Spencer

Az AMD a DDR2 helyett egyelőre a magasabb órajelű DDR memóriákat támogatja

Az AMD egyelőre nincs túl jó véleménnyel a második generációs DDR memóriákról, ugyanis ezen új memóriák egyelőre nagyon drágák, túl nagy a várakozási idejük és egyszerűen nem nyújtanak megfelelő teljesítményt.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó tehát rövidtávon nem gondolkozik a DDR2 architektúra támogatásán, viszont ahogy a konkurencia szépen lassan előrehalad majd DDR2 fronton, úgy az AMD-nek is növelnie kell valahogy a memóriasávszélességet. Szakértők szerint az AMD a közeljövőben az első generációs DDR memóriák korábbiaknál gyorsabb változatainak fog bizalmat szavazni.

Az elmúlt héten a németországi Hannoverben megrendezett CeBIT 2004 szakkiállítás keretein belül a vállalat vezetői azt nyilatkozták, hogy az AMD akkor támogatja majd a második generációs DDR memóriákat, ha annak értelme lesz. Erre előreláthatólag akkor kerül majd sor, amikor megjelennek a piacon a DDR2-667 szabványú memóriák, melyek egyrészt megfelelő teljesítményt nyújtanak, másrészt elérhető áron lesznek megvásárolhatóak. Az Athlon, Athlon XP, Athlon 64 és Opteron processzorok sokkal többet kapacitálnak az alacsony várakozási idejű, semmint az extrém magas frekvenciájú memóriákból, ellentétben a konkurens Intel-féle Pentium 4 processzorokkal, melyek rendkívül nagy memória sávszélességgel gazdálkodhatnak. Mint ismeretes, az Intel valamikor az idei esztendő második negyedévében dobja piacra a kétcsatornás DDR2-533 támogatással rendelkező i915P, i915G, illetve i925X típusjelzésű alaplapi chipkészleteket.

Az AMD az 1000 MHz-es frekvenciájú HyperTransport busszal rendelkező új 64 bites processzorait olyan új memóriakontrollerrel kívánja felvértezni, mely képes az 500 MHz-es, illetve annál magasabb órajelű első generációs DDR memóriák kezelésére. Az OCZ Technology, a Corsair és több más hasonló vállalat kínálatában már több mint fél éve fellelhetők 500 MHz-es DDR memóriák és már érkezőben vannak az 550 MHz-es, valamint 600 MHz-es modulok is. Ryan Petersen, az OCZ Technology elnök-vezérigazgatója szerint a hagyományos DDR memóriák frekvenciája idővel akár a 650 MHz-et is meghaladhatja majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #27
    az rdramtól nem kell pofára esni. nem PCbe fejlesztették, nem is biztos, hogy oda való.
    amúgy nem fog kihalni, pl. PS3ban is az lesz(yellowstone) de nagyon magas a késleltetése, sima PCkben nem használható túl jól.
  • arty #26
    "Egyetlen hatranya hogy dragabb is."

    na mutatóba irok egy ellenérvet:

    LASABB IS! :)
  • arty #25
    ismetelgesd csak :) érvekrol hallottál már ? esetleg tudod mit jelent maga az ÉRV szó? ;)
  • arty #23
    joval tobb lehetoseg ??? nameselj ... csak mert a ddr1-2-3 mar lathato, GDDR stb is van/lesz... rambusnal mizu ? ;)
  • mir #21
    DDR2: ok, akkor valszleg rosszul emlékszek.
  • sniper #19
    En is szurkolok nekik, meg az intelnek is hogy felebredjen mielott keso. Az se lenne jo ha ezentul az amd proci lenne 100k, az intel meg 50.
  • sniper #18
    "1 Gigabyte vagy több memoria csak felvágásra jó, hogy mondhasd a havernak: Nekem 1 Giga van a gépben, amire jön az elismerés. Húúúú de cool csávó vagy."
    Nyilvan csak felvagasra jo hogy 1 jatek feleannyi idot toltoget, foleg ha sokat kell neki...
  • sniper #17
    "Mondj 1 játékot aminek nem elég 512MB."
    Melyiknek eleg? Most nem arrol beszelek hogy elindul rajta a progi, es minden 2. masodpercben toltogetni kezd, hanem a korrekt, folyamatos futasrol. Na ahhoz azert kell boven.
  • sniper #16
    Pl. jatek, programozas, videotomorites, meg minden. Nemtom neked mire eleg 256MB, passzianszra, outkukira biztos.
  • sniper #15
    Eppen az itt a baj hogy magasabb a kesleltetese, nemhogy alacsonyabb lenne.