SG.hu

15 éves az első magyar digitális telefonközpont

1989. február 27-én helyezték üzembe az első magyar digitális telefonközpontot Szombathelyen. A hazai távközlés történetében több szempontból is egyedülálló beruházás zárult le 15 évvel ezelőtt.

Az üzembe helyezett digitális távközlési rendszer Magyarország első, a kor követelményeinek megfelelő rendszere volt, és először valósult meg, hogy 104 település egyszerre kapcsolódott be a hazai és a nemzetközi távhívásba. Az 1988 végéig még COCOM listán szereplő digitális rendszer üzembe helyezése meggyorsította a multinacionális vállalatok hazai letelepedését is.

Az új technika jelentős minőségi változást hozott a térségben - és hazánkban is -, hiszen a XX. század elejére emlékeztető kézi-kapcsolású telefonok, illetve központok - amelyeken még kezelő kisasszonyok segítségével lehetett beszélni - és a század közepét jellemző forgógépes rendszerű főközpont került kiváltásra egy világszínvonalat jelentő digitális központ rendszerrel. A beruházás eredményeként Szombathelyen és a környező településeken rövid időn belül közel 27.000 ügyfél élvezhette a korszerű technika nyújtotta előnyöket a korábbi rendszerbe kapcsolt 7.600 előfizetővel szemben.

A falvakban óriási fejlődés következett be a távbeszélő szolgáltatás területén. A telefon használatának (ma már fel sem fogható) időszakos korlátai megszűntek, a nap bármely szakában lehetett telefonálni. Az automata központokkal ellátott településeken is jelentős minőségi változást érezhetett a lakosság, nem kellett a tárcsahangra várakozni. Ez az érzés napjainkra már mindennapossá, természetessé vált. A számítógép vezérelte központrendszer lehetővé tette az eddig még nem ismert szolgáltatások igénybevételét. Ezek közé tartozik például a hívásátirányítás, a hívásvárakoztatás, a konferenciabeszélgetés és a beszélgetések korrekt nyomon követését biztosító hívásrészletezés szolgáltatások.

A beruházás jelentőségét mutatta, hogy a lebonyolító hazai és külföldi cégek mellett a magyar és az osztrák kormány képviselői, valamint Ausztria, Franciaország, Kanada nagykövetei is részt vettek az új központ avatásán 15 évvel ezelőtt. A kiépített távközlési infrastruktúra ahhoz is hozzájárult, hogy felgyorsult a világcégek (GM, Philips stb.) letelepedése a térségben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!