes ár társul."

A Sybase alapvető hozzáadott értéke a rendszerhez a Bázeli ajánlásnak megfelelően átalakított banki adatmodell és a Sybase IQ névre hallgató, rendkívül hatékony adatlekérdező és elemző motor. Ez utóbbi a várhatólag közel terrabájtos méretű adatállományokat is reális hardver és üzemeltetési ráfordítások mellett kezeli rendkívül hatékony módon. "A Basel II megoldás kialakítása után a rendszer költség- és teljesítmény-hatékony működtetése a legfőbb feladat, amit egyedülálló technológiánkkal támogatunk" - emelte ki Dinnyés Ferenc, a Sybase Magyarország ügyvezetője.

A Sun által kínált rendszerek reális ráfordítás mellett maximalizálják a rendszerek biztonságát, és minimálisra csökkentik az informatikai elemek okozta üzemeltetési kockázatot, amely az operatív kockázatok jelentős eleme. "Olyan megoldásokat kínálunk a biztonságra fokozottan érzékeny pénzintézetek számára, amelyek nem tartalmaznak egyszeres meghibásodási pontokat. A beépített redundanciák, a működés közben elvégezhető karbantartások és javítások segítenek abban, hogy mind a tervezett, mind a nem tervezett leállások a lehető legalacsonyabb szinten legyenek tarthatóak", hangsúlyozta Zsemlye Tamás, a Sun rendszermérnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!